Zümer Sûresi 64-66, İbnu Kesîr Tefsîri;
«De ki: Bana, Allah'tan başkasına ibâdet etmemi mi emredersiniz ey câhiller?» âyetinin nüzul sebebi olarak İbn Ebu Hatim ve başkaları İbn Abbâs'tan şöyle bir olay naklederler:
Bilgisizlikleri nedeniyle müşrikler Allah Rasûlü (s.a.)nü kendi ilâhlarına ibâdete çağırdılar. Şayet o böyle yaparsa, onlar da Allah Rasûlü ile birlikte onun ilâhına ibâdet edeceklerdi. İşte bunun üzerine:
«De ki: Bana, Allah'tan başkasına ibâdet etmemi mi emredersiniz ey câhiller? Andolsun; sana da, senden öncekilere de vahyolunmuştur ki: Eğer Allah'a ortak koşarsan, şüphesiz amellerin boşa gider ve muhakkak hüsrana uğrayanlardan olursun.» âyetleri nazil oldu.
Bu, Allah Teâlâ'nın şu kavli gibidir: «Eğer onlar da şirk koşsalardı, yapageldikleri şeyler boşa çıkardı.» (En'âm,88).
«Hayır, (sen, seninle beraber olanları; sen ve sana tâbi olarak seni tasdik edenler) yalnız Allah'a ibâdet et ve şükredenlerden ol, (ibâdeti tek ve ortağı olmayan Allah'a tahsis et)».
Zümer Sûresi 64-66, Taberî Tefsîri;
Ey Muhammed, de ki: "Ey cahiller, bana, Allahtan başkasına ibadet etmemi mi emrediyorsunuz?
Ey Muhammed, kavminin müşriklerinden, seni putlara davet edenlere de ki:
"Ey Allahı bilmeyen cahiller, sizler benim, Allanın dışındaki zarar veya menfaat veremeyecek olan şeylere tapmamı mı istiyorsunuz? Ben bunu asla yapmam. Sizleri de Allaha ibadete davet ederim.
Ey Muhammed, sana da senden öncekilere de: "Yemin olsun ki eğer Allaha ortak koşarsan muhakkak amelin boşa gider ve mutlaka hüs*rana uğrayanlardan olursun." diye vahyolundu.
Hayır, Allaha kulluk et ve şükredenlerden ol.
Ey Muhammed, rabbin sana da senden önce gönderilmiş olan Peygam*berlere de şunu vahyetmiştir: "Yemin olsun ki eğer herhangi bir şeyi Allaha or*tak koşacak olursan amelin mutlaka iptal edilir, ondan hiçbir sevap kazanamaz*sın ve sen Allaha ortak koşmanla mutlaka hüsrana uğrayanlardan olursun.
Hayır, sakın sen, kavminin müşriklerinin, Allahı bırakıp da birtakım putlara kulluk etme emellerine uyma. Bilakis, yalnızca Allaha kulluk et ve onun sana vermiş olduğu nimetlere karşı şükredenlerden ol.