Kuyruk, hepimizin bildiği gibi, pek çok hayvanda denge ve kimi zaman tutunma amaçlı bir organ olarak kullanılmaktadır. Gecko kertenkelelerinin duvarlar arası geçişlerde kuyrukları olmadan son derece başarısız oldukları bilinmektedir. Kuyruklarını 5. kolları gibi kullanan örümcek maymunları, ağaçlar üzerinden atlayarak saatte 60-80 km/h hızlarla hareket edebilir. Kuyruk, genellikle yerden yüksek yaşayan hayvanlar için önemli bir organdır.
Süreçsel bir takım durumlar sonucu nadiren de olsa görülebiliyor. niçin ve nasıl oluyor, alıntılayalım:
insan (homo sapiens) türünde de normalde, gebeliğin 4. haftasında genomumuzda kalmış olan "kuyruk üretimi" ile ilgili kısmı okunur ve insan yavrularının ana karnında kuyrukları çıkar. kuyruğumuz, embriyo 31-35 günlükken en büyük uzunluğa ulaşır.
ancak genomun bir diğer kısmında, evrimsel süreçte edindiğimiz "kuyruk apoptosisi (programlı hücre ölümü)" genleri sayesinde, normal bireylerde kuyruğu üreten hücreler öldürülür ve kuyruk yok olur. ancak kuyruk sokumumuzun (coccyx) varlığı, kuyruğumuzun bir zamanlar var olduğunu ve bizim evrimsel süreçte kuyruklu hayvanlara bağlı olduğumuzu göstermektedir.
kimi zaman, bazı mutasyonlar sonucunda eğer apoptosise sebep olan genler kapanırsa ya da bozulursa, kuyruk yok edilemez ve kuyruklu doğum meydana gelir. 1884'ten bu yana 23 kuyruklu bebek doğumu vakası bildirilmiştir. en günceli 2001 yılında hindistan'da 33 santimetrelik bir kuyrukla doğan insan yavrusudur.
özetle, milyonda bir görülüyor olsa da, eğer çocuğunuz kuyruklu doğarsa şaşırıp paniklemeyin. eskiden kuyruklu doğan bebekleri ne yapıyorlardı, öldürüyorlar mıydı, yoksa kuyruklarını kesip normal bireyler gibi yetiştiriyorlar mıydı bilemeyiz. bu konuda pek bir kayıt yok. fakat artık biliyoruz ki, normal bir durum bu...
edit; öğrendiğim kadarıyla eskilerde kuyruklu doğumlarda bebekler şeytan, onları doğuran anneleri ise cadı vs sayıldığı için öldürülüyormuş.
Vakalara ait bazı görseller aşağıda verilmiştir: