Aleyküm selam. Aradığınız sahabe, Esma bint Umeys (radiyallahu anha) olabilir. Esma bint Umeys, kocası Cafer bin Ebu Talib (radiyallahu anh) şehit olduktan sonra, koku sürünerek ve güzel giyinerek taziyeleri kabul etmiş ve tebrik için gelenleri ağırlamıştır. Bu davranışı, kocasının şehadetinden dolayı duyduğu gururu ve sabrı ifade etmek için yaptığı rivayet edilir.
Chatgpt cevaplamıştır
SubhanAllah. Chatgpt de yazdım çıkmadı. Kaç siteye baktım bu ve buna benzer rivayetler çıktı:
Ca’fer’in şehit olduğu haberini de eşi ve çocuklarına bizzat Hz. Peygamber (sas) haber vermiş, onları teselli etmiş ve geçimlerini sağlamalarına yardımcı olmuştur.
Hz. Cafer'in hanımı Esma binti Umeys der ki: Cafer ve arkadaşları şehit oldukları zaman, Rasûlüllah (sas) yanıma geldi, bana:
“- Ey Esma! Cafer'in çocukları nerede? Beni onların yanına götür” buyurdu.
Ben de, kendisini onların yanına götürdüm. Çocukları bağrına basıp öptü ve kokladı, gözlerinden yaşlar akmaya başladı.
“- Yâ Rasûlellah! Babam, anam sana feda olsun! Seni ağlatan nedir? Yoksa sana Cafer ve arkadaşlarından acı bir haber mi erişti?” dedim. Rasûlüllah (sas):
“- Evet! Onlar bugün şehit oldular” buyurdu.
Ben kalkıp feryad ü figan etmeye başladım. Kadınlar başıma toplandılar. Hz. Peygamber (sas):
“- Ey Esma! Sakın kötü ve uygunsuz sözler söyleme ve göğsünü de dövme” buyurdu. (İbn Sa’d, Tabakât, VIII, 282)