Aleyküm selam ahi, nacizane tavsiyem maddi durumunu da göz önünde bulundurarak her küfür ettiğin gün için sadaka ver. Belki Allah rahmetiyle kalbini yumuşatır ve durumunu düzeltir. Allah bana da, sana da merhamet etsin, bizleri doğru yola iletsin.
CezakAllahu hayran kardeşim, aynen bu her tür "kötü/olumsuz davranışı" terk etme sırasında belki de en büyük yardımcıdır.
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla
"Ancak haksızlığa sapan korkar; o da işlediği bir kötülük yerine bir iyilik ederse: bilsin ki ben çok bağışlayıcıyım, çok merhametliyim."
Neml Suresi 11. Ayet
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:
“Nerede ve nasıl olursan ol, Allah’dan kork.
Kötülük işlersen, hemen arkasından iyilik yap ki, o kötülüğü silip süpürsün.
İnsanlarla güzel geçin!”
(Tirmizî, Birr 55)
Kötülüğün ardınca iyiliğin yapılması, günahları silmesi güzelliği ile manevi huzura da kavuşturur elhamdülillah ve ileri dönük "bu tür kötü alışkanlıklardan kurtulmak adına" umutlu/inançlı halimizi korumaya yardımcı olur. Ki kurtulmaya dair umut/inanç, bu işin olmazsa olmazı...
***
Ek olarak bu soruya özel bir de "duygularımı en etkili ve doğru şekilde nasıl ifade edebilirim" diye çalışılırsa tamamdır. "Her tür kötü davranış için" genel yöntem olarak ifade etmek gerekirse de: bir yandan "olumsuzu" bırakmaya çalışırken, diğer yandan "olumluyu" elde etmek için çalışmak... Bu da "tabiat boşluk kabul etmez" hakikati gereğince lazım.
Şöyle ki, alıştığımız bir şeyi hayatımızdan çıkarırken ortada bir boşluk/anlamsızlık/ne yapacağını bilememe durumu oluşur. Kurtulmak istediğimiz şeyin türüne göre "onun iyi versiyonunu" edinmeye çalışmak ise bu boşluk duygusunu giderir elhamdülillah. Bu da "kötülüğün ardınca iyiliğe" benzer ve gerekli bir şeydir. Günahların silinme durumu haricinde, boşluk duygusunun olumlu yönde kapatılması için gerekmekte yani.
Ve değişim, tüm bunların devamla uygulanması sonunucunda yavaş yavaş gelir inşaAllah. İstek, çaba, umut, devamla çaba, sabır, ısrarla çaba, çaba, çaba ve sonuç Allah'ın izni ile başarı.