Biraz ilm yapman lazim , o ayetleri anlaman icin..ama sanaldan olmaz , veremem burdan : )
Alim veya ilim talebesi değilim ancak bu konu ile alakalı bildiklerimi kısaca anlatacağım inşallah.
Maide, 44 Hakkındaki Şüpheler ve Cevapları (Özet Olarak)
1- Kim Allah’ın indirdiğini inkâr ederek hükmetmezse kâfirdir. Ancak; Allah’ın indirdiği haktır, diyen ve buna rağmen Allah’ın indirdiğiyle hükmetmeyen kimse ise zâlim ve fâsıktır.
Cevap
İbn Kayyım
(rahimehullah)bu konuda şöyle demektedir:
“Onlardan, bu âyeti Allah’ın indirdikleriyle hükmetmeyi inkâr ederek terk etme olarak tevil edenler vardır. Bu İkrime’nin görüşüdür, tercih edilmeyen bir yorumdur. Hükmetse de hükmetmese de zaten inkâr etmenin bizzat kendisi küfürdür.” 1
2- Kim Allah’ın indirdiğinin tamamını terk ederek hükmetmezse kâfirdir. Çünkü böyle bir kimse onu tasdik etmiyor demektir. Ancak Kur’ân’ın bir kısmıyla hükmeden, bir kısmını terk eden kimse ise kâfir olmaz.
Cevap
Ebu Hayyan el-Endülüsî
(rahimehullah) buna şu sözüyle cevap verir:
“Bu görüş dikkate alınmamıştır. Eğer böyle olsaydı, bu tehdidin, recm konusunda Allah’ın hükmüne muhalefetlerinden dolayı Yahudiler hakkında olduğu kabul edilmezdi. Müfessirlerin hepsi bu tehdidin, recm olayında Allah’ın hükmüne muhalefetleri sebebiyle Yahudileri içerdiği konusunda icma etmişlerdir. Bu da bu görüsün geçersiz olduğunu gösterir.” 2
3- Kim Allah’ın indirdiğiyle hükmetmemenin doğruluna ve bunun helal olduğuna inanarak Allah’ın indirdiğiyle hükmetmezse kâfirdir. Ancak, kendisinin haram işlediğine inanarak Allah’ın indirdiğiyle hükmetmezse fâsıktır.
Cevap
Aynı şekilde bu görüş de hatalıdır. Zira, Allah’ın indirdiğiyle hükmetmemenin doğruluğuna veya helal olduğuna inanmak başlı başlına bir küfürdür. Yani kişi sadece bu inanç ve itikad ile kâfir olur. Allah’ın indirdiğiyle hükmedip, hükmetmemesine bakılmaz.
4- Bu, “Kufrun dune kufr”dur. Yani Allah’ı, melekleri, kitapları, peygamberleri ve âhireti inkâr etmek gibi dinden çıkaran bir küfür değildir. Küfrün altında bir küfürdür.
Cevap
Ebu Hayyan el-Endülisî, “Bahru’l-Muhît” isimli tefsirinde şöyle demektedir:
“Buradaki küfrün, nimeti inkâr olduğu söylenilmişse de bu zayıf kalmış bir sözdür. Çünkü küfür kelimesi mutlak olarak geldiğinde, dindeki küfre delalet eder.” 3
Yine Fahreddin Razi, tefsirinde aynı görüşü dile getirmektedir:
“Küfür lafzı mutlak olarak zikredildiğinde dini inkâr manasına hamledilir.” 4
Dipnotlar
1. Medaricu’s-Sâlikîn, 1/365
2. Bahru’l-Muhît, 3/493
3. Bahru’l-Muhît, 3/493
4. Tefsir-i Kebir, 9/87
Detaylı bilgi için bkz:
https://www.islam-tr.org/konu/maide-44-hakkindaki-supheler-ve-cevaplari.50902/