Esselamu aleykum ve rahmetullah
Kader konusunda tartışmaya girmek istemem ki selefimizin yoludur. Selefin ekseriyetinde hakim olan temayül,itikadi meselelerde tevakkuf, Kur'an-ı Kerim ve hadisi şeriflerde varid olan hususlarda teslim ve taklid yolunu seçmek şeklinde özetlenebilir.
1-Tavus bildiriyor: Resulullah'ın sallallahu aleyhi ve sellem ashabından bazılarına yetiştim. "Her şey kader iledir." diyorlardı. Abdullah bin Ömer'in de şöyle dediğini işittim. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem: "Her şey kader iledir. Hatta acizlik ve beceriklilik bile" veya "Beceriklilik ve acizlik bile!" buyurdu.
Muslim 2655,Muvatta 1663,Ahmed 5893,İbn Hibban 6149
2-Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Musa, Adem ile münakaşa etti aleyhimesselam ve ona: <Ey Adem! Sen ki bizim babamızsın ama bizi hayal kırıklığına uğrattın ve cennetten çıkmamıza sebep oldun> dedi. Adem ise <Ey Musa! Sen ki, Allah'ın,risaletini ve sözlerini bildirmek üzere seçtiği birisin. Öyleyken sen beni, Allah'ın,henüz beni yaratmadan kırk yıl önce yapmamı takdir ettiği bir iş yüzünden mi kınıyorsun?> karşılığını verdi. Bu şekilde Adem, Musa'yı yenmiş oldu. Bu şekilde Adem, Musa'yı yenmiş oldu. Bu şekilde Adem, Musa'yı yenmiş oldu."
Muvatta 1660, Buhari 6614,3409, Muslim 2652, Ebu Davud 4701, Tirmizi 2134, İbn Mace 80,
Ahmed 7387,7588,7589,7636,7656,8158,9095,9176,9792,9989,9990, İbn Hibban 6179,6180,6210
3-Müminlerin Annesi Aişe der ki: Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem, Ensar’dan bir çocuğun cenazesine çağrıldı. Kendisine: “Ey Allah’ın Rasulü! Bu çocuğa ne mutlu! O cennet kuşlarından bir kuş olmuştur. Ne bir kötülük etmiş, ne de kötülüğün ne olduğunu bilmiştir” dedim. Bunun üzerine Allah Rasulü sallallahu aleyhi ve sellem şu karşılığı verdi: “Ey Aişe! Belki de başka bir durum olacaktır. Zira Allah cenneti yaratırken onun için ahali de yaratmıştır. Cehennemi de yaratırken onun için ahali yaratmıştır. Her iki ahaliyi de daha babalarının sülbündeyken bunlar (cennet ve cehennem) için yaratmıştır.”
Başka bir rivayette “Yüce Allah’ın, Cennet ve Cehennemi yaratırken her ikisi için de insanlar yarattığını bilmiyor musun?” ibaresi geçmiştir.
Müslim 2662,Ebu Davud 4713,Nesai 1946,İbn Mace 82,Ahmed 24132,25742,İbn Hibban 138,6173
4-Hasan(-ı Basri) şöyle diyordu: Gökten yere atılmam bana; kendi işim kendi elimdedir demekten daha çok hoşuma gider.
Ebu Davud 4617
5-Ebu Reca el-Utaridi der ki: İbn Abbas'ın minberden şöyle dediğini işittim: "Resullullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki: "Bu ümmet müşriklerin çocukları (Cennetlik mi Cehennemlik mi diye tartışmak) ve kader hakkında konuştukları müddetçe felaketlerden kurtulamazlar."
İbn Hibban 6724,Hakim 93 ve Diyau'l Makdisi 4, 5/13 (Hasen liğayrihi)
[Hadisi Hakim 1/33, Taberani,M. el-Kebir 12/162 (12764) ve Bezzar 3/35,36 (2180) riveyet etmişlerdir.]