Topuk Kanı Alınmayan 2,5 Aylık Bebeğe Kayyum Atandı
Topuk Kanını Vermediği Bebeğine Kayyum Atanan Baba
Adana'da dünyaya gelen bebekten topuk kanı aldırmayan aileye açılan dava sonucu 2.5 aylık bebeğe kayyum atandı. Baba ise “Benim evladım belediye mi ki kayyum atanıyor. Biz belediyelere kayyum atanır diye biliyoruz" dedi.
DAVA AÇILDI, BEBEĞE KAYYUM ATANDI
Ancak topuk kanı alınmayıp aşı yapılmadığı için özel hastane durumu çiftin ikamet ettiği mahallenin sağlık ocağına, onlarda Sağlık Bakanlığı'na bildirdi. Topuk kanı aldırmayan aile hakkında Sağlık Bakanlığı şikayetçi oldu ve Adana 6. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dava açıldı. Açılan davada mahkeme, ailenin ifadesine başvurdu. 2.5 aylık M.T. için kayyum atanmasına karar verdi. Aile, mahkeme sürecinde Murat Çakmak'ın kardeşi F.Ç.'yi evlatlarının vasisi olarak mahkemeye bildirdi.
Davanın ilk duruşmasının önümüzdeki günlerde görülmesi bekleniyor.
“TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ KAPATILSIN”
İhlas Haber Ajansı'na konuşan baba Murat Çakmak, Türk Tabipler Birliği'ni suçlayarak, “Benim bir evladım daha var. 4 sene önce o dünyaya geldiğinde de topuk kanı aldırmadım ama hiçbir sorun yaşamadım. Ben araştırdım ve topuk kanının alınmasının hiçbir mantığını bulamadım. Kars'ta da böyle bir durum bir ailenin başına gelmişti ve Türk Tabipler Birliği ortalığı karıştırmıştı. Mahkemeler üzerinde baskı kurmaya çalışıyorlar ve bizim gibi aileleri mağdur ediyorlar. Türk Tabipler Birliği kapatılsın. Topuktan kan alınması için topuğu deldiğiniz zaman enfeksiyon kapabilir ve bizler bundan endişe duyuyoruz. Aynı testleri tükürük ve idrar ile yapabilirler, öyle yapsınlar. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Türk Tabipler Birliği bir anlaşma halinde gibi insanlara saldırmaya başlamışlar. Ben topuk kanı aldırmadım diye bana terörist muamelesi yapıyorlar” dedi.
"EVLADIM BELEDİYE Mİ Kİ KAYYUM ATANIYOR"
Kayyum atanması kararına da tepki gösteren baba Çakmak, “Benim evladım belediye mi ki kayyum atanıyor. Biz belediyelere kayyum atanır diye biliyoruz. Benim baktığım, hastaneye götürdüğüm, ilgilendiğim evladımın hakkını mahkemede amcası savunacak. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz. Ben tıbba asla karşı bir insan değilim. Benim 4 yaşındaki kızım doktor olmak istiyor ve ben onu destekliyorum” ifadelerini kullandı.
"MÜVEKKİL İNANMIYOR"
Çakmak ailesinin avukatı Bülent Şeker, "Müvekkil birinci çocuğu için topuk kanı vermedi ve hiçbir sorun olmadı. Ancak ikinci çocuğu için müvekkilimiz topuk kanı ve aşı reddi için yine dilekçe vermiş. Ondan sonra müvekkilin ifadesi alınmış ve kayyum atanmış. Bir tedbir kararı verilecek. Sağlıklı çocuk hakkında böyle bir karar verilemez. Bu topuk kanı testinde sayılan ve tespit edilen hastalıkların tedavi edileceği belirtilmiyor, sadece hastalıkların ilerlemesinin durdurulacağı belirtiyor. Müvekkilimiz de buna inanmıyor ve topuk kanı aldırmıyor" diye konuştu.
Bakanlık bebeğin sağlığı için devreye girdi
Sağlık Bakanlığı Adana’da yaşayan Murat ve Seda Ç. çiftinin bebeği için harekete geçti. Çift, bebekleri M.T’ye yapılması gereken topuk kanı testine onay vermedi. Bakanlık yetkililerinin başvurusu üzerine savcılık soruşturma başlattı. Mahkeme bebeğin sağlığını korumak için amcayı kayyum olarak görevlendirdi.İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi üyesi Avukat Süreyya Kardelen Yarlı, devletin çocukları ailelerine karşı da korumakla yükümlü olduğunu vurguladı. Yarlı, anne babalık hakkının çocuk üzerinde sınırsız tasarruf yetkisi vermediğini belirtti.
Bilim insanları acil yasa çağrısı yapıyor
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yenidoğan Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Vural, mevcut yasaların yetersiz kaldığını açıkladı. Prof. Dr. Vural, topuk kanı testi ve yenidoğan aşılarının zorunlu hale getirilmesi için yeni bir düzenleme istedi. Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, Koronavirüs salgını sonrasında test ve aşı karşıtlığının arttığını söyledi. Dr. Mengücük, aile hekimlerinin her gün onlarca vakada ailelerle mücadele etmek zorunda kaldığını anlattı. İstanbul Tabip Odası da yeni yasanın gerekliliğini savundu.Topuk kanı testi hayat kurtarıyor
İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu, testin önemini anlattı. Küçükosmanoğlu, topuktan alınan bir damla kanla onlarca hastalığın teşhis edilebildiğini açıkladı. Test sayesinde doktorlar metabolik rahatsızlıkları erken dönemde yakalayabiliyor. Tedaviye erken başlanmazsa bebekler kalıcı zeka geriliği yaşayabiliyor. Dr. Küçükosmanoğlu, testin bebeğe hiçbir zarar vermediğinin altını çizdi. Topuğun kan almak için en güvenli bölge olduğunu vurguladı.Avrupa test konusunda taviz vermiyor
Avrupa ülkeleri zorunlu testler konusunda sıkı politikalar uyguluyor. Bazı ülkelerde testlerini yaptırmayan çocuklar okula kabul edilmiyor. Dr. Mengücük, toplum sağlığını korumak için benzer uygulamaların Türkiye’de de şart olduğunu belirtti.Uzmanlar test yaptırmayan aile sayısının artmasından endişe duyuyor. Bu artışın toplum sağlığını tehdit ettiğini belirtiyor. TBMM’den konuyla ilgili yeni bir yasal düzenleme bekleniyor. Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili yasa hazırlıklarını sürdürüyor. (ANKA) (İha)
Topuk kanı testini reddeden ailenin bebeğine kayyum atandı - Medyascope
Adana'da bir aile 2,5 aylık bebeklerine topuk kanı testini yaptırmayı reddetti. Mahkeme bebeğin amcasını kayyum olarak atadı.
medyascope.tv
Topuk kanı aldırtmadıkları 2,5 aylık bebeklerine kayyum atandı
Adana'da dünyaya gelen bebekten topuk kanı aldırmayan aileye açılan dava sonucu 2.5 aylık bebeğe kayyum atandı. Baba ise “Benim evladım belediye mi ki kayyum atanıyor. Biz belediyelere kayyum atanır diye biliyoruz" dedi.
konyaimza.com