Aleykum selam.
Bu tür bilimsel konuları ehliyle konuşlamak lazım, biz sadece fikir belirtebiliriz. Benim genel olarak düşüncem şu:
Kemik kalıntılarına, fosillere konulan tanılar büyük ihtimalle isabetlidir az çok.
Homo sapiens insan türü Fas'ta bulunan bir fosil ile 300 bin sene geçmişe dayandırılıyor
(List of human evolution fossils - Wikipedia), ayrıca Yunanistan'daki 100 bin senelik bir mağaranın da (
Theopetra Cave) insan yapımı olduğu tahmin ediliyor.
Ancak davranış açısından bildiğimiz insanlar ile aynı özelliklerin taşınması (
behavioral modernity) hasebiyle insanlığın tarihi 40-50 bin yıl öncesinden başlatılıyor. Mesele Endonezya'da bir mağarada (
Lubang Jeriji Saléh) 40 bin yıllık bir çizim keşfedilmiş ve benzer resimlere başka mağaralarda da rastlanıyor. Sağdaki resim Fransa'daki
Chauvet mağarasından, 30 bin yıllık.
Ekli dosyayı görüntüle 26417Ekli dosyayı görüntüle 26418
Son olarak da yerleşik insan hayatı 12 bin yıl öncesi ile başlıyor, ancak yazının geliştiği tarihi çağ ancak M.Ö. dördüncü asra kadar götürülebiliyor.
Naslarda malum olduğu üzere tarihi bir kayıt yok insanlığın ne zaman başladığına dair, dolayısıyla her şey mümkün. Mesela İbrahim aleyhisselâm'ın ne zaman yaşamış olduğu bilinmemekle M.Ö. ikinci asra denk geldiği tahmin ediliyor. Buluşlar kadar bunların yorumlanması da çok önemli, o yüzden her yorumu araştırmayı sorgulamak gerekir. 100 yıl önce yaşamış "insanlar" gerçekten Adem aleyhisselâm'ın soyundan gelen, gerçek insanlar mı yoksa başka bir varlık mı teşkil ediyorlar anatomik benzerliklere rağmen merak ediyorum, ne de olsa dünya Adem aleyhisselâm'dan önce de mevcuttu. Bakara suresinde insanın yaratılışı beyan buyrulurken, melekler bundan önce arzda kan döküldüğünü ve fesat yayıldığını söylüyorlar, bu genellikle bazı rivayetlere dayandırılarak (sıhhatini bilmiyorum) cinlere yüklenmekle birlikte bu konuda kesin bir bilgimiz yok.