A
Çevrimdışı
Bir kavme benzemek ve niyet Sual: Dinde (küfre rıza küfürdür)kuralı var. (Bir kavme benzeyen onlardandır) hadisi de var. Gayrimüslimlerin nelerine benzeyen kâfir olur, nelerine benzemek caizdir?Bildiğim kadarıyla sadece alkollü içecek tüketmek yasaktır ancak kadeh tokuşturmak yasaktır gibi bir yasak bilmiyorum. Ben Allah'ın düzenini yeryüzüne egemen kılmaya çalışanlara terörist demiyorum ancak eğer Allah'ın adını kullanarak terör estiriyorsa da onun eylemlerini "Allahu ekber" nidaları eşliğinde yapması beni aldatamaz ve benim ona terörist dememe engel olamaz. Adam "Allah Allah" diyerek kafasını duvara vursa ve yaşamını yitirse, ne şehit olur ne de gazi anca niyazi olur. Buradan müslümanlara karşı gayrimüslümanlarla işbirliği yapanları savunduğum anlaşılmasın. Böyle bir şeyi ben de kabul etmem. Burada sadece müslüman gözüküp islama ve müslümanlara kötülük edenleri eleştiriyorum. Bununla birlikte, yeri geldiğinde ABD ile de, Rusya ile de, diğer gayrimüslim ülkelerle de işbirliği yapılabilir -ki peygamberin de böyle işbirlikleri içinde olduğuna dair rivayetler bulunmaktadır.
Bir de sorum olacak; Benim sofi olduğumu da nerden çıkardın sevgili kardeşim? Senin de kalbleri yarıp bakma gibi bir yeteneğin mi var yoksa?
CEVAP
O hadis-i şerifteki benzemek, ibadetlerde benzemektir. Kılık kıyafetle ilgili şeyler âdettir. Çirkin olmayan âdetlerde kâfirlere benzemek günah olmaz. Mesela kâfir CEVAP
O hadis-i şerifteki benzemek, ibadetlerde benzemektir. Kılık kıyafetle ilgili şeyler âdettir. Çirkin olmayan âdetlerde kâfirlere benzemek günah olmaz. Mesela kâfir gömleği giymek, saç uzatmak, saç kazımak ve diğer mubah âdetlerde kâfirlere benzemek günah olmaz.
İbadette kâfirlere benzemek bazı yerlerde mekruh, bazı yerlerde haram, bazı yerlerde küfür olur. Mesela haç takmak küfürdür. Nevruz veya Mihrican günlerinde, bunların isimlerini söyleyerek hediye vermek haramdır. Bu günleri bayram bilerek vermek, küfür olur. Noel gününde, kâfirlerin paskalya ve yortularında, onlar gibi bayram yapmak da küfürdür. Yalnız aşure günü veya Nevruz ve Mihrican günleri oruç tutmak mekruhtur. Çünkü o kavme benzemiş oluyor. Üç hadis-i şerif meali:
(Bir kavmin hayır, şer amellerinden hoşlanan, o amelleri işlemiş gibi olur.) [Deylemi]
(Bir kavmin işini seven, o amelleri işlemese de, kıyamette onlarla haşr olur.) [Hatib]
(Bir kavmin ameline razı olan onların ameline ortak olur.) [Deylemi]
Küfrün veya haramın iyi niyet ile yapılması, bunları küfürden ve haramlıktan çıkarmaz. Üç örnek:
1- Bir kadın, farz olan haccını eda niyeti ile mahremsiz hacca gitse haram işlemiş olur. Bir kız, Amerika’ya İslamiyet’e hizmet için mahremsiz gitse günah olur. İyi niyet haramları helal hâle getirmez.
2- Bir Hıristiyan kızı, bir Müslüman erkeğe, (Benimle dans edersen Müslüman olurum) dese, Müslümanın, iyi niyetle onunla dans etmesi veya başka günah işlemesi caiz olmaz. Bir kâfiri Müslüman yapmak için onunla içki içmek yahut başka günah işlemek caiz olmaz.
3- Birinin gönlünü almak için, (Mümini sevindireni Allahü teâlâ sevindirir)hadis-i şerifine uyabilmek için, içki içenlerin masasına oturmak sevap olmaz, günah olur. Haram para ile cami yaptırmak da caiz değildir. Haramdan iyi niyet ile [Allah’tan korkarak] vazgeçen sevap kazanır. Başka bir sebep ile vazgeçen sevap kazanmaz. Yalnız, günahından kurtulur.
Dinimizde niyetin geçersiz, sözün geçerli olduğu yerlerden bazıları şunlardır:
Nikahta: Şakadan veya rol icabı, iki şahit yanında evlenen, gerçekten evlenmiş olur.
Boşamakta: Şaka ile veya hanımını korkutmak niyetiyle “seni boşadım” diyen, eşini boşamış olur.
Vazgeçmekte: Bir kimse, hanımına “seni boşadım” dese, sonra, şakadan boşamaktan vazgeçtiğini bildirse, boşamaktan vazgeçmiş olur. Ancak, 3 talak hakkından birisi gitmiş olur.
Adakta: Adak yaparken hiç niyet etmese de, söz arasında dilinden çıksa da, adağını yapması vacip olur. Çünkü, adakta niyetsiz, düşünmeden söylemek, ciddi, isteyerek söylemek gibidir.
Alış verişte: Alıcı veya satıcıdan biri, ben şaka yaptım, vazgeçtim dese de geçersizdir.
Hediyede: Alacağını hediye eden, şakadan söylemiştim dese de, hediyesinden vazgeçemez.
Yeminde: Kalbden yemin geçerli olmaz, söz geçerlidir.
Küfürde: Şakadan ben Hıristiyanım demek küfürdür. Niyet geçersizdir.
(Suyu alkollü içki içenler gibi [mesela bardak tokuşturarak] içmek haramdır) hadis-i şerifi gösteriyor ki, suyu bile içerken fasıklara benzemek yasaktır, nerde kaldı ki kâfirlere benzemek hoş karşılansın.