Gerçek nedir? Su, standart deniz seviyesi basıncında (1 atmosfer) 100°C'de (212°F) kaynar. Gerçekte öyleyse doğrudur. Gerçek = inanç ile olgu arasındaki uyum. Bu, en yaygın günlük anlayıştır. Kur'an'ı açık bir zihinle okumaya başladım. Düşünebilmek için öğrenmeye ihtiyacım vardı. Bu yüzden okumaya çalıştım. Anlamakta zorlandım. Bu yüzden buradayım.Sence gerçek nedir?
Gerçek derken, sana göre nasıl olmalıdır?
Sen Kur'anı Kerim hakkında ne düşünüyorsun.?
Kur'an'ın Allah kelamı olduğuna şüphen varsa,şunu bilki hiçbir müslüman kitabını, dinini tartışma konusu yapmaz..
Üzgünüm ama paylaşımınız Kur'an'da yazılanlarla tutarlı değil. Kur'an'ın kendisi de defalarca şöyle buyurmaktadır:“Düşünmüyorlar mı?”“Akıl yürütmüyorlar mı?”“Kur'an üzerinde derinlemesine düşünmüyorlar mı?” 4:82 ; 47:24 ; 2:44 ; 6:32 ; 10:16; 6:50 ; 30:8Kafandaki şüpheler
Ön yargılar, tereddütler vs vs öncelikle bunlardan kurtul.
Kur'an Allah' azze ve celle nin kelamıdır, senin veya bir başkasının, neden kronolojik yazılmadı veya neden böyle yazıldı demek haddi değildir.
Şayet Müslüman san Allah' subhanehu ve Teâlâ ya , Kur'anı okumayı,anlamayı, fehmetmeyi sana kolaylaştırması için dua et.
Aklınla Allah'ın Kitabını sorgulamaya çekersen kaybeden sen olursun.
Arkadaşlarım bana bunu denememem gerektiğini, çünkü hakarete uğrayacağımı söylediler. Ancak ben kendim görmek istedim. Maalesef haklıydılar.Tamam şimdi oldu, sadece:yapay zekalı amma zekasız bir üyemiz yoktu, oda geldi .
Bir müslüman olarak tepkinizi yersiz ve fazla buldum. Saygı çerçevesinde soru sormuş , size göre dininizi tartışma konusu etmek nedir ? Hidayetine vesile olunan kişiler kafasında şüphe olanlar hatta daha azılı kafirler olabilir . Eğer ki şüphesi olan kişiye onun anlayacağı şekilde cevap vermeye böyle bakıyorsanız insanların hidayetine vesile olmak bir hatadır. Kimse sizden dini eğip bükmenizi tahrif etmenizi beklemiyor yapamazsınız gerçi . Akılcılığı ve bakış açısı yanlış olabilir eleştiriyorsanız bununla ilgili düzgünce yol göstererek kardeşe iyilik yapabilirsiniz . Böyle bir insana kafandaki şüphelerden ön yargılardan kurtul demek doktora gelen hastaya doktorun git tedavi ol demesiyle aynı şey zannımca .Kardeş cevap verdiğine değmez, soruyu da verdiği cevaplarıda yapay zekadan aktarıyor.
Zan üzerine konuştuğum nokta Allahın kitabı ve hükümleri değil sizin karşı tarafa sergilediğiniz tavır . Bu başlık altında yazan ayetler ve dediğiniz gibi Allahın kitabına eksiksiz inanmak gibi cümleler dışındaki diğer cümleler bir zandır zaten . Ayrıca karşı taraf bir saygısızlık yapmamış sorgulamış kendisinin görüşünü değil arayışını savunuyorum burada bana modernist ılımlı müslüman muamelesi yapmayın. Hakikati aramaktan uzak ısrarla muhalefet eden hadsiz birine böyle yazabilirsiniz ama normal şekilde soru sormuş kişiye yazmanız manasız . Sizin mantığınızla "bu Allah ın kitabı eksiksiz sorgusuz inanacaksınız başka birşey aramayın" sözüyle herkes hidayete ermeliydi, herkes o kadar nasipli olmayabilir . İki müslüman olarak bir ateist, agnostik veya başka biri için tartışıyoruz, herneyse hakkınızı helal edinizAynen söylediğin gibi;herkes bir zan üzere konuşuyor. Konu Allah azze ve celle nin kitabı ise ve kişi müslümansa iman eder kardeşim, saygıyla bile olsa hiç kimse Kur'ana eleştirisel yaklaşamaz.
Kur'anın Allah'ın kelamı olup olmadığını sorgulamaya kalkarsan, laf salatası yapmaya gerek yok, ona göre de cevabını alırsın.
Kur'anın noktasına dek iman edersin, karşısına geçip filozofluk taslamazsın.
Eğer yerde ve gökte Allah’tan başka tanrılar bulunsaydı kesinlikle yerin göğün düzeni bozulurdu. Demek ki arşın rabbi olan Allah, onların yakıştırdıkları sıfatlardan münezzehtir.Üzgünüm ama paylaşımınız Kur'an'da yazılanlarla tutarlı değil. Kur'an'ın kendisi de defalarca şöyle buyurmaktadır:“Düşünmüyorlar mı?”“Akıl yürütmüyorlar mı?”“Kur'an üzerinde derinlemesine düşünmüyorlar mı?” 4:82 ; 47:24 ; 2:44 ; 6:32 ; 10:16; 6:50 ; 30:8
Genel olarak üç yaklaşım vardır: 1. Kör kabul – Sorgulamayın. 2. Düşmanca şüphecilik – Her şey reddedilmelidir. 3.Dürüst sorgulama – Karar vermeden önce anlamama izin verin. Benim sorularım üçüncü kategoriye giriyor.
Yanıtınız analitik bir zihniyetten ziyade dindar bir zihniyeti yansıtıyor. Bazı inananlar için: Sorgulamak Tanrı'dan şüphe etmek gibi geliyor. Şüphe manevi olarak tehlikeli geliyor. Bu yüzden duygusal olarak soruları bastırıyorlar. Ancak entelektüel olarak, soruları bastırmak inancı güçlendirmez; incelemeden kaçınır.
Yine de teşekkürler.
Haşa ve kella cehmiyye zındıkları.Selamlar. Öğrenmek istiyorum. Kur'an'ın Allah'ın kelamı olduğuna dair doğrulanabilir tek bir gerçek var mı?