Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü İçerisinde Şellak Bulunan Gıdaları Yemek Caiz midir?

Abdullah el Hanbeli Çevrimdışı

Abdullah el Hanbeli

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Es selamu aleykum,

Şellak içeren gıdaları tüketmek caiz midir, bazıları; lak böceğinin şellak üretmesini, arının bal üretmesine kıyas ederek helal sayıyor, karminin aksine birçok kişi şellakı helal sayıyor gibi, doğrusu nedir hocam?

Açıklama:
Şellak belirli bitlerin dışkılarından elde edilmektedir. Bu bitler ağaçlarda yaşayıp, ağacın özsuyundan beslenmektedirler. Ağaçları sokarak özsuyu emdikten sonra, dışkı olarak reçineye benzeyen bir madde çıkarmaktadırlar. Bu madde bitlerin neseplerini koruma işlemini görmektedir. Nitekim burada yumurtlamaları gerçekleşmektedir. Aynı zamanda reçine ağaçları bir bütün olarak kaplamaktadır ve şellak üretiminin temel maddesini teşkil etmektedir.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh kardeşim;
sellak.jpg
Günümüzde gıdanın endüstriyel bir ürün haline gelmesiyle, hemen her gün tükettiğimiz gıdaların içerisinde çok sayıda katkı maddesi kullanılıyor.
Şellak, Coccus lacca isimli bir böceğin lak reçineli salgı maddesidir. Bu böcek gözenekleri arasından, lak adı verilen koruyucu bir örtünün içinde sertleşmiş zamklı bir madde çıkartır. Bu lak maddesi biriktirilir, ezilir, yıkanır ve kurutulur. Özellikle gıda sektöründe renklendirici, boya, yenilebilir film ve kaplama olarak Koşineal (Dactylopius coccus) ve Şellak (Coccus lacca) gibi böcek ürünleri (E 120-karmin ve E 904) kullanılmaktadır. Etiketlerde şeker parlatıcısı, parlatma ajanı şeklinde ifade edilmektedir. Şekerlemelerde şellakın ana kullanım amacı çikolatalı ürünlerin kaplanmasındadır. Örneğin, çikolata kaplamalı fındık, üzüm, gıda destekleyiciler, vitaminler, eczacılık ürünleri - ilaçlar, şekerleme, çikolata, meyveler ve kahve çekirdek tanelerinde şellak kullanılmaktadır. Yaklaşık 1 kg şellak için 300 bin lak böceği öldürülüyor.

Hanefi fukuhasına göre böceklerin yenmesi haram olduğu dikkate alınırsa, böcek gövdesinin gözeneklerinde bulunan bu maddenin gıda ve ilaç üretiminde kullanılmasında mahzur oluşmaktadır. Ancak bazı ulemalar, bu maddenin kullanılmasına cevaz vermiş bulunmaktadır.
Sorumluluk ce vebaliyet şuurundaki ciddi Helal sertifikasyon kurumları şellak maddesi bulunan ürünlere helal sertifikası vermezken bu katkı maddesine Yahudi şeriatına göre helal onayı veren "Koşer" açısından uygun bulunabilmektedir.
Sonuç olarak birçok üründe kullanılmasına rağmen helal olmayan bir katkı maddesinden bahsettiğimizi söyleyebiliriz. Gıda ürünlerinde şellak kullanımının sağlık açısından bilinen bir zararı olmamasına rağmen böcek kaynaklı olması kişilerde alerjik reaksiyonlara sebebiyet verme riskiyle ve üretimi aşamasında ezilmiş böcek parçaları içerebilme ihtimaliyle ayrıca değerlendirilmelidir. Bilinçli bir müslüman bile isteye içeriğinde bu katkı maddesinin bulunduğu ürünlerden sakınmalıdır.


şellak2.jpeg
şellak3.jpeg
şellak4.jpeg

sellak1.jpg

 
Üst Ana Sayfa Alt