başka bir başlık bile açılabilir buna niye mi okuyun sonlara doğru özellikle ...
İncirlik Üssü'nün Hukuki Durumu
Türk Genelkurmayına göre İncirlik Üssü hukuki olarak, ne ABD, ne de NATO'ya aittir. İncirliküssü Türk Hava Kuvvetlerine bağlı 10. Tanker Üs Komutanlığı'na bağlı bir üs statüsündedir (3). İncirlik Üssü BM kararları ve NATO anlaşmaları çevresinde bakanlar kurulu kararları veikili anlaşmalar ile statüsü belirlenerek kullandırılmaktadır. Bu ikili antlaşmalara bakılacak
olursa;1954 tarihinden itibaren ABD
nin asker bulundurduğu üssün hukuksal statüsü ancak 3Temmuz 1969 da ABD ve Türkiye tarafından imzalanan Ortak Savunma ve İşbirliği Antlaşması (OSİA) ile belirlenebilmiştir. Bu antlaşmaya göre aralarında İncirlik'in debulunduğu ortak tesisler, ancak NATO amaçları doğrultusunda ve meşru müdafaakapsamında kullanabilecektir. 1974 Kıbrıs Harekatı sonrasında ABD'nin sözkonusuanlaşma hükümlerine aykırı olarak Şubat 1975'te Türkiye'ye silah ambargosuuygulaması sonucu OSİA fesh edilmiş, ancak 1978 de ambargonun kaldırılmasıneticesinde, ABD ile 29 Mart 1980'de Savunma ve Ekonomik İşbirliği Antlaşması(SEİA) imzalanmıştır. Bu antlaşma da her yıl otomatik olarak uzamaktadır. Buantlaşma gereğince ABD Üsde 48 adet savaş uçağı bulundurabilmektedir. Bu Antlaşmanın maddelerini incelersek SEİA'nın giriş bölümünde, bu anlaşmakapsamındaki Türk-Amerikan işbirliğinin, 'BM Yasasının amaç ve ilkeleri çerçevesindeve NATO antlaşmasının 1. ve 2. maddelerine uygun olacağı' ifade edilmekte,. NATOantlaşmasının 1. maddesinde de, 'Taraflar ... uluslar arası ilişkilerinde, BM'ninamaçlarıyla herhangi bir surette örtüşmeyecek tehdit veya kuvvet kullanmaktançekinmeyi taahhüt ederler' ifadesi yer almaktadır.Buna ek olarak, SEİA'nın V. Maddesinde, 'Bu anlaşmada öngörülen savunma işbirliğininkapsamı Kuzey Atlantik Antlaşmasından doğan yükümlülüklerle sınırlı olacaktır' ifadeside yer almaktadır.SEİA'ya ekli 'Türkiye Cumhuriyeti ile ABD Hükümetleri Arasında Tesisler Konusunda 3Numaralı Tamamlayıcı Anlaşma'da doğrudan doğruya, Türk-Amerikan ortak askerî tesislerinin kurulma ve işletilme koşullarını düzenlemektedir. Bu protokolün daha ilkmaddesinde doğrudan SEİA'nın V. Maddesine atıf yapılmaktadır. Yani, İncirlik2inbugünkü durumunu da düzenleyen bu anlaşmaya göre, İncirlik üssü'nün ancak 'NATOkapsamındaki operasyonlarda' kullanılabilmesi mümkündür.NATO antlaşması ve SEİA halen geçerliliğini koruduğuna göre, yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde İncirlik ortak savunma tesisinin, herhangi bir BM Güvenlik Konseyikararının olmadığı, Türkiye'nin bir meşru müdafaa durumunda bulunmadığı yahutNATO'nun bu yönde bir karar almadığı göz önünde bulundurulduğunda, ABD'nin Irak'ayönelik harekatında saldırı amaçlı olarak kullanılması hukuken hiçbir biçimde mümkündeğildir.Mevcut olağanüstü durum çerçevesinde 'Türkiye, ABD'yle yeni bir anlaşma yapar. Kendisineait olan bu tesisi, bu yeni anlaşmaya uygun olarak, istediğine, istediği gibikullandırtabilir' denilebilir. Böyle bir görüşü savunana cevabı da NATO antlaşmasının 8.maddesi vermektedir. 8. madde: 'Taraflar ... bu anlaşma hükümlerine aykırı herhangibir uluslararası taahhüde girişmemek vecibesini yükümlenirler.' Yani, NATO
Antlaşmasında en az 6 kere BM'ye atıf yapıldığına, NATO2nun savunma amaçlı bir örgüt olduğu vurgulandığına, kolektif meşru müdafaaya imkan sağlayan BM Antlaşmasının 51. maddesinin altı çizildiğine göre, bütün bu hükümlerin ruhunda yer alan, savunma amaçlarını aşar biçimde, NATO ülkelerinin birbirleriyle saldırı amaçlıyeni anlaşmalar bağıtlamaları yasaklanmıştır (4)2003 Haziran ayından itibaren ABD'nin İncirliği Lojistik ve transit geçişler için kullanmasınınhukuki dayanağının da 23 Haziran 2003 tarihinde imzalanan gizli bir bakanlar kurulukararından kaynaklandığı da ortaya çıkmıştır (Dosya No: 2003/5755) (5). Bu anlaşmaher yıl Haziran ayında bir yıl uzatılmaktadır.İncirlik Üssü içindeki ABD askerleri Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına tabi değildir. İncirlikÜssü’nde 17 Eylül 2005 tarihinde bir Türk binbaşının ABD’li askerlerce kelepçelenmesisoruşturulamamıştır. Son olarak 2013 Yılbaşında üs içindeki camiye alkollü olaraksaldırmışlar minbere ve cami içinde zarar verip Kuran’ı yırtmışlardır. Bu olay cezasızkalmıştır. Ayrıca üs içinde ABD’ye ait 60-90 arası B1 Tipi atom bombalarının bulunduğu artıkgizli değildir. Üs içinde ABD’nin insansız hava araçları konuşlanmış, ABD isteklerine görekullanılmaktadır.Sonuç olarak İncirlik Üssü'nün bugüne kadar BM ve NATO antlaşmaları ihlal edilerek vehalktan gizli kararlar ile kullanıldığı görülmektedir
Genelkurmay Başkanlığı bazı ABD'li askerlerin İncirlik'teki askeri üste bulunan bir camiye saldırarak zarar verdiği ve Kuran-ı Kerim'i yırttığı iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.
www.academia.edu dan alıntıdır
Bazı basın ve yayın organlarında, Adana'daki bir yerel gazeteye atfen, 10'uncu Tanker Üs Komutanlığı (İncirlik)'ndaki birlik mescidine zarar verildiği, Kur'an-ı Kerim'in parçalandığı ve verilen zarar nedeniyle caminin tadilat adı altında ibadete kapatıldığı iddia edilmiştir.
MESCİDE SALDIRMIŞLAR
Kimliği belirlenemeyen şahıslar tarafından birlik mescidinin bazı camlarının kırıldığı ve ufak çapta bir hasar meydana geldiği ilgili Birlik Komutanlığınca tespit edilmiş; aksaklıklar aynı gün giderilerek mescit ibadete açılmıştır.
İncirlik Kışlasındaki mescidin tahribat neticesinde ibadete kapatıldığı ve Kur'an-ı Kerim'in parçalandığı iddiaları asılsızdır.
Mescitteki hasara kimlerin neden olduğu bilinmemekte olup, olayla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı tarafından açılan idari tahkikat devam etmektedir.
www.internethaber.com dan alıntıdır .