Şimdi adam Ramadan orucunu farz kabul ediyor ve iman ediyor fakat tembellik, gevşeklik veya nefsinden dolayı Ramadan Ay'ında farziyetini inkar etmediğinden dolayı oruç tutmadığı veya maddi durumu olduğu ve Haccı farz kabul ettiği halde Hacca gitmediği zaman kâfir mi olur diyorsun? Bu yazıdan böyle mi anlamalıyız yoksa başka türlü anlayış çıkar mı?
Fudayl bin Seyyar'dan; Rasûlullah'ın (s.a.v.) "Zina eden, zina ettiği anda mümin değildir. İçki içen, içki içtiği anda mümin değildir. Hırsızlık yapan, hırsızlık yaptığı anda mümin değildir" hadisi hakkında Muhammed bin Ali dedi ki: "Bunlardan bir şeyi işlediğinde kendisinden iman çekilip alı- nır. Eğer Allah'a tevbe ederse, Allah da tevbesini kabul eder." Muhammed bin Ali, eliyle geniş bir daire çizip "Bu İslâm'dır" dedi. Sonra o dairenin içine küçük bir daire çizip "Bu da imandır" dedi. Ardından sözlerine şöyle de- vam etti: "İman dairesi, İslâm dairesinin içerisindedir. Şu halde Rasûlullah'ın (s.a.v.) "Zina eden, zina ettiği anda mümin değildir" sözünde kastedilen, kişi o işi yaptığında iman dairesinden çıkıp İslâm dairesine geçer. Tevbe ettiğinde Allah da tevbesini kabul eder ve iman dairesine geri döner."1004
Ama bu haram olanlar için geçerli
Farzlarda cehalet ve özür olmaksızın terki küfür
Husayn yani Ebû Melih'ten; Zühri dedi ki: Hişam bana şöyle dedi: "Sana Rasûlullah'ın (s.a.v.) bir münadiye 'Kim la ilahe illallah derse cennete girer diye nida etmesini emrettiği ulaştı mı?" Ona dedim ki: "Evet ama bu farzların inmesinden önceydi. Sonra farzlar indirildi. Artık insanların Allah'ın onlara farz kıldıklarıyla amel etmesi gerekir. "1086
İsnadı zayıftır. Ebû Abdurrahman er-Rakki makbuldür, Rasûlullah'a (s.a.v.) yetişmemiştir. Şu halde hadisi mürseldir.
Seleme bin Nübayt'tan; Bir keresinde Dahhak bin Müzahim'in yanında "La ilahe illallah diyen cennete girer" hadisi zikredildi. Bunun üzeri- ne şöyle dedi: "Bu, hadler belirlenmeden ve farzlar indirilmeden önceydi."
(Sıhhati konusunda bilgi varsa da bulamadım)
Ebû'l Ahvas'tan; Abdullah (r.a.) şöyle dedi: "Her kim namazı kılar da zekatı vermezse, onun namazı da yoktur. "774
Ebû'l Ahvas'tan; Abdullah (r.a.) şöyle dedi: "Zekatı terk eden Müslüman değildir. "775
774 İsnadı sahihtir. Bk. Abdullah bin Ahmed, Sünne, 813 (1/373)
775 İsnadı sahihtir. Bk. Lalekai, İtikadu Ehlisünnet, 1575 (1/545) Abdullah bin Ahmed, Sünne, 812 (1/373)
Bu başlığın fotoğrafı
Burdaki Oruç hakkında
Burda da konu hakkında son söz
Bu konu başlığındaki yazıların tamamını okuyunca Farzların terkinin - cehalet ve mazaret olmaksızın - küfür olduğunu anladım. Sondaki açıklamada ise Namazın terki küfür ama başka Farzlarda inkar olursa küfür diye yazıyor. Ama başlıkta da Namaz ve Zekatı terk edenin küfrü diye başlık var.
Yani Farzların hangisi olursa olsun terki küfür diye anlamamın sebebi bu konudaki Ayet Hadis ve Nakilleri bu konu başlığı altında toplanması.
Yani sorunuza gelecek olursa eğer ki tutabiliyor sağlıklı ise kasten terk eden küfür işlemiş olur.
Farzın terki küfür, haramın -helal kabul edilmeden- işlenmesi günah.
Eğer yanlış anladığımı veya naklettiğim Hadislerde bir zayıflık var diyorsanız -zaten olanları belirttim- anlatın ki düzeltiyim kendimi.
Üstte zaten bahsettim zaten ama İman ile İslam ayrı oluşu hakkında da durum var. Haram işlerde İmandan ayrılıyor ama İslam dan çıkmıyor ama üstteki Hadiste de gördüğümüz üzere Zekatı terk eden Müslüman değil diyor yani İslam dan çıkarıyor.
Kırmızı ile çizdiğiniz yer
Farzları kabul ettiği ettiği halde eda etmeyen ve amel etmeyen, fuhşiyyat ve münkeratı haram gördüğü halde onları terk etmeyen kimse, bunlara rağmen mü’min olduğunu iddia ederse, kitabı ve rasulün getirdiklerini yalanlamıştır
Burda da bu ayrımdan ötürü Mümin değil diyor. (İman artar azalır ve Mürcieye reddiye konusuydu.) Ama Farzların terki hakkındaki ayrı konuda bunun da küfür olduğu hakkında delillerden bahsettiğinden ötürü Farzın terkinde de İslam dan ayırıyor ve kafir olduğuna hükmediliyor. Haram işlendiğinde de İslam dairesinde kalıyor ama İman dairesinin dışına çıkıyor.
Zaten İmanda istisna olayı inşeAllah Müminim demek hakkında da bu olaydan bahsediliyor. ama bu şüphe etmek değil tabiki