Çözüldü Kuran, Tanrı'nın Kelamı mıdır?

H Çevrimdışı

Harper

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Selamlar. Öğrenmek istiyorum. Kur'an'ın Allah'ın kelamı olduğuna dair doğrulanabilir tek bir gerçek var mı?

Culeybib Horasani Çevrimdışı

Culeybib Horasani

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Sence gerçek nedir?
Gerçek derken, sana göre nasıl olmalıdır?
Sen Kur'anı Kerim hakkında ne düşünüyorsun.?
Kur'an'ın Allah kelamı olduğuna şüphen varsa,şunu bilki hiçbir müslüman kitabını, dinini tartışma konusu yapmaz..

Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Tabi ki hayır! Çünkü Kur'an-ı Kerim Allah (c.c.) kelâmıdır!

H Çevrimdışı

Harper

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Yanıtlarınız için teşekkür ederim. Okumaya çalıştım ama anlamakta zorlandım. Kur'an'da kronolojik bir sıra yok gibi görünüyor. Bu yüzden yukarıdaki soruyu sordum. Kur'an'da neden kronolojik bir sıra yok? Umarım Kur'an'da kronolojik bir sıralama olmamasının sebebinin, gerçekten de kronolojik bir sıralama olmaması olduğunu söylemezsiniz. Buna kısır döngü mantığı denir.

H Çevrimdışı

Harper

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Sence gerçek nedir?
Gerçek derken, sana göre nasıl olmalıdır?
Sen Kur'anı Kerim hakkında ne düşünüyorsun.?
Kur'an'ın Allah kelamı olduğuna şüphen varsa,şunu bilki hiçbir müslüman kitabını, dinini tartışma konusu yapmaz..
Gerçek nedir? Su, standart deniz seviyesi basıncında (1 atmosfer) 100°C'de (212°F) kaynar. Gerçekte öyleyse doğrudur. Gerçek = inanç ile olgu arasındaki uyum. Bu, en yaygın günlük anlayıştır. Kur'an'ı açık bir zihinle okumaya başladım. Düşünebilmek için öğrenmeye ihtiyacım vardı. Bu yüzden okumaya çalıştım. Anlamakta zorlandım. Bu yüzden buradayım.

Culeybib Horasani

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Kafandaki şüpheler
Ön yargılar, tereddütler vs vs öncelikle bunlardan kurtul.
Kur'an Allah' azze ve celle nin kelamıdır, senin veya bir başkasının, neden kronolojik yazılmadı veya neden böyle yazıldı demek haddi değildir.
Şayet Müslüman san Allah' subhanehu ve Teâlâ ya , Kur'anı okumayı,anlamayı, fehmetmeyi sana kolaylaştırması için dua et.
Aklınla Allah'ın Kitabını sorgulamaya çekersen kaybeden sen olursun.

H Çevrimdışı

Harper

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Kafandaki şüpheler
Ön yargılar, tereddütler vs vs öncelikle bunlardan kurtul.
Kur'an Allah' azze ve celle nin kelamıdır, senin veya bir başkasının, neden kronolojik yazılmadı veya neden böyle yazıldı demek haddi değildir.
Şayet Müslüman san Allah' subhanehu ve Teâlâ ya , Kur'anı okumayı,anlamayı, fehmetmeyi sana kolaylaştırması için dua et.
Aklınla Allah'ın Kitabını sorgulamaya çekersen kaybeden sen olursun.
Üzgünüm ama paylaşımınız Kur'an'da yazılanlarla tutarlı değil. Kur'an'ın kendisi de defalarca şöyle buyurmaktadır:“Düşünmüyorlar mı?”“Akıl yürütmüyorlar mı?”“Kur'an üzerinde derinlemesine düşünmüyorlar mı?” 4:82 ; 47:24 ; 2:44 ; 6:32 ; 10:16; 6:50 ; 30:8

Genel olarak üç yaklaşım vardır: 1. Kör kabul – Sorgulamayın. 2. Düşmanca şüphecilik – Her şey reddedilmelidir. 3.Dürüst sorgulama – Karar vermeden önce anlamama izin verin. Benim sorularım üçüncü kategoriye giriyor.
Yanıtınız analitik bir zihniyetten ziyade dindar bir zihniyeti yansıtıyor. Bazı inananlar için: Sorgulamak Tanrı'dan şüphe etmek gibi geliyor. Şüphe manevi olarak tehlikeli geliyor. Bu yüzden duygusal olarak soruları bastırıyorlar. Ancak entelektüel olarak, soruları bastırmak inancı güçlendirmez; incelemeden kaçınır.
Yine de teşekkürler.

Bin Yusuf Çevrimdışı

Bin Yusuf

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
“Eğer kulumuza indirdiğimizden şüphedeyseniz, haydi onun benzeri bir sûre getirin.” (Bakara 2/23)

Bu meydan okuma 1400 yıldır geçerli ve kıyamete kadar da geçerli olacaktır.

“Eğer Allah’tan başkasından olsaydı, içinde birçok çelişki bulurlardı.” (Nisâ 4/82)

23 yılda farklı olaylar, savaşlar, krizler, sorular, itirazlar sırasında parça parça inmiştir ancak buna rağmen temel akide hiçbir şekilde değişmemiştir; ahlâk, hukuk, tarih ve daha nice dalda tutarlı, ilkeli ve sistemlidir.

“Şüphesiz zikri (Kur’ân’ı) biz indirdik, onu koruyacak olan da biziz.” (Hicr 15/9)

Bu vaadin gerçekliğine insanlık ve tarih şahittir.

Naklî, aklî ve tarih; hangi başlık altında incelerseniz inceleyin eğer kalbiniz mühürlenmemişse ve cedel çıkarmanın peşinde değilseniz muhakkak ki Kuran'ı Kerim'in Allah'ın kelâmı olduğuna iman etmekten başka bir yol olmadığına emin olacaksınız.

Kararsız. Çevrimdışı

Kararsız.

Üye
İslam-TR Üyesi
Kardeş cevap verdiğine değmez, soruyu da verdiği cevaplarıda yapay zekadan aktarıyor.
Bir müslüman olarak tepkinizi yersiz ve fazla buldum. Saygı çerçevesinde soru sormuş , size göre dininizi tartışma konusu etmek nedir ? Hidayetine vesile olunan kişiler kafasında şüphe olanlar hatta daha azılı kafirler olabilir . Eğer ki şüphesi olan kişiye onun anlayacağı şekilde cevap vermeye böyle bakıyorsanız insanların hidayetine vesile olmak bir hatadır. Kimse sizden dini eğip bükmenizi tahrif etmenizi beklemiyor yapamazsınız gerçi . Akılcılığı ve bakış açısı yanlış olabilir eleştiriyorsanız bununla ilgili düzgünce yol göstererek kardeşe iyilik yapabilirsiniz . Böyle bir insana kafandaki şüphelerden ön yargılardan kurtul demek doktora gelen hastaya doktorun git tedavi ol demesiyle aynı şey zannımca .

Culeybib Horasani

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Aynen söylediğin gibi;herkes bir zan üzere konuşuyor. Konu Allah azze ve celle nin kitabı ise ve kişi müslümansa iman eder kardeşim, saygıyla bile olsa hiç kimse Kur'ana eleştirisel yaklaşamaz.
Kur'anın Allah'ın kelamı olup olmadığını sorgulamaya kalkarsan, laf salatası yapmaya gerek yok, ona göre de cevabını alırsın.
Kur'anın noktasına dek iman edersin, karşısına geçip filozofluk taslamazsın.

Kararsız. Çevrimdışı

Kararsız.

Üye
İslam-TR Üyesi
Aynen söylediğin gibi;herkes bir zan üzere konuşuyor. Konu Allah azze ve celle nin kitabı ise ve kişi müslümansa iman eder kardeşim, saygıyla bile olsa hiç kimse Kur'ana eleştirisel yaklaşamaz.
Kur'anın Allah'ın kelamı olup olmadığını sorgulamaya kalkarsan, laf salatası yapmaya gerek yok, ona göre de cevabını alırsın.
Kur'anın noktasına dek iman edersin, karşısına geçip filozofluk taslamazsın.
Zan üzerine konuştuğum nokta Allahın kitabı ve hükümleri değil sizin karşı tarafa sergilediğiniz tavır . Bu başlık altında yazan ayetler ve dediğiniz gibi Allahın kitabına eksiksiz inanmak gibi cümleler dışındaki diğer cümleler bir zandır zaten . Ayrıca karşı taraf bir saygısızlık yapmamış sorgulamış kendisinin görüşünü değil arayışını savunuyorum burada bana modernist ılımlı müslüman muamelesi yapmayın. Hakikati aramaktan uzak ısrarla muhalefet eden hadsiz birine böyle yazabilirsiniz ama normal şekilde soru sormuş kişiye yazmanız manasız . Sizin mantığınızla "bu Allah ın kitabı eksiksiz sorgusuz inanacaksınız başka birşey aramayın" sözüyle herkes hidayete ermeliydi, herkes o kadar nasipli olmayabilir . İki müslüman olarak bir ateist, agnostik veya başka biri için tartışıyoruz, herneyse hakkınızı helal ediniz

Culeybib Horasani

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Hak helal edecek bir durum olmadı, benim bu tavrım, Kur'an hakkında soru sorulmasında degil,
Kur'anın,Allah'ın kelamı olup olmadığını sorgulayan bir tavır ve Kur'anın yazım üslubunu, mantık kaideleri önünde hesaba çekmeye kalkmasındandır.
Cevap verdiğimiz birinci ve ikinci metni dikkatli incelerseniz ne demek istediğimizi daha iyi anlarsınız diye düşünüyorum.

B Çevrimdışı

BenEfe

Efe Kayaalp
İslam-TR Üyesi
Vallahi dün ben de böyle düşündüm ama değmeyecek diye sesimi çıkarmadım.

İslam dini hoşgörü dini değil midir, kardeşlerim.

Şuan biliyor musunuz bilmiyor musunuz, İslam batıdan da yayılıyor. Bu kişinin niyetini bilemezsiniz.
O kişi İslam dinini hiç yakından tanımış olmayabilir.
Sorguladığı soruya itici cevaplar vermek yerine, güzelce konuşsanız birşeyler değişecekti belkide. Allahu alem

Ağırlık böyle koyulmaz, tepki böyle verilmez.

Tek tavsiyem, Müslüman olmayanlara iyilikle yaklaşılacak ve onlara vesile olacak bir sayfa önermeniz olucak. Burası onlara fazla olabilir.

Culeybib Horasani

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Dünyada şuan yaşayan ve kıyamete kadar dogacak olan bütün insanların, hayvanatın, nebatatın, dünyanın, güneşin ve ayın akibetinin ne olacağını bize bildiren,
Kişiyi müslim yada kafir yapan, cennet yada cehennemlik olacagı hükümleri bildiren bir Kitaptan konuşuyoruz.
Bende bu sitede çok eski olmamakla birlikte, ögrenmek için sorulan birçok meseleye şahid olunmuştur.
Kişinin soru sorma usulünden samimiyetide, eleştiriside hissedilir.
Soruyu sorarken yapılan eleştiri, öğrenme isteğinden ziyade tam bir retoriktir.
"Testi içindekini sızdırır"
Verdigim cevaplar sert hatta itici görülebilir , lakin verdiğim cevaplarda arkadaşı tahkir eden bir söz sarf ettiğimi düşünmüyorum.
*Saygılı olmak kaydı ile*diye bir tabir türedi son yıllarda, saygılı olursan aklına gelen herşeyi konuşabilir, sorgulaya bilir, eleştire bilirsin usulü servis edildi topluma.
Allah azze ve celle nin kitabı
Rasulullâh sav sünneti ve hadisleri
Ashab'ı Kiram ra
Ümmetin İmamları, hakkında saygılı maygılı olmak kaydı ile,kimse ileri geri konuşamaz, benim bu tavrım dolayı bana gerici,yobaz, bedevi vb diyebilirsiniz ki bundan hiç gocunmam.
Benim söyleyeceğim bu kadar.
Es selamu aleykum ve rahmetullah...

AbdulFettah Çevrimdışı

AbdulFettah

94.7 - Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul.
İslam-TR Üyesi
Üzgünüm ama paylaşımınız Kur'an'da yazılanlarla tutarlı değil. Kur'an'ın kendisi de defalarca şöyle buyurmaktadır:“Düşünmüyorlar mı?”“Akıl yürütmüyorlar mı?”“Kur'an üzerinde derinlemesine düşünmüyorlar mı?” 4:82 ; 47:24 ; 2:44 ; 6:32 ; 10:16; 6:50 ; 30:8

Genel olarak üç yaklaşım vardır: 1. Kör kabul – Sorgulamayın. 2. Düşmanca şüphecilik – Her şey reddedilmelidir. 3.Dürüst sorgulama – Karar vermeden önce anlamama izin verin. Benim sorularım üçüncü kategoriye giriyor.
Yanıtınız analitik bir zihniyetten ziyade dindar bir zihniyeti yansıtıyor. Bazı inananlar için: Sorgulamak Tanrı'dan şüphe etmek gibi geliyor. Şüphe manevi olarak tehlikeli geliyor. Bu yüzden duygusal olarak soruları bastırıyorlar. Ancak entelektüel olarak, soruları bastırmak inancı güçlendirmez; incelemeden kaçınır.
Yine de teşekkürler.
Eğer yerde ve gökte Allah’tan başka tanrılar bulunsaydı kesinlikle yerin göğün düzeni bozulurdu. Demek ki arşın rabbi olan Allah, onların yakıştırdıkları sıfatlardan münezzehtir.
Allah, yaptığından sorumlu tutulamaz; onlar ise sorguya çekileceklerdir. Enbiya-22-23

Eger Kur'anı okumuşsanız bu ayeti mutlaka görmüşünüzdür. Bi defa Allahu tealanın Peygamberligi kime verecegi kitabını nerede, ne zaman, nasıl ve hangi düzende indirecegi O'nun bilecegi işlerdendir, siz Allaha iman etmişseniz bu tür şeyleri sorgulayamazsınız. çünkü;
  • Sorguya çeken, sorgulanandan üstündür. Allah'tan üstün bir varlık olmadığı için O'nun sorgulanması muhaldir.
  • Allah, mülkün tek sahibi olduğu için O'na kimse hesap sormaz; O, herkese hesap sorar
  • Müşriklerin ilah edindiği varlıklar (melekler, putlar, cinler) yaptıklarından sorguya çekilecek aciz varlıklardır. Bir varlık sorgulanıyor, hesap veriyorsa ilah olamaz. Dolayısıyla birileri tarafından sorguya çekilen, birilerine hesap verme mecburiyetinde olan varlıkların ilâh olması düşünülemez
  • Gündelik hayatta bir kişiye “hesap sormak”, genellikle o kişinin hataya meyilli, adaletsiz veya güvenilmez olmasından kaynaklanır. Allah bu tür noksanlıklardan münezzehtir. O’nun yaptığı her fiil, hikmetin, adaletin ve iyiliğin ta kendisidir. O’na sorgu yöneltilmemesinin sebebi, zatında ve sıfatlarında kusur bulunmasının imkânsız olmasıdır.

Geri
Üst Ana Sayfa Alt