Soru İnsan Kendi Kendinin Emiri Olabilir mi?

Voice of Ibn Taymiyyah Çevrimdışı

Voice of Ibn Taymiyyah

Voice of Ibn Taymiyyah
İslam-TR Üyesi
Es selamün aleyküm
insan kendi kendinin emiri olabilirmi?
Ve aleyküm selam. İnsan mutlak anlamda kendi kendinin emiri olamaz. Zira emir ve hüküm yalnız Allah’a aittir. Kul ancak Allah’ın emrine boyun eğdiği, nefsini heva ve hevesten alıkoyduğu ölçüde doğru yolda olur. Nefsini ilahlaştıran kimse gerçekte özgür değil, nefsinin kölesidir. Gerçek emirlik, Allah’a kullukla mümkündür. Zira akıl başıboş bırakıldığında heva ile karışır. Gerçek özgürlük, nefsin değil Rabbin emrine girmektir; insan ancak kullukla kurtulur.

S Çevrimdışı

Sümeyye Öztekin

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Aslında kastetmek istediğim kişi ilmini aldıktan sonra emirinden (hocasından) ayrıldıktan sonra Kendi kendinin emiri olabilirmi? Bunla ilgili bir delil varmı
Peygamber efendimiz (ş.a.v) buyuruyor ya; sizden iki kişi bulunduğunda biri Emir olsun diye...

Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin

Voice of Ibn Taymiyyah Çevrimdışı

Voice of Ibn Taymiyyah

Voice of Ibn Taymiyyah
İslam-TR Üyesi
Aslında kastetmek istediğim kişi ilmini aldıktan sonra emirinden (hocasından) ayrıldıktan sonra Kendi kendinin emiri olabilirmi? Bunla ilgili bir delil varmı
Peygamber efendimiz (ş.a.v) buyuruyor ya; sizden iki kişi bulunduğunda biri Emir olsun diye...
Kardeşim, önce şunu netleştirmek gerekir: “Emirlikten tam olarak ne kastediyorsunuz?”

Kişi ilmini bir hocadan aldıktan sonra ondan ayrılabilir; bu normal ve caizdir. Bu, “kendi kendine kaldı” demek değildir. Müslüman hiçbir zaman kendi hevâsının emiri olamaz. Onun emiri her zaman Allah ve Resûlüdür. Peygamberimizin “İki kişi olunca birini emir yapın” hadisi, düzen bozulmasın, kavga çıkmasın diyedir; yoksa o kişiye helal-haram koyma yetkisi vermez. Hoca da böyledir: Hoca, yol gösterir; amaç değildir. Hoca gidince ölçü kaybolmaz. Ölçü Kur’an ve Sünnettir. Kişi hocadan ayrılır ama delilden ayrılmaz. Böylece hem başıboş olmaz hem de kullukta kalır.

Kararsız. Çevrimdışı

Kararsız.

Üye
İslam-TR Üyesi
Sitede bununla ilgili özel olarak bir yazı ben görmedim ama benim bildiğim kuran ve sünnete bağlı bir alime kuran ve sünnete uygun şekilde ittiba edilebilir . Ama mürşidsiz olur mu ise sorunuz benim bildiğim olur yani söylenen " mürşidi olmayanın mürşidi şeytandır "gibi sözler dayanaksızdır, ama buradaki mürşidin kuran ve hadis olabileceğini de duydum elbette yol göstericisi kuran ve hadis olmayan yoldan sapar ama sıklıkla anlaşılan manada asılsızdır . Tabii olsa daha iyi olabilir nihayetinde mürşid yani doğru yolu gösteren adı üstünde ama günümüzdeki bazı kişiler mürşid olarak buna uygun olmayabilir . Yanlışsa söylediklerim birisi düzeltir inşaAllah

Geri
Üst Ana Sayfa Alt