Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Ücretli Kurslardan İnternet Üzerinden Ücretsiz Olarak Yararlanmanın Hükmü Nedir?

F Çevrimdışı

FÎ ZILÂLİ'l-KUR'ÂN

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Allahın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.Öncelikle konuma değinmeden önce bu konuyu açan kardeşten Allah razı olsun, Elhamdulillah karşıma çıktı ve kendi durumumda nasıl bir yol izlemeliyim düşündürdü.

Ayrıca aşağıdaki yazıyı yazan kardeştende Allah razı olsun. Aklıma takılan birkaç soru oldu inş aşağıda değineceğim.

Bundan sonra;
Değerli kardeşlerim inşeAllah yazılım ile ilgileniyorum ve ücretsiz veya ucuz yollu kurslar veya gücümün yetebileceği kurslar yetersiz ve sürekli kendini tekrar etmeye başladı. Ve araştırmalarım sonucunda yabancı kaynaklardan ingilizce üst düzey kurslar buldum ancak bunlar hayli ile kur bakımından bize çok pahalı geliyor. Daha sonra bunların ücretsiz olarak paylaşıldığı bir site gördüm Allahualem bu site sahipleri %90 ihtimalle bu kursları satın alıyorlar ve bunları indirerek insanlara internet üzerinden ücretsiz sunuyorlar (parayıda sitelerindeki reklamlardan kazanıyorlardır diye düşünüyorum). Bu durumda değerli kardeşlerim aklıma aşağıdaki sorular takıldı, bu konuda bana yardımcı olmanızı istiyorum. Hevama ve nefsime kapılıp günaha girmekten Allah'a sığınırım.

1. Soru: Bu kursları ticaret amacı gütmeden sadece eğitim amaçlı kullanmamda dinen bir sorun varmıdır? Amacım ilmi bu kurstan öğrenip sonra bu ilim ile bir şeyler üretmek. (Bu durumda ilim (kaynak) Dini Eser olMUyor.)
2. Soru: Peki bu kursları öğrenmemizin amacı dünyalık değil sadece Allah rızası için bir program vs. yazmak olsa bu durumda hüküm ne olur ?
3. Soru: (Nefsim sürekli bu konuyu esas almaya, öne çıkarmaya çalışıyor, yalnış birşey yapmaktan Allah'a sığınırım) Diyor ki; Bu kursları indirmen bu kursu yapan şirkete veya şahısa bir zarar vermiyor. Sen bu verileri sonuç olarak çalmıyorsun veya satmıyacaksın. İlmi öğrenip bu ilim ile işler yapacaksın. İleride kazanınca kalbinin rahat olması için bu kursları satın alırsın.
4. Soru: Artı olarak hayli ile bu kurslar ingilizce olunca daha önce yapancı dil olan youtube videolarını yapay zeka ile çevirdiğim gibi bu kurslarıda türkçe altyazıya ve dublaja çevirmek istiyorum (sadece kendi kullanımım için) ki anlamam için bunu yapalıyım :) . Aklıma takıldı belki bu durumda şartlar değişebilir diye. Allah en iyisini bilendir rabbim hatalarımızı affetsin.

İnşeAllah bu konu ve altındaki bilgiler hepimize faydalı olur.

F Çevrimdışı

FÎ ZILÂLİ'l-KUR'ÂN

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Bu konuda ilmi olan arkadaşların Allah rızası için ilimlerini benim ile paylaşmasını istiyorum. Amacım nefsime göre cevap aramak değil. Sıkıntılı bir şey ise hiç bulaşmayacağım inşAllah.

Mustafa bin Yılmaz Çevrimdışı

Mustafa bin Yılmaz

''Selef,selef ve selef...''
İslam-TR Üyesi
Aleyküm selam ve rahmetullahi ve bereketuhu.

Değerli kardeşim Allah ilmini arttırsın;
Yukarıda bıraktığınız konuyu okuyarak cevap vermek istedim. Soru soru gidecek olursak;

İnternette bu kurslar tahminim üzere yüksek fiyatlı değildir. Çünkü tekel, yani bir kurum, kişi tarafından yayınlanmıyor, bir çok kurum, kişi tarafından yayınlanıyordur. Bu yüzden bu ürünler yüksek fiyatlı değildir Allahu alem.

Attığınız konuda böyle bir durum varsa kul hakkı olmaz diye geçiyor. Ancak dediğim gibi Allahu alem sizin konunuzda böyle bir tekelleşme yok.

Bu yüzden kâfir dahi olsa bu adamlar bunları emek vererek hazırlamışlar, onları öğrenirken malları ve zamanlarını sarf etmişler. Daha sonra bunları gelir haline getirip satmak istemişler. Bu yüzden bu kimselerin mallarını korsan bir şekilde kullanmak caiz değildir.

Yukarıdaki konuda deniyor ki;

"Ticarette Kul hakkı, ancak aslının kişinin kendisine ait olan, (dini olmayan) işlerde geçerlidir.

İslami olmayan eserlerde kul hakkı vardır ve caiz değildir.

Evet zamanımızda, bilhassa müslümanların genelinin dini yaşamlarına gösterdikleri hassasiyet ve maddi durumlarının olumsuzluğu gibi şartların etkisiyle, nefsinin kendisine "sahibi kâfir, ganimet, enayi miyim vs" çeşitli fısıldamalarla yaptığı usulsuzluğe kılıf arama yollarına, 'ferdi fetvalara' yöneltmektedir. Halbuki bu kişilerin uygulamaları ve düşünceleri batıldır, samimi değildir. Bu kişiler, aynı kâfirin dükkanında kimse olmasa; kapısı, kasası açık olsa girip bir şey (ç)almayı câiz görmez!"

Eğer sizin konunuz İslami olsa bu ürünleri kullanmakta sorun yok, ancak sizin konunuz İslami bir konu değil, bu yüzden yukarıdaki nakilde buna isabet edilmiş yani caiz değildir.

İkinci sorunuza gelecek olursak;

Bunları öğrenip dini bir amaç için kullansak hükmü ne olur? Bunun içinde durum değişmez, çünkü öğrendiğiniz şey dini bir şey değil. Dini bir konu olsa alınabilir ancak sizin konunuz dini bir konu değil. Velev ki bunu dini bir iş için kullanmak isteseniz bile.

Üçüncü sorunuza gelecek olursak;

Yukarıda yapılan nakilde bunun cevabı geçmekte. Her ne olursa olsun kâfir dahi olsa, Yahudi dahi olsa, ateist dahi olsa bu kişinin ürünü alınmaz çünkü kul hakkı olur. Dini konularda kul hakkı olmaz, bunun dışındaki tüm konularda kul hakkı geçerlidir.

Dördüncü sorunuza gelecek olursak;

Bu sorunuzun cevabı da yukarıda geçmekte. Kâfirin malını alıp kullanmanız ve kul hakkına girmeniz caiz değildir.

Okuduğun için teşekkür ederim. Bunlar benim yukarıda Abdulmuizz hocanın yazısından çıkarımlarım. Yanlışım var ise bendendir, affola. Allah razı olsun.

Mustafa bin Yılmaz

İslam-TR Üyesi
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve bereketuhu.

Abdulmuizz hocanın yazısında şu kısmı bende anlamadım, daha doğrusu anladım ancak sağlıklı düşünemiyorum. Yazıda deniyor ki;

"Fakat, satın alan kimse başkalarına satabilir, basabilir ve kaydettirebilir. Çünkü, alınan şey satın alanın mülküdür. Mülk edinen kimse mülkünde istediği şekilde tasarruf edebilir.

"Ben bir kitab alırsam bu kitab benim mülküm olur. Onu istediğim kimseye satabilirim, fotokopisini yaptırabilirim."

Kaset, CD vs. aynı durumdadır. Çünkü, satış ve mülkiyetle ilgili Şeriatın hükümleri; bir kimse herhangi bir şey satın alırsa, miras kalırsa, hediye veya hibe olarak bir şey elde edinirse, o şey mulk edinenin olur. İstediği şekilde onunla ilgili her tasarruf hakkına sahib olur.

Satıcı, satın alana veya mülk edene onu bir daha basamazsın veya kayıt ettiremezsin şartı koşamaz. Bu şart batıldır. Çünkü, şartlar Şer’i hükme aykırı ise koşulmaz, koşulursa da ona uyulmaz."

Bu kısım benim de kafama takıldı. Yani korsan yayınlayan kişi para vererek aldığı ürünün sahibi oluyorsa ve bunu ücretsiz yayınlıyorsa ilk satan kişinin ürünü satmasinin ne anlamı kaldı. Korsan yayınlayan kişi, para vererek alıyor ve onu ücretsiz bir şekilde yayınlıyor, dağıtıyor. Bir kişide para vermek yerine ücretsiz yayınlayan korsana başvurabiliyor. Bu şekilde düşününce bir sorun olmuyor.

Mustafa bin Yılmaz

İslam-TR Üyesi
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve bereketuhu.

Abdulmuizz hocanın yazısında şu kısmı bende anlamadım, daha doğrusu anladım ancak sağlıklı düşünemiyorum. Yazıda deniyor ki;

"Fakat, satın alan kimse başkalarına satabilir, basabilir ve kaydettirebilir. Çünkü, alınan şey satın alanın mülküdür. Mülk edinen kimse mülkünde istediği şekilde tasarruf edebilir.

"Ben bir kitab alırsam bu kitab benim mülküm olur. Onu istediğim kimseye satabilirim, fotokopisini yaptırabilirim."

Kaset, CD vs. aynı durumdadır. Çünkü, satış ve mülkiyetle ilgili Şeriatın hükümleri; bir kimse herhangi bir şey satın alırsa, miras kalırsa, hediye veya hibe olarak bir şey elde edinirse, o şey mulk edinenin olur. İstediği şekilde onunla ilgili her tasarruf hakkına sahib olur.

Satıcı, satın alana veya mülk edene onu bir daha basamazsın veya kayıt ettiremezsin şartı koşamaz. Bu şart batıldır. Çünkü, şartlar Şer’i hükme aykırı ise koşulmaz, koşulursa da ona uyulmaz."

Bu kısım benim de kafama takıldı. Yani korsan yayınlayan kişi para vererek aldığı ürünün sahibi oluyorsa ve bunu ücretsiz yayınlıyorsa ilk satan kişinin ürünü satmasının ne anlamı kaldı. Korsan yayınlayan kişi, para vererek alıyor ve onu ücretsiz bir şekilde yayınlıyor, dağıtıyor. Bir kişide para vermek yerine ücretsiz yayınlayan korsana başvurabiliyor. Bu şekilde düşününce bir sorun olmuyor. Hatta yeri gelir korsan yayınlayan daha çok dağıtabilir, daha çok kazanabilir.

F Çevrimdışı

FÎ ZILÂLİ'l-KUR'ÂN

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Öncelikle Allah razı olsun, rabbim bizleri ilimlenen ve bunlar ile amel eden kimselerden eylesin.
Evet bu kısımı benimde kafamı karıştırdı. @Abdulmuizz Fida hocam aydınlatırsa güzel olur.
Ayrıca şuan şirketlerin birçoğu aylık paketler ile satış yapıyor. Mesela 30 dolar ver, aylık sistemimdeki tüm içeriklere eriş gibi. Mesela aklıma şuan oda takıldı 1 aylık alsam (bazıları 1 haftalık deneme süresi vs. de veriyor) sistem üzerindeki tüm içerikleri indirsem, ki bunu her ay alsamda yapmam gerek ve işi 1 aylık ücret ile çözsem? Bu durum caiz midir? (Bazı firmaların ömür boyu paketleride var.)

Mustafa bin Yılmaz

İslam-TR Üyesi
Hocanın yazısından anladığım kadarı ile para vererek bu ürünü aldığın için sitedeki tüm ürünleri istediğin şekilde kullanabilirsin. Yani ister tüm eğitimleri indir, ister indirme istediğin gibi tasarruf edebilirsin. Allahu alem

H Çevrimdışı

hutbetussahra

Hayat, İman ve Cihad...
İslam-TR Üyesi
günümüzde dijital ürün olayı karmaşık hemde çok. Para versende satın alamıyorsun, alsan da senin olmuyor, buna binaen satın almak sahip olmak değilse korsan yapmak çalmak değildir görüşü doğuyor bu da kul hakkı yeme izlenimi veriyor ama öte yandan diğer türlü de senin hakkın yeniyormuş gibi oluyor o sebeple karışık bir mevzu kesin hüküm vermek çok zor. Ama şüpheli şeylerden uzak durma ilkesi gereği mümkün olduğunca uzak durmakta fayda var. Yazılım kurslarının çoğu youtube'da ücretsiz var ve bazısı ücretlilerden daha iyi. Ayrıca Udemy'de de ücretsiz ve ücretli kurslar var. Ücretler 400-200 arası değişiyor genelde. Ama yazılım işi youtube'dan da öğrenilebilir çok rahat. Zaten dersler size teoriyi öğretir pratiğini yapmak sizde.

F Çevrimdışı

FÎ ZILÂLİ'l-KUR'ÂN

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Hocanın yazısından anladığım kadarı ile para vererek bu ürünü aldığın için sitedeki tüm ürünleri istediğin şekilde kullanabilirsin. Yani ister tüm eğitimleri indir, ister indirme istediğin gibi tasarruf edebilirsin. Allahu alem
Banada öyle geliyor birde bazıları deneme sürümüde veriyor.
Yinede temkinli yanaşalım yanlış bir şey yapmayalım Abdulmuizz hocanın inşAllah konuyu görüp cevap vereceğini umuyorum.

F Çevrimdışı

FÎ ZILÂLİ'l-KUR'ÂN

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
günümüzde dijital ürün olayı karmaşık hemde çok. Para versende satın alamıyorsun, alsan da senin olmuyor, buna binaen satın almak sahip olmak değilse korsan yapmak çalmak değildir görüşü doğuyor bu da kul hakkı yeme izlenimi veriyor ama öte yandan diğer türlü de senin hakkın yeniyormuş gibi oluyor o sebeple karışık bir mevzu kesin hüküm vermek çok zor. Ama şüpheli şeylerden uzak durma ilkesi gereği mümkün olduğunca uzak durmakta fayda var. Yazılım kurslarının çoğu youtube'da ücretsiz var ve bazısı ücretlilerden daha iyi. Ayrıca Udemy'de de ücretsiz ve ücretli kurslar var. Ücretler 400-200 arası değişiyor genelde. Ama yazılım işi youtube'dan da öğrenilebilir çok rahat. Zaten dersler size teoriyi öğretir pratiğini yapmak sizde.
Çare olarak bende aynı şeyleri düşünüyorum şüpheli bir konu şüpheliyse uzak durmak gerek. Şuan inşAllah aklımdam korsanı çıkardım. Parasını 1 aylık verip içerikleri indirebilir miyim onu düşünüyorum. Allah bunların yerine daha hayırlı bir yol açar inşAllah.

H Çevrimdışı

hutbetussahra

Hayat, İman ve Cihad...
İslam-TR Üyesi
Çare olarak bende aynı şeyleri düşünüyorum şüpheli bir konu şüpheliyse uzak durmak gerek. Şuan inşAllah aklımdam korsanı çıkardım. Parasını 1 aylık verip içerikleri indirebilir miyim onu düşünüyorum. Allah bunların yerine daha hayırlı bir yol açar inşAllah.
Parasını verip aldığınız kurs materyali sadece size ait olmakla birlikte süresiz olarak veriliyor. İndirme seçeneği olmasa bile farklı yollarla indirip çevrim dışı olarak kullanmakta eğitim materyalleri izinsiz dağıtılmadığı sürece kimse için bir sorun olacağını sanmıyorum. Sonuçta o kurs size süresiz verilmiş bir kurs.

F Çevrimdışı

FÎ ZILÂLİ'l-KUR'ÂN

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Parasını verip aldığınız kurs materyali sadece size ait olmakla birlikte süresiz olarak veriliyor. İndirme seçeneği olmasa bile farklı yollarla indirip çevrim dışı olarak kullanmakta eğitim materyalleri izinsiz dağıtılmadığı sürece kimse için bir sorun olacağını sanmıyorum. Sonuçta o kurs size süresiz verilmiş bir kurs.
Kurslarım Udemy üzerinde değil. Keşke sınırsız verilse ama aylık ve ortalama aylık 20-30 dolar fiyatında.

H Çevrimdışı

hutbetussahra

Hayat, İman ve Cihad...
İslam-TR Üyesi
Kurslarım Udemy üzerinde değil. Keşke sınırsız verilse ama aylık ve ortalama aylık 20-30 dolar fiyatında.
ortalama aylık 20-30 dolar bana sorarsanız çok. Benim naçizane tavsiyem YouTube'dan dersler izlemeniz. Çok iyi içerikler var. Onun dışında Udemy'de de ücretsiz çok güzel içerikler var ama ücretliler daha çok. Ücretlilerde tek seferlik. Onun dışında tamamen ücretsiz BTK Akademi var. Kısacası bana sorarsanız bahsettiğiniz içeriklerden vaz geçip belirttiğim alternatiflere yönelmelisiniz. Neticede hepsi aynı şeyi öğretecektir. Eğer alanınızı ve kurs konusunu da tam belirtirseniz daha rahat yardımcı olabilirim inşaALLAH.

F Çevrimdışı

FÎ ZILÂLİ'l-KUR'ÂN

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Evet hocam çok. İnşAllah şuan itibari ile aklımdan hepsini çıkardım gerek korsan, gerek aylık paket alıp içerikleri indirmek olsun. Bilemeyiz Allah bu içerikler yerine daha hayırlısını ve temizini verir. Dediğin gibi youtubede içerik çok, fazlasında gözümüz olmasın, helalinden olsun. O yüzden kafa bulandırmaya gerek yok. Sonuçta hepsi gelip geçecek.
Allah hepinizden razı olsun, rabbim hepimizin ilmini arttırsın ve bu ilimler ile amel eden kimselerden eylesin.

H Çevrimdışı

hutbetussahra

Hayat, İman ve Cihad...
İslam-TR Üyesi
Evet hocam çok. İnşAllah şuan itibari ile aklımdan hepsini çıkardım gerek korsan, gerek aylık paket alıp içerikleri indirmek olsun. Bilemeyiz Allah bu içerikler yerine daha hayırlısını ve temizini verir. Dediğin gibi youtubede içerik çok, fazlasında gözümüz olmasın, helalinden olsun. O yüzden kafa bulandırmaya gerek yok. Sonuçta hepsi gelip geçecek.
Allah hepinizden razı olsun, rabbim hepimizin ilmini arttırsın ve bu ilimler ile amel eden kimselerden eylesin.
Amin ecmain. Alanınızı belirtirseniz kurs önerebilirim belki bilgim varsa.

Üst Ana Sayfa Alt