Ey Allahın Kulları Tutun hadisi hakkında ehli ilmin görüşü:
İbn Teymiyyenin talebelerinden olan Şemsuddin İbn Muflih (708-763 h/1308-1362) “El Edeb Eş Şeriyya” adlı kitabında şöyle der:فصل فيما يقول من انفلتتْ دابته أو ضلّ الطريق
وروى ابن السني في كتابه عن عبد الله بن مسعود رضي الله عنه عن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال : { إذَا انْفَلَتَتْ دَابَّةُ أَحَدِكُمْ بِأَرْضٍ فَلَاةٍ فَلْيَقُلْ يَا عِبَادَ اللَّهِ احْبِسُوا فَإِنَّ لِلَّهِ فِي الْأَرْضِ حَاضِرًا سَيَحْبِسُهُ } قال عبد الله بن إمامنا أحمد سمعت أبي يقول : حججتُ خمسَ حججٍ منها اثنتين راكبا وثلاثا ماشيا او ثلاثا راكبا واثنتين ماشيا، فضللتُ الطريقَ في حجة وكنت ماشيا، فجعلت أقول : يا عبادَ الله دُلُّونا على الطريق، فلم أزل أقولُ ذلك حتى وقعتُ على الطريق
“Fasl: Hayvanı ürküb kaçan ve ya yolda kaybolan kişi nesöylemelidir?
İbnus Sunnikendi kitabında Abdullah bin Mesuddan – Allah ondan razı olsun – Rasulullahın – sallallahu aleyhi vesellem – şöyle dediyini rivayetetmiştir:
“Sizden birinin hayvanıkimsesiz bir çölde ürküb kaçarsa şöyle desin: “Ey Allahın kulları! Onu benim için tutun! Çünki, Allahın yer yüzünde (bu iş için) hazır olan kulu vardır ve onu tutar.”
İmamımız Ahmedin oğlu Abdullah dedi: Babamışöylesöylerkenduydum: “Beş defeHaccagitdim. İki defebinikle, üç defe ise piyada. Ve ya üç defebinikle, iki defe piyada. Piyada gitdiyim bir Haccyolculuğunda yolumu kaybettim. “Ey Allahın kulları! Bize yolu gösterin” demeye başladım ve yolu bulana kadar bunu söylemeyedevamettim.”
Kaynak: İbn Muflih: El EdebEş Şeriyya: 1/457
Beyrut: 1419/1999
İmam Ahmedden bu hadise sabittirmi?
Evet! Çünki, bunu onun doğma oğlu Abdullah rivayet etmiştir.
Ayrıca ilim ehlinden bir çoğu bunu kendi kitablarında zikr etmişler. Mesela İbn Asakir “Tarihu Dimeşk” (Senedi Sahihdir deyerek), İmam Beyhaki “Şuabul İman”, İmam İbn Kesir “El Bidaye ven Nihaye”, İmam CelaluddinEs Suyuti “El Habiik fi Aberil Meleik” adlı kitablarda ve sitat getirdiyimiz Allame İbn Muflih.
Muslih ; şu soruma cevap ver inşeallah,
Bu rivayetin senedinin ravileri arasında Maruf b. Hassan es-Semerkandi isimli ravi var mıdır?
Eğer cevabın "evet vardır" ise muhaddisler bu kişinin güvenilirliği hakkında ne demişlerdir?
Yok cevabın "hayır yoktur" ise, ravileri Abdullah ibn Mesud'a kadar sırasıyla yazar mısın?
Ayrıca ravi zincirinde kopukluk var mıdır? Var ise hangi raviler arası senedde kopukluk vardır?
Abdul Muizz Fida!
Sen böyle bir dua şekline ne diyorsun? Şirkmi? Bu soruma cevap ver inşa Allah sorduğunun sorulara Allahu Tealanın izi ile cevap vermeğe çalışacam.
Boş konuşma, Önce sorularımın cevabını vereceksin , sonra soracaksın.
Şirk veya değil , bu ikinci mesele. Önce rivayet sahih mi, zayıf mı neyle itikad edip amel ediyorsun bir görelim.
Ayrıca ehl-i sunnete göre rivayetteki Allahın kullarından kasıt nedir? Rasulullah (s.a.v.)in devesi kaybolduğunda bu rivayeti uygulamış mıdır?
Abdul Muizz Fida! Boş konuşan sen ve senin gibilerdir biz nerede ve nasıl konuşulacağını iyi biliyoruz. Konuşmalarına dikkat et!
Rivayetin zayıf olup olmadığı bir şeyi ifade etmez benim için böyle konularda. Bu kadar fukahanın böyle bir dua şeklini caiz görmesi ve Ehli Sünnetin İmamı Ahmed bin Hanbelin ve İmam Nevevinin bu hadisle amel etmesi benim için yeterlidir. Her halde sen bu kadar fukahadan daha iyi “anlamışsın” bu meseleni. Ya da İmam Ahmedden daha fazla“Selefisin”ve ya “Ehli Hadis”. Şimdi sen sorduğum soruya cevap ver. Şirkmi değilmi?
İnadkarlık yapacağının yerine otur iyice tefekkür et. Allah celle ve azze[ seni islah etsin ve doğruya yöneltsin eğer gerçekten de hakkı arıyorsansa.
Edebsizliğin sebebiyle 1 hafta yazma yasaklısın. Haftaya kadar araştır ve sorduğum soruların cevablarını bekliyorum!
Sorularıma yoruma, demogojiye kaçmadan cevabını yazdıktan sonra istediğini sorabilirsin!