Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Hakkınızı helal edin.

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Abla bu mevzuda aynı görüşteyiz zaten, benim dediğim şey Maide 44, Yusuf 40 ayetleri gibi. Yani açık açık Allah bunun böyle olduğunu söylüyor ve elimizde fıtrat delili denen bir şey de var. Bu ayetleri 1 kez bile gören insan fıtratı gereği ne olduğunu anlar. He diyelim ki bir insan dinini daha dün öğrenmeye başlamış Fatihayı okumuş Bakaraya geçmiş. Bu adam dün gece başlamış bu sabah şirk ya da küfür eylemi olursa bu adam mazeretli olabilir ama çok zamanı olup da tembellik eden adam yüz çevirmiş oluyor ve bu mazeret olmuyor ki. Şahsen ben bu mevzuları 2-3 yıl önce anlamıştım sonradan tam iman ettim. Kuranı okuyup araştırdığım için kimseye ihtiyacım olmadan bu mevzuları anlamıştım çocukken. Eğer benim dediğim görüş sizin görüşünüzle aynıysa o zaman bu meseleyi anlamış oluruz. Ama benim anladığım kadarıyla aynı düşünmüyoruz ve sonu farklı inançlar dediğim şey oluyor. O yüzden dedim ben. Yoksa aynı görüşteysek bu meseleden sonra başka meseleleri de aydınlatırız inşaAllah.
Doğrusu sizde bu şekilde olması, herkesin net şekilde anlayacağı sonucuna çıkmıyor kardeşim. Nitekim genel olarak hoca takip eden insanlar, daha öncesinde de bu konuları hiç duymadılarsa, farklı anlayabiliyor o ayetleri.

Mesela o Yusuf 40, "Hüküm Allah'ındır" ayetini ben: "Kaderde ne yazıldıysa o başımıza gelir, hakkımızdaki son kararı Allah verir" diye algılıyordum, ki benim gibi zanneden çok. Ayrıca politikanın sadece yol, köprü gibi caiz kısımlarını görüp, arka plandaki "haramları serbest kılma" gibi kısımlarının işleyişini bilmeyen çok insan var. Bu insanların çoğu genel olarak dinden yüz çeviren değil, ancak ayetleri yanlış anlayan insanlar. Ki bu da hataen yapılmış bir şey, haliyle cehaletin mazeret oluşu bu şekilde gündeme gelir.

Ancak, dediğim gibi, kişiye açık şekilde tebliğ yapılırsa, işte o zaman "duymadım etmedim" de diyemez. İşte ancak ondan sonrasında...

A Çevrimdışı

Azeribirmuvahhid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Doğrusu sizde bu şekilde olması, herkesin net şekilde anlayacağı sonucuna çıkmıyor kardeşim. Nitekim genel olarak hoca takip eden insanlar, daha öncesinde de bu konuları hiç duymadılarsa, farklı anlayabiliyor o ayetleri.

Mesela o Yusuf 40, "Hüküm Allah'ındır" ayetini ben: "Kaderde ne yazıldıysa o başımıza gelir, hakkımızdaki son kararı Allah verir" diye algılıyordum, ki benim gibi zanneden çok. Ayrıca politikanın sadece yol, köprü gibi caiz kısımlarını görüp, arka plandaki "haramları serbest kılma" gibi kısımlarının işleyişini bilmeyen çok insan var. Bu insanların çoğu genel olarak dinden yüz çeviren değil, ancak ayetleri yanlış anlayan insanlar. Ki bu da hataen yapılmış bir şey, haliyle cehaletin mazeret oluşu bu şekilde gündeme gelir.

Ancak, dediğim gibi, kişiye açık şekilde tebliğ yapılırsa, işte o zaman "duymadım etmedim" de diyemez. İşte ancak ondan sonrasında...
Allahu alem.

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Bu arada halkın çoğunu Kur'an-ı Kerim'i mealinden okumaktan korkutulduğunu da hatırlamak gerek. Kur'an-ı Kerim okuyor, ancak Arapçadan okuyorlar. Anlamı için ise, ya hoca dinliyor veya hocalarının önerdiği tefsirleri okuyorlar. Ki bunlar da, hakkın gizlenmesi için çalışanlarsa zaten...

Bu kişilere sorsanız, kesinlikle Kur'an-ı Kerim ve Sünnete uyuyorlar. Ancak gerçekte kandırılıyorlar. Bu şekilde durduk yerde anlamaları ise hiç öyle sanıldığı gibi kolay değil, bir uyaran illa ki şart.

imtina Çevrimdışı

imtina

Allah var, gam yok
İslam-TR Üyesi
Bu arada halkın çoğunu Kur'an-ı Kerim'i mealinden okumaktan korkutulduğunu da hatırlamak gerek. Kur'an-ı Kerim okuyor, ancak Arapçadan okuyorlar. Anlamı için ise, ya hoca dinliyor veya hocalarının önerdiği tefsirleri okuyorlar. Ki bunlar da, hakkın gizlenmesi için çalışanlarsa zaten...

Bu kişilere sorsanız, kesinlikle Kur'an-ı Kerim ve Sünnete uyuyorlar. Ancak gerçekte kandırılıyorlar. Bu şekilde durduk yerde anlamaları ise hiç öyle sanıldığı gibi kolay değil, bir uyaran illa ki şart.
Abla zaten bu insanlar bize ingiliz ajanı gözüyle bakıyor. Birçok üye de çevresinde bunu gözlemliyordur eminim. O derece bir korkuları var bir nevi zehirdir bu

Yorgun Mucahid Çevrimiçi

Yorgun Mucahid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Selefiyim deyince Arabistanlı Lawrence görmüş gibi bakıyorlar

Abla zaten bu insanlar bize ingiliz ajanı gözüyle bakıyor. Birçok üye de çevresinde bunu gözlemliyordur eminim. O derece bir korkuları var bir nevi zehirdir bu

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Bize ingiliz ajanı gözüyle bakanlara Allahu alem tebliğ ulaşmıştır sanıyorum ve tabii onlar reddetmişlerdir. Ben daha ziyade, bu konuları hâlâ hiç duymayan asıl büyük kitleye odaklıyım. Gündemine bu konuların hiç düşmediği hâlâ çok fazla insan var, ki ben kiminle görüşsem neredeyse hep ilk kez duyuyor oluyor.

Yorgun Mucahid Çevrimiçi

Yorgun Mucahid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Selefiliği, vahhabiliği, Lawrense'ı hiç duymayanlar hep bana denk geliyor galiba )

Ülke iki kutba ayrılmış, İslâmi camiayı ne yazık ki şuan tarikatlar temsil ediyor. Öbür tarafta da kemalistler var.

İki kutup da biz değiliz. Üçüncü ve pasif şahıs durumundayız.

A Çevrimdışı

Azeribirmuvahhid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Selefiyim deyince Arabistanlı Lawrence görmüş gibi bakıyorlar
Azerbaycanda selefiyim deyince sizdekinden daha beter tepkiler geliyor bizde. Vehhabi, işid askeri, suriye devrimcisi, şii bombalayan, vatan hainliğinden hapis yatmış diyenler var. Hatta daha selefiliği yeni öğrendim diyenlere bile suriyeye kaç asker gönderdin gibi aptalca şakalar yapıyorlar. Bizde fıkhi ve itikadi meseleler direkt bilinmediği için, bir tane şii bıyığını kısaltsa sakalını uzatsa yolda onu gören şii kardeşi ona vay vatan haini vehhabi der. Azerbaycanda ultra seviye açılmış durumda. Diyor ki adam, siz vehhabiler şeriata uymuyorsunuz (şeriat istiyoruz diyen selefilere bunu diyor) sonra da gidiyor ne kadar küfür şirk varsa hepsine giriyor. Allah bağışlar diyor sonra kendine müslüman diyor. Bak adam diyor ki ben selefiyim ama işidle alakam yok, bir grupla alakam yok, kendimce yaşıyorum. Karşısındaki eşari ya da şii de diyor ki sen çocuk kafası kesiyorsun çünkü selef eşittir çocuk kafası kesmek. Bizim devlet de aynı şekilde sizinkinden daha sert. Burada diktatörlük başka bir seviye açmış Vallahi. Şiiyim diyeni iran ajanlığı adı altında gönderiyorlar, selefiyim diyeni suudi ajanlığı adı altında gönderiyorlar, maturidiyim eşariyim diyeni tarikatçılık yapıp bilimden uzaklaştırma adıyla gönderiyorlar. Nefes almaya bile rüşvet isteyen bir ülke ve maalesef murcie belamlar çok fazla burada. Suudi rejimle, suudi belamlarla aynı kafadalar. Bir tanesinin bile çıkıp tağut kelimesini söylediğini görmedim. Korkak itler hepsi.

S Çevrimdışı

Sidretul Munteha

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi

Katılıyorum.

Bu fıtratta olsa bile direkt olarak bu toplum içinde fıtrat bozuluyor ve bir insanın kendi kendine bunu okuyup anlaması imkansıza yakın gibi geliyor.
Çünkü kavramlar değiştirilmiş: İlah, din, tağut, ibadet, Rab gibi. Eğer ilahi bir lütuf olmasa, Kur'an'ı Kerim'i kaç defa okursam okuyayım; kavramlar bağlamlarından koparılmış bir toplumda olduğumuzdan anlamam imkansıza yakındı Allahualem.

Böyle baktığımızda bence de cehalet mazeret gibi ama sonra kendi içindeki kurallara dönüp baktığımızda işler değişiyor.
Bu kez bu konularda hemen herkes cahil bu yüzden müşrik diyebileceğimiz kimse yok gibi.

Tabi benim bu konuda biraz daha okumalar yapmam gerek. Bu konuda iki tarafın görüşlerini de derinlemesine bilmiyorum.

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Ülke iki kutba ayrılmış, İslâmi camiayı ne yazık ki şuan tarikatlar temsil ediyor. Öbür tarafta da kemalistler var.

İki kutup da biz değiliz. Üçüncü ve pasif şahıs durumundayız.
Önemli bir kısmı da sadece TV'den takip ediyor ama; tarikat hocalarını yüzeysel takip ediyor ve genel olarak cemaatsizler. Misal Cübbeli Hoca'yı seven birilerine tebliğ yaptığımda, "rabıta, gavs, himmet" konularını açtığımda "Onlar da ne?" diyebiliyor. Bu kişiler Cübbeli'nin itikadının farkında bile değil yani ve ilgili şirk videoları attığımda "Yok ya, bu montajdır, iftiradır" diyor. Bu ne demek? Şirki görür görmez tanıyor ve reddediyor, itikadı sağlam. Ancak Cübbeliyi tanımıyor, iyi bir hoca sanıyor ve bu videoları da "montaj" sanıyor.

Geçmişte bu şekilde o kadar çok kişi gördüm ki, artık sayfasında Cübbeli videosu var diye kimseye peşin peşin onun müridi gözüyle bakmıyorum. Bu şekilde olunca herhangi biriyle soğukluk duymadan konuşmak, kaynaşmak da kolay oluyor. Sevdikleri bir hocaya saldırmayarak yaklaşmanın artılarını da bir düşünün.

Sonuç olarak insanlara bu şekilde önyargısız yaklaşınca, bana bu şekilde saldıran çok uzun yıllardır çok çok az oldu, %2-3 anca çıkıyor. Bendeki durum genel olarak bu şekilde.

A Çevrimdışı

Azeribirmuvahhid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Katılıyorum.

Bu fıtratta olsa bile direkt olarak bu toplum içinde fıtrat bozuluyor ve bir insanın kendi kendine bunu okuyup anlaması imkansıza yakın gibi geliyor.
Çünkü kavramlar değiştirilmiş: İlah, din, tağut, ibadet, Rab gibi. Eğer ilahi bir lütuf olmasa, Kur'an'ı Kerim'i kaç defa okursam okuyayım; kavramlar bağlamlarından koparılmış bir toplumda olduğumuzdan anlamam imkansıza yakındı Allahualem.

Böyle baktığımızda bence de cehalet mazeret gibi ama sonra kendi içindeki kurallara dönüp baktığımızda işler değişiyor.
Bu kez bu konularda hemen herkes cahil bu yüzden müşrik diyebileceğimiz kimse yok gibi.

Tabi benim bu konuda biraz daha okumalar yapmam gerek. Bu konuda iki tarafın görüşlerini de derinlemesine bilmiyorum.
Çok kafanıza takmayın böyle şeyleri, alimlerin ihtilafını tartışmak bize düşmemiş ki. Allahu alem deyin geçin.

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Katılıyorum.

Apaçık tebliğden sonrasında şirke devamda ısrarcı olanlar oluyor, onlara istediğinizi diyebilirsiniz işte )

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Azerbaycanda selefiyim deyince sizdekinden daha beter tepkiler geliyor bizde. Vehhabi, işid askeri, suriye devrimcisi, şii bombalayan, vatan hainliğinden hapis yatmış diyenler var. Hatta daha selefiliği yeni öğrendim diyenlere bile suriyeye kaç asker gönderdin gibi aptalca şakalar yapıyorlar. Bizde fıkhi ve itikadi meseleler direkt bilinmediği için, bir tane şii bıyığını kısaltsa sakalını uzatsa yolda onu gören şii kardeşi ona vay vatan haini vehhabi der. Azerbaycanda ultra seviye açılmış durumda. Diyor ki adam, siz vehhabiler şeriata uymuyorsunuz (şeriat istiyoruz diyen selefilere bunu diyor) sonra da gidiyor ne kadar küfür şirk varsa hepsine giriyor. Allah bağışlar diyor sonra kendine müslüman diyor. Bak adam diyor ki ben selefiyim ama işidle alakam yok, bir grupla alakam yok, kendimce yaşıyorum. Karşısındaki eşari ya da şii de diyor ki sen çocuk kafası kesiyorsun çünkü selef eşittir çocuk kafası kesmek. Bizim devlet de aynı şekilde sizinkinden daha sert. Burada diktatörlük başka bir seviye açmış Vallahi. Şiiyim diyeni iran ajanlığı adı altında gönderiyorlar, selefiyim diyeni suudi ajanlığı adı altında gönderiyorlar, maturidiyim eşariyim diyeni tarikatçılık yapıp bilimden uzaklaştırma adıyla gönderiyorlar. Nefes almaya bile rüşvet isteyen bir ülke ve maalesef murcie belamlar çok fazla burada. Suudi rejimle, suudi belamlarla aynı kafadalar. Bir tanesinin bile çıkıp tağut kelimesini söylediğini görmedim. Korkak itler hepsi.
Sizin ülkede işler daha zor görünüyor, Allah yardımcınız olsun.

A Çevrimdışı

Azeribirmuvahhid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Kardeş bence bu çok önemli ya, bana öyle geliyor.
Birisinde cehalet mazeret değil ve tüm ailemiz ALLAH muhafaza ateşin içinde oluyor.
Çoook fark ediyor.
Fark ediyor diyoruz ama, bu dünyada iken bir şeyi değişebiliyor muyuz? Hayır. Cehalet mazeret olsa da olmasa da davet yapılmalıdır. Cehalet mazerettir diye davet yapmaktan vazgeçecek değiliz ki. Neyin ne olacağını ahirette göreceğiz. Allah en doğrusunu biliyor.

S Çevrimdışı

Sidretul Munteha

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Ben şunu anlamıyorum,
bence bu konu aşırı önemli.
Tekinde aileme tebliğ etmemek daha mantıklı kabul etmezlerse şirkten gitmezler en azından.
Cehalet mazeretse elimden geldiğince kimseye tebliğ yapmam. Bence bu konu çok zor ama anlaşılmayacağımı biliyorum.
Diğer konuda abime anlatma çabam da onun daha önceden tebliğ alması olmuş yoksa ona da anlatacak değildim. Selefi oldum dedim tebliğ yapmadım, detay vermemiştim. Birisi ona anlattı ve o artık sorumlu olduysa şimdi hepsini anlatmam gerekebilir.

bu konu aşırı önemli...

Yorgun Mucahid Çevrimiçi

Yorgun Mucahid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Önemli bir kısmı da sadece TV'den takip ediyor ama; tarikat hocalarını yüzeysel takip ediyor ve genel olarak cemaatsizler. Misal Cübbeli Hoca'yı seven birilerine tebliğ yaptığımda, "rabıta, gavs, himmet" konularını açtığımda "Onlar da ne?" diyebiliyor. Bu kişiler Cübbeli'nin itikadının farkında bile değil yani ve ilgili şirk videoları attığımda "Yok ya, bu montajdır, iftiradır" diyor. Bu ne demek? Şirki görür görmez tanıyor ve reddediyor, itikadı sağlam. Ancak Cübbeliyi tanımıyor, iyi bir hoca sanıyor ve bu videoları da "montaj" sanıyor.

Geçmişte bu şekilde o kadar çok kişi gördüm ki, artık sayfasında Cübbeli videosu var diye kimseye peşin peşin onun müridi gözüyle bakmıyorum. Bu şekilde olunca herhangi biriyle soğukluk duymadan konuşmak, kaynaşmak da kolay oluyor. Sevdikleri bir hocaya saldırmayarak yaklaşmanın artılarını da bir düşünün.

Sonuç olarak insanlara bu şekilde önyargısız yaklaşınca, bana bu şekilde saldıran çok uzun yıllardır çok çok az oldu, %2-3 anca çıkıyor. Bendeki durum genel olarak bu şekilde.

Televizyonlarda selefilere sallayıp, münazara teklif edilince kaçması ayrı bir sinir bozucu.

Devletin propagandasını yapan adama medyanın kapılarını açıyorlar.
Bu sadece Türkiye'de böyle değil yani. Hangi tağut devlet kendisini cesurca eleştiren alimin ünlenmesini ister

Böyle kendi propagandasını yapan hocaları ünlendirirler. Ondan sonra da cemaatler devlete sızıyor diye bir ton uğraşırlar.
Aslında ben bunun altında şöyle bir psikolojinin de yattığı kanaatindeyim. Hasetçi bir insan, birisinin kendisinden daha ahlaklı ve dini daha iyi yaşadığını görürse ona saldırmaya başlar. Onun zaaflarını ve günahlarını bulmaya ve onu sürekli eleştirmeye böylece kendi vicdanını rahatlatmaya çalışır. Zira ona baktıkça kendisinin kirli olduğunu fark eder ve vcidanı rahatsız olur

Bugün dikkat ederseniz atatürkçüler hükümetten aşırı nefret ediyor. Hükümet onlardan daha çok İslâma yakın ve daha çok temiz olma gayretinde, hükümetten rahatsız oluyorlar. Ancak devlet de yani kendini İslâma nisbet eden hükümet de selefilerden hazetmiyor çünkü selefiler daha çok dine uygun yaşıyorlar ve sistemin karşısına dikilip vakarlı duruş sergiliyorlar, demokratça davranıp sıvışıp sürekli bir o yana bir bu yana göz kırpıp dansözlük yapmıyorlar, haliyle devlet de selefilerden haz etmiyor ve cemaatleri ön plana çıkararak selefileri engelliyor.

Yorgun Mucahid Çevrimiçi

Yorgun Mucahid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Şeriata karşı çıkan kimse cahil olsa bile kafir olmaz mı
Neticede Allah'a hükümde ortak tanıyor
Bunun "ben Mâide 44 ü okumadım" diye bir bahanesi olabilir mi, Şeriat istemiyor adam çıkıp Allah'a kafa tutuyor bir nevi

Üst Ana Sayfa Alt