Aslında demokrasinin şirk olup olmaması demokrasi tarifine bağlıdır. Çünki halen daha demokrasinin somut bir tanımı yoktur. Her millet , devlet yada toplum kendi kültürüne , örfüne veya sistemine göre değişik demokrasi tanımları yapmışlardır. Demokrasiyi "mutlak hakim halktır" diye tanımlarsak bu Kadir-i Mutlak ve Malik-ül Mülk olan Allah-ü tealaya şirk koşmak olur.
Lakin demokrasinin de birçok tanımı vardır. Demokrasinin bir anlamıda halkın kendini yöneticek idarecileri seçmesidir. Ayrıca demokrasi toplumsal uzlaşı manasına da gelmektedir. Eğer demokrasiye bu perspektiften bakarsak demokratik yönetim metodu islami kurallara aykırı bir sistem değildir.
"Ey iman sahipleri! Allah'a itaat edin. Resule ve sizin içinizden olan/sizin seçtiğiniz hüküm ve yetki sahiplerine de itaat edin. Sonra bir şeyde tartışmaya girdiniz mi, eğer Allah'a ve âhiret gününe inanıyorsanız, onu Allah'a ve resule arz edin. Böyle yapmanız hem daha hayırlı hem de sonuç bakımından daha güzeldir." NİSA:59
"Onlar Rablerinin çağrısına uyarlar ve namazı dosdoğru kılarlar. Aralarındaki işleri ise istişare iledir. Onlara rızık olarak verdiğimiz şeylerden de bağışta bulunurlar." ŞURA: 38
Ayetlerinde emredildiği gibi halkın seçtiği bir meclisin istişareleri ile yönetilmemiz tamamen kuranidir. Lakin buradaki en önemli nüans Nisa:59 de de değinildiği gibi mutlak kaynak Kuran ve sahih sünnetler olmalıdır. Bknz: Nisa:59 "Allah'a ve resule arz edin."