Soru Günahta Israrcı Arkadaşlara Etkili Nasihat Nasıl Edilmeli?

B Çevrimiçi

burak12

Üye
İslam-TR Üyesi
Selam arkadaşlar.
Bir arkadaşım var adam büyük günahlardan birini işliyor. Nisa suresinde bahsi geçen günahlardan birisi. Fakat aynı zamanda namaz kılıyor.
Adamı uyarıyorum ilk önce kendini düzelt zaaflarından arın sonra namaz kıl din gereklerini yerine getir diye. Yani açıkcası gördüğüm bu gafillik karşısında tepkisiz kalamıyorum ama beni dinlemiyor.
İyilik yapmak için ilk önce kötülükten vazgeçmen lazım diyorum beni dinlemiyor. Böyle yapınca aynı zamanda hem kendini farkında olmadan hemde etrafını dinden uzaklaştırdığını düşünüyorum. Birde ayrıca dini arınmadan yaşadığından kendini iyi filan zannediyor duyarlı takılıyor. Uyarılarım sonuç almıyor ne yapmalıyım sizce.
Yani
1-bu adamın dinden tevhidden mahrum kalmasını mustahak görmekle katı-bağnaz-aşırı akılcı mı düşünüyorum yoksa gayet yerinde mi
2-Bunun yola gelmesi için ne yapılabilir kanunda yokki git ihbar et polise alsınlar haşlayıp getirsinler bi güzel

Moderatör tarafında düzenlendi:
Culeybib Horasani Çevrimiçi

Culeybib Horasani

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Dövmek fayda verecekse ,polise gitme kendin döv.
Allah azze ve cellenin hideyet etmediğini kimse hidayet ettiremez.

Horasan Fedaisi Çevrimdışı

Horasan Fedaisi

Hayye ale'l-cihad
İslam-TR Üyesi
Selam arkadaşlar.
Bir arkadaşım var adam büyük günahlardan birini işliyor. Nisa suresinde bahsi geçen günahlardan birisi. Fakat aynı zamanda namaz kılıyor.
Adamı uyarıyorum ilk önce kendini düzelt zaaflarından arın sonra namaz kıl din gereklerini yerine getir diye. Yani açıkcası gördüğüm bu gafillik karşısında tepkisiz kalamıyorum ama beni dinlemiyor.
İyilik yapmak için ilk önce kötülükten vazgeçmen lazım diyorum beni dinlemiyor. Böyle yapınca aynı zamanda hem kendini farkında olmadan hemde etrafını dinden uzaklaştırdığını düşünüyorum. Birde ayrıca dini arınmadan yaşadığından kendini iyi filan zannediyor duyarlı takılıyor. Uyarılarım sonuç almıyor ne yapmalıyım sizce.
Yani
1-bu adamın dinden tevhidden mahrum kalmasını mustahak görmekle katı-bağnaz-aşırı akılcı mı düşünüyorum yoksa gayet yerinde mi
2-Bunun yola gelmesi için ne yapılabilir kanunda yokki git ihbar et polise alsınlar haşlayıp getirsinler bi güzel

Aleykum selam

Bir kimse ne günah işlerse işlesin namazı terk edemez. İsterse adam öldürsün idamına kadar namaz kılmaya devam etmekle sorumludur. Günümüzde küfür devletinde yaşadığımız için namaz kılınca bile dindar portresi çiziliyor. Dolayısı ile namaz kılan bir kişi kötü bir şey yapınca dine farklı bakılabilir. Ancak bu namazı terketmesine sebep olamaz eğer Muminse devam etmesi lazım.

Ne tür bir günahtan bahsettiğini bilmiyorum o yüzden bir şey diyemeyeceğim.

B Çevrimiçi

burak12

Üye
İslam-TR Üyesi
Aleykum selam

Bir kimse ne günah işlerse işlesin namazı terk edemez. İsterse adam öldürsün idamına kadar namaz kılmaya devam etmekle sorumludur. Günümüzde küfür devletinde yaşadığımız için namaz kılınca bile dindar portresi çiziliyor. Dolayısı ile namaz kılan bir kişi kötü bir şey yapınca dine farklı bakılabilir. Ancak bu namazı terketmesine sebep olamaz eğer Muminse devam etmesi lazım.

Ne tür bir günahtan bahsettiğini bilmiyorum o yüzden bir şey diyemeyeceğim.
Bahsettiğim nisa suresinde geçen 3 büyük günahtan biri. Hocam mümin adam büyük günah işler miki ?

Tora Bora'ya Çevrimdışı

Tora Bora'ya

Muhibbân-ı Tayyare
İslam-TR Üyesi
Bence büyük günah da işlese tevhidden mahrum kalması ebedi cehennemlik yapar. Bunu istememeliyiz. Ama
Dövmek fayda verecekse ,polise gitme kendin döv.
Allah azze ve cellenin hideyet etmediğini kimse hidayet ettiremez.
Abinin de dediğinin bir benzeri benim aklıma şöyle geldi. Yani ona yaptırım uygula. Fiziki tarafını sağolsun abi söylemiş : ) ama psikolojik yaptırım da azımsanacak bir durum değil. Mesele bunlardan birisi ondan uzak kalmayı deneyebilirsin, "sen bu günahta ısrar ediyorsun ben niye böyle biriyle bu kadar takılayım ki," veyahut da bir tık daha soğuk davranabilirsin vs vs . Ama arkadaşınızın durumunu bilmemekle beraber namazı kişi şirkten başka hangi günahı işlerse işlesin bırakamaz. Zira namazı bırakmanın kendisi de bir büyük günahtır diye biliyorum. Bununla birlikte arkadaşınızın durumunu en iyi siz bilirsiniz, yani eğer tevbeye kalbi yakın da nefsinden dolayı bırakamıyorsa toptan terk etmek daha zararlı olabilir bu sizin bileceğiniz arkadaşı tanımıyoruz.

B Çevrimiçi

burak12

Üye
İslam-TR Üyesi
Bence büyük günah da işlese tevhidden mahrum kalması ebedi cehennemlik yapar. Bunu istememeliyiz. Ama

Abinin de dediğinin bir benzeri benim aklıma şöyle geldi. Yani ona yaptırım uygula. Fiziki tarafını sağolsun abi söylemiş : ) ama psikolojik yaptırım da azımsanacak bir durum değil. Mesele bunlardan birisi ondan uzak kalmayı deneyebilirsin, "sen bu günahta ısrar ediyorsun ben niye böyle biriyle bu kadar takılayım ki," veyahut da bir tık daha soğuk davranabilirsin vs vs . Ama arkadaşınızın durumunu bilmemekle beraber namazı kişi şirkten başka hangi günahı işlerse işlesin bırakamaz. Zira namazı bırakmanın kendisi de bir büyük günahtır diye biliyorum. Bununla birlikte arkadaşınızın durumunu en iyi siz bilirsiniz, yani eğer tevbeye kalbi yakın da nefsinden dolayı bırakamıyorsa toptan terk etmek daha zararlı olabilir bu sizin bileceğiniz arkadaşı tanımıyoruz.
Orasını bende bilmiyorum nefsindenmi ama biliyor kendini bilmediğinden değil soruyom elimde değil gibisinden tavrı. Bu hükümde gerçekten eminmisiniz. Çünkü ben okumalarımdan çıkardığım sonuçla vardığım kanaat yukarda belirttiğim gibi , iyilik yapmak için ilk önce kötülükten vazgeçmeli. Mümin olabilmekiçin ilk önce kafirliği bırakmalı. Bir ikincisi düşüncemide destekleyen nisa 43. Tamam büyük günah işleyince dememiş orda içki içince yaklaşmayın diyor fakat ne dediğini bilinceye kadar ibaresi var. Fakat büyük günah işleyen aynı zamanda ne yaptığını bilmiyor olcağından diye bir akıl yürütmeyle bu fikre vardım. Dediğim gibi tamda bilmiyorum aşırı despot katı ve akılcı mı düşünüyorum

B Çevrimiçi

burak12

Üye
İslam-TR Üyesi
Dinimizde dürüst olmak önemli kediye kedi denir. Bundan dolayı eğer biri büyük günah işliyorsa kafir değil midir ? Yani mümin in anlamı güven veren demektir eliyle diliyle davranışıyla , e herhangi bi bahanenin arkasına sığınıp büyük günah işleyen birine mümin denir mi ? Yani mümin sadece dille inandım demekle olurmu ? Ben müminlikten bi alt rütbe olan müslümanlığını sorguluyorum burda çünkü kurallara uymayan teslim olmuş sayılır mı ? diye

AbdulFettah Çevrimdışı

AbdulFettah

94.7 - Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul.
İslam-TR Üyesi
Selam arkadaşlar.
Yani
Ortada anladığım kadarıyla günah olduğunu bildiği halde büyük günah işleyen birisi var. Kesinlikle güzel bir dille uyarmalı eğer günahı açıktan işliyorsa bunun çok tehlikeli olduğunu kendisine defalarca söylemeli
İlk önce açıktan günah işlemesine mani olmaya çalış çünkü bireysel günahlar açıktan işlenenlere karşı daha kolay bırakılır.

"Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

"Ümmetimin hepsi affa mazhar olacaktır, günahı alenî işleyenler hariç. Kişinin geceleyin işlediği kötü bir ameli Allah örtmüştür. Ama, sabah olunca o: 'Ey falan, bu gece ben şu şu işleri yaptım!' der. Böylece o, geceleyin Allah kendini örtmüş olduğu halde, sabahleyin, üzerindeki Allah'ın örtüsünü açar. İşte bu, günahı alenî işlemenin bir çeşididir." [Buharî, Edeb 60; Müslim, Zühd 52, (2990).]

Eğer günahı açıktan işlemiyor sadece sana anlatıyorsa nasihat etmeli unutma arkadaşının yaninda sen olmazsan belkide yaninda şeytanlasmis insanlar olacak, inşAllah her nasihat edişinde sana ecir var. Ama kesinlikle nasihatta haddinide aşma

“İsrailoğulları içinde, birbirine zıt istikamette iki kişi vardı: Biri günahkârdı, diğeri ise ibadette gayret gösteriyordu. Abid olan, diğerine günah işlerken rastlardı da 'Bu günahtan vazgeç.' derdi. Bir gün, yine onu günah üzerinde yakaladı. Yine, vazgeç, dedi. Öbürü ise: 'Beni Allah ile başbaşa bırak. Sen benim başıma müfettiş misin?' dedi. Diğeri: 'Vallahi Allah seni mağfiret etmez.' veya 'Allah seni cennetine koymaz.', dedi."

"Bunun üzerine Allah Teala ikisinin de ruhlarını kabzetti. Bunlar, Âlemlerin Rabbinin huzurunda bir araya geldiler."

"Allah Teâlâ, ibadette gayret edene: 'Sen benim elimdekine kadir misin?' dedi. Günahkâra dönerek: 'Git, rahmetimle cennete gir.' Diğeri için de 'Bunu ateşe götürün.' diye emretti."

Bu hadisi rivayet eden Ebu Hüreyre (ra) der ki: (Adamcağız, Allah’ın gazabına dokunan münasebetsiz) bir söz söyledi; bu söz, dünyasını da ahiretini de helak etti." (Ebu Davud, Edeb, 43)

“Bir adam; 'Vallahi Allah falancayı mağfiret etmeyecek.' diyerek kestirip attı. Allah Teala ise; 'Falancayı mağfiret etmeyeceğim hususunda yemin eden de kim?! Ben onu mağfiret ettim, senin amelini de iptal ettim!' buyurdu.” (Müslim, Birr, 137)

Son düzenleme:
Tora Bora'ya Çevrimdışı

Tora Bora'ya

Muhibbân-ı Tayyare
İslam-TR Üyesi
Bundan dolayı eğer biri büyük günah işliyorsa kafir değil midir ?
Değildir kardeşim... ama büyük günahlar da helak edicidir. Abdulfettah اخى'nin aktardığı hadislere riayet et inşaAllah. Rabbim hepimize hidayet etsin.

Son düzenleme:
Geri
Üst Ana Sayfa Alt