SONUÇ ikrar/tasdik/organlarla amel
Günlerce araştırmama rağmen şu sonuca vardım imam acurni Allah suphenehu ve teala ona rahmet etsin.
Allah cc size rahmet etsin organlarla amel etmek kalbi ve lisanı tastik etmektir. İmam acurni
Ekli dosyayı görüntüle 30208
En belirgin şühpelerden biri tasdik tek başına iman olsaydı Allahualem İMAN KELİMESİ nin bir anlamı kalmazdı
Müslüman olmak için ilk önce kişi ikrar eder yani şahadet getirir.Onun kalbini bilmediğimiz için ona müslüman muamelesi yaparız.Hatta müslüman olan kişinin içine iman dahi girmezse o yine müslümandır.
Bedeviler ayeti buna delildir. Onların içine iman girmediği halde yine Alah suphenehu ve teala tafanından müslüman muamelesi görmektedirler.
Bedevîler «
İman etdik» dediler. De ki: «Siz
îman etmediniz amma, (bari)
müslüman olduk deyin.
İman henüz sizin kalblerinize gir (ib yerleş) memişdir. Eğer Allaha ve peygamberine itaat ederseniz O, sizin amel (ve hareket) lerinizden hiçbir şey eksiltmez. Çünkü Allah (mü'minleri) çok yarlığayıcı, çok esirgeyicidir».Hucurât Suresi 14. Ayet
Velhasıl kişi ikrardan sonra içine iman girmesi için tasdik etmesi lazım yani şahıs ikrar etti - iman etti imanı tastik etmesi içinde amel etmesi gerekiyor.Günlerce araştırmama rağmen Tasdik etmenin bu anlama geldiğini anlamış oldum
Araştırmamın sonucu olarak şunları söyleyebilirim
Tasdik bilmekde olabilir. Birçok anlamada gelebilir. Örneğin tağutu red etmek kuranı lailaheillahı tasdik etmek anlamanıda gelebilir. Leyls suresi buna delildir.
İman yönünden ise tasdik şu anlama gelmesi en verimli sonuç oldu benim açımdan
İmanı tasdik te olabilir ama en verimli sonuç dediğim gibi tasdik imanı amel ederek tasdik etmektir. Buda kişinin içine iman girmesine sebep olacaktır. Amellerin insanın içine imanın girmesine neden olacağını hep birlikte anlamış olduk veselam