E
Ebu & Dücane
Misafir
ALLAH SENI SEVSIN KARDES ..
zaten mesele bu .. hadiste gecen bir lafiz var insanlar bunu goz ardi ediyor ..
Ey Allahın kulları onu tutun!"
Çünki, Aziz veCelil olan Allahın yer yüzünde (bu iş için) hazır olan kulu vardır ve onu tutar ...
hazir olan kuldan istemek, MEDDET YA ABDULKADIR GEYLANI DEMEK degildir .. ikisi arasinda fark vardir .. insanlar neyin neden sirk oldugunu bilmedikleri icin boyle hadisleri alip bak felanca alimde bu sekilde amel etmistir diye ortaya cikiyorlar ..
insanlarin once sirk kavramini ogrenmeleri lazim SIRK ALLAH SWT YA ORTAK KILMAKTIR yani ALLAH SWT YA AIT BIR ISIM SIFATI, BIR FIILI ALLAHTAN BASKASINA VERMEKTIR ..
simdi
1- kabirde bulunanin isitigine inanmak ve yani basindaki kabir ehline seslenmek
2- bir zata mezari, kabri nerede olursa olsun onun duyacagina isitecegine konustugu dili anlayacagina bulundugu yeri bildigine vb sekilde seslenmek
ikisi ayni sey degildir .. birincisinde kabirde yatana Allah swt ya ait hic bir fiilin, sifatin , ismin verilmemesi var .. cunki o itikat olarak olulerin duyduguna inaniyor ki hepiniz bilirsiniz bedirde olen musriklere Allah resulu asv seslenmistir, ayrica Aise annemiz de resulullahin kabrini ziyaret ettiginde babasina, omer ra ve Resulullah asv ma selam verirdi ..
bu sekilde resulullah sav min kabri basina gelip ona seslenerek ALLAHTAN SEFAATINI DILIYORUM vb sozlerde sirk unsuru yok .. sirk unsuru olmasi icin ORTADA ALLAH SWT YA ORTAKLIK OLMASI LAZIM .. ZATEN BU HADISLERDE BU SEKILDE BASLIYOR "Allah Rasulunun (s.a.s) kabrine gelerek şöyle dedi"
ikincisinde ise hasa Allah swt nin ilim sifati, her daim dirilik sifati, gaybi bilme kullari Allah swt ya benzetme vb unsurlar o sahsa verilmis olur iste buda bizim cehenemlik dedigimiz musrik dedigimiz buyuk sirktir
MUSLIH'INDE PAPAGAN GIBI YAZMIS OLDUGU HADIS te yine Allah swt ya ortaklik verme yoktur .. kisi resulullah sav'den bir soz duyacak "(bu iş için) hazır olan kulu vardır" ve onunla amel edecek sonra bazi samanla sapi karistiranlar bunu BUYUK SIRKi isleyenleri temize cikarmak icin kullanacak ..kisi once HAZIR OLAN kuldan istemenin, ister olu ister diri olsun yaninda HAZIR OLMAYAN kuldan istemesiyle bir oldugunu ispatlamasi lazim .. ( bunuda acalim, yanlis anlasilma olmasin HAZIR OLANDANDA gucu yetigini istersin ornegin kisi babasindan para ister, ben karimdan sabah beni erken kaldirmasini isterim, ama HAZIR OLAN'ada Allah swt nin isim ve sifatlarini vererek istersek buda yine buyuk sirk olur)
vallahi bu hadis sahih ise ben bu hadilse amel edecegim .. yolumu kaybetsem yada binegimi, dogru sozlu peygamberin dedigini yapacagim .. ZATEN BU FIILDE ( HAZIR OLAN KULDAN ISTEMEDE) HIC BIR SIRK AMELI ( ALLAH SWT YA ORTAK KILMA ONUN ISIM, SIFAT VE FIILINI KULA VERME ) YOKTUR ..
o yuzden muhammed 87 nikli akhi dogru soyluyor ibni teymiye, ibni kaym "Allah Rasulunun (s.a.s) kabrine gelip ondan seffat isteyene sirk ehli dememislerdir, yada hazir olan kuldan isteme hadisi ile amel edenleri, lakin yukarida acikladigimiz gibi .. kendi yakistirmalari ile gavs kainatta tasaruf sahibi gordukleri veli diye cagirdiklari kislere, yada peygamberlere ALLah swt nin isim ve sifatlarini verenler kesinlille musriktirler, ve bu ehli sunnet alimlerince sirk ehli olarak isimlendirilmislerdir
Ayrıca ,yardım çığlığını görünmeyen bu kullarına işittirecek olan Allahtır.Çünkü o dilediğine dilediği kişiyi işittirir.Bu niyet ve bilinç ile dua edilmeli.Yardım isteme bu kelime ile de sınırlı olmaz.Hadisin dayandığı temelleri ve maksadını iyi düşünmek,peygamberimizin sünnetine uygun bir yaşayış ve anlayış temelinin bulunması gerekir.Yoksa,böyle bir hal miskinlikten başka bir şey olmaz.Vakıanın bütününden bakılmalı.Aynı şekilde Allahtan da bu kullarının yardımcı kılınması için dua edilmeli ve kişinin kendi gücü kadar elinden geleni yapıp tevekkül etmesi gerekir.
“İnsanın önünde ve arkasında Allah’ın emriyle onu koruyan ve devamlı takip eden melekler vardır.”(Ra’d/11)
Bazı tasavvufçular bu konuda da olayın miskinlik boyutuna sarılıyorlar ve hata buradan doğuyor.