Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Tevbe Etmek ve Tevbe Adabı Nasıl Olmalıdır?

Öğrenen Müslüman Çevrimdışı

Öğrenen Müslüman

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleykum ve Rahmetullahi ve Berekatuh

1)Tevbe etmek ve bir daha Tevbe edilen şeyi yapmamak gerekir. Tevbe ederken haram günah olan bir şeye Tevbe etmek ile küfür şirk olan bir şeye Tevbe etmek arasında fark var mıdır?

2)Tevbenin açıktan ve ya gizliden yapılması hangi durumlarda gereklidir?

3)Küfür ve şirke giren bir Müslümanın Tevbe ederken Tevbesinde Kelime-i Şehadeti açıktan(sesli) söylemesi gerekir mi? İçinden sessizce yapması yeterli mi? (Diğer insanların bu günahtan haberi olmadığı [gizli işlenen günah gibi] zamanı kastediyorum. Çünkü sanırım açıktan işlenen günahın Tevbesi açıktan yapılması gerekiyor ama emin olmadığım için tekrar soruyorum.)

4) Eğer Kelime-i Şehadeti veya Tevbesini açıktan söylemesi gerekiyorsa hangi durumda ve açıktan söylemenin ölçüsü ne kadar olmalıdır?

5)Tevbesinde şirki reddettiğini nasıl belli eder? (Çünkü Tevbe ederken hata ettiği yeri kastetmesi lazım diye biliyorum.)

6) Bir işin yanlış olduğunu anlayıp dil ile tevbe ediyorum demese de işi yapmayı bırakması tevbe yerine geçer mi?

7)Düşüncelerinden dolayı bir insan küfre düşebilir mi? Düşüncesinin vesvese olup olmadığını bir kimse nasıl anlayabilir?
8)Bazı kitaplarda bu sözü söylemek kafir yapar denilen bir söz başka bir kitapta kullanılması caizdir şeklinde söylenebiliyor. Bu durumda bizim tavrımız nasıl olmalı?

Son 2 soru konuyla tam alakalı değil ama biraz da olsa ilgisi olduğunu için yazdım.

Soruyu uzun yazdığım için kusura bakmayın. Allah' a emanet olun.
 
Son düzenleme:
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh;

 
Öğrenen Müslüman Çevrimdışı

Öğrenen Müslüman

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh;

bu yazıları okumuştum ama yine de emin olamamıştım belki fetvası farklıdır diye cezakAllahu hayr hocam.
Sessizce içtenlikle dua ederken dudağımızı kıpırdatmamıza gerek var mıdır?

Ebu Musa eI-Eş'ari (r.anh) anlatıyor:
Peygamberimiz Hayber'e savaşa giderken askerler bir vadiye geldiklerinde yüksek sesle "Allah Ekber, Allahu Ekber, Lailahe illAllah-Allah uludur, Allah uludur. Allah'tan başka ilah yoktur diye tekbir almışlardı.
Bunun üzerine Peygamberimiz askerlere:
"Kendinize acıyınız (yavaş tekbir getiriniz) çünkü, siz ne sağır çağırıyorsunuz, ne de gaibe (burda olmayana) sesleniyorsunuz. Kuşkusuz siz iyi işiten ve size çok yakın olan Allah'a dua ediyorsunuz. O, her zaman (ve her yerde) sizinle beraberdir" buyurdu.
(Buhari, Mağazî, 38; Muslim, Zikr, 13)

Peygamberimiz de: "Siz ne bir sağıra, ne de bir orada olmayana dua ediyor değilsiniz, şubhesiz bir işitene ve yakına dua ediyorsunuz"
(Buharî, Meğazî, 38; Muslim, Zikir, 44, 45; Ebû Davud, Vitir, 26; Tirmizî, Daavat, 57) buyurmuştur.
Anladığım kadarıyla önemli olan ses çıkması veya çıkmaması değil içtenlikle söylemek bu yüzden dudağımızı kıpırdatmamıza gerek yok diye anladım ama namazda da sessizce okurken dudağı ve dili kıpırdatmak gerekiyor ya bunun için tekrar soruyorum kusura bakmayın. Eğer yazıda varsa da bu kısmı göremedim.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
"Rabb'ini, yüksek sesle olmaksızın sabah akşam, yalvara yakara ve gizlice içinden zikret! Sakın gafillerden olma!” (A’raf: 205)

Riya olmasın diye gizlice dua etmek, daha efdaldir. Ancak, hacdaki telbiye veya bayramlardaki tekbir duaları gibi, topluca dua edilmesi gereken yerlerde yüksek sesle dua etmek, meşrûdur. Çünkü böyle yerlerde, riya söz konusu olmaz. Allah (c.c), Zekeriya (a.s.)’nın kendisine gizlice dua etmesini överek şöyle buyurmuştur:
Kef, he, ye, ayn, sad. (İşte bu), senin Rabb'inin, kulu Zekeriya’ya rahmetinin zikridir. Hani o, Rabb'ine gizlice seslenmişti...” (Meryem: 1-3)

“Enes (r.anh) şöyle demiştir:
Allah (c.c)’a gizlice dua etmek, açık dua etmekten yetmiş defa daha efdaldir.

(Ebu Şeyh İbni Hayyan el-Ensari rivayet etti.)
 
Üst Ana Sayfa Alt