Dolayısıyla bir müslüman bu cinnilerden şeytanlardan gelen hiçbir bilgiye önem vermemeli.
Cinler yalan söyler evet güvenilmez de ama bu "mutlak" olarak yalan söyleyecekleri anlamına gelmez. Bazı hadislerde de bunu görüyoruz.
Ebu Eyyub el-Ensari (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
İçerisinde hurma bulunan bir ambarım vardı. Cin gelir o hurmadan alırdı. Bunu Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e şikayet ettim. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de şöyle buyurdu:
“Git! Onu görünce ‘Bismillah’ diyerek Allah’ın Rasulune cevap ver, de!”
Ben de onu yakaladım. Bir daha gelmeyeceğine yemin etti ve ben de onu serbest bıraktım. Sonra Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e geldiğimde şöyle buyurdu:
“Yakaladığın kimse ne yaptı?”
Geri gelmeyeceğine yemin etti, dedim. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de şöyle buyurdu:
“Yalan söylemiştir! Yalanı üzerine geri döner!”
Onu diğer bir defa daha yakaladım. Geri dönmeyeceğine yemin etti ve ben de onu serbest bıraktım. Sonra Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e geldiğimde şöyle buyurdu:
“Yakalayıp esir ettiğin ne yaptı?”
Geri dönmeyeceğine yemin etti, dedim. Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de şöyle buyurdu:
“Yalan söylemiştir! Geri döner!”
Onu tekrar yakalayıp:
Seni Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e götürmeden bırakmam, dediğimde bana şöyle dedi:
Sana bir şey hatırlatacağım. Bu, Ayete’l-Kürsi’dir. Onu evinde oku, sana ne şeytan ve ne de başkası yaklaşamaz! Ben de onu serbest bırakıp Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e geldiğimde bana şöyle buyurdu:
“Esirin ne yaptı?”
Onun bana söylediğini haber verdim. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de şöyle buyurdu:
“O çok yalancı olduğu halde doğru söylemiştir!”
Tergib ve Terhib 3/309
Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem, "çok yalancı olduğu halde doğru söylemiştir" diyor.
Cin 10 tane cümle kuruyorsa 3 ü doğru olabilir (olasılık). Kişiye kalan ise söylenenleri İslam'ın gereğine uygun şekilde hareket etmektir.
Hadisteki örneğe baktığımız zaman Ayetel Kürsi gerçekten de şeytanlardan korunma konusunda çok önemlidir. Bu hadiste de şeytan Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem in yanına gitmekten kurtulmak için doğru olanı söylemiş. Belki rukye yapan kişilerde buna göre gidiyor olabilirler.
Yoksa rukye yapan kişiye devreye giren cin senin annen şunu yapıyor onu öldürmelisin dese, ona inanıp gidip annesini mi öldürecek?
Cinlerin kafirlerin planlarıyla ilgili bahsettikleri şeylere tam inanmasak bile hiç değilse tedbirli oluruz ve ALLAH'a sığınırız.
Ki yahudiler her türlü pisliği yapabilecek insanlar oldukları için cinleri bile kullanma ihtimalleri var.
Ama söyledikleri şeyler de Müslüman olan kişi bakar, bu cinin derdi fitne mi? Kendini kurtarmak için mi doğru/yalan diyor? Ona göre hareket edilir.
Bazen onları konuşturmak için ayetler okunarak ya da vurularak canları yakılır (bazı rukyeciler öyle yapıyor)
Bu insanlarda da var mesela, konuşturmak için bazı işkence yöntemleri uygulanıyor. En sonunda doğruyu söylemek zorunda kalabiliyor.
İşkence dediğim de devreye girince biraz cimciklesen bile canları acıyor. Saffat suresi okumak vs.
Biri (ALLAH uzak etsin) sana büyü yapmış olsa sen kimin yapmış olduğunu öğrenebilmek istemez miydin? Ya da cinin derdinin ne olduğunu? En önemlisi de ona İslam daveti yapılıp vücudundan çıkıp seni rahat bırakmasını. Söylediklerine inanmasak bile hiç değilse temkinli olabiliriz ya da bazı kişilere daha dikkatli olabiliriz.
Ne her sözüne güvenebiliriz. Ne de her sözüne yalan diyebiliriz. Bozuk saat misali.
İslam mantık dinidir, akla mantığa göre hareket edilmeli.
İslam mantık değil, vahiy dinidir.