ibn Teymiyye hakkında yakın tarihli bir videonun altına gelen yorumlar...
İşte olay burda başlıyor. Yorumu atan kişi mevzu Hadisten bahsediyor. Altta bunun ne demek olduğunu bilmeyen kişiler Hadis reddediyor zannediyor. İşte bu yüzden bazı terimleri çokça hatırlatmak lazım. Halk Sarıklı Cübbeli Osmanlı gibi giyiniyor ve sesi de çok çıkınca canım hocam deyip sahipleniyor. Gerçekleri bilselerdi Cübbeliyi sokaklarda sallandırırlardı.
Ali b. Ebu Talib (r.anh) şöyle demiştir: Rasulullah (s.a.v)'den işittim. Buyurdu ki:
«Benim ağzımdan yalan uydurmayınız. Her kim benim ağzımdan yalan söylerse cehennemdeki yerini hazırlasın.»
(Buhari)
Seleme b. el-Ekva (r.anh) şöyle demiştir: Rasulullah (s.a.v.)'den şöyle işittim. Buyurdu ki:
«Benim söylemediklerimi her kim bana isnad ederse cehennemdeki yerini hazırlasın.»
(Buhari; Muslim)
İmam Muslim, Sahih’in Mukaddimesinde "İsnadın Dinden Olduğunu Beyan Bab" açar ve şöyle der:
"Bu babta, rivayetin ancak mevsuk ravilerden kabul edilmesi lâzım geldiği; ravilerde bulunan kusurlar sebebiyle onları cerh etmenin caiz, hatta vacib olduğu; bunun haram olan gıybet değil, bilâkis şer'-i şerifi mudafaa manasına geldiği görülecektir."
(Muslim, Mukaddime, 5. Bab.)
Muhammed b. Sirin demiştir ki: "Şubhesiz ki bu ilim (isnad) dindir. Öyle ise, dininizi kimlerden aldığınıza dikkat edin!"
Abdullah b. el-Mubârak de şöyle demiştir: "İsnad dindendir. Eğer isnad olmasaydı, muhakkak her isteyen istediğini söylerdi."
(Muslim, Mukaddime, 5. Bab.)
Cübbeliye cevap olarak yıllar önce EbuBekir Sifil'in paylaştığı videolar
Ebubekir Sifil - Cübbeli Ahmet Hoca'ya Cevaplar
Teile deine Videos mit Freunden, Verwandten oder der ganzen Welt
youtube.com
Not: EbuBekir Sifil ile aynı İtikadda değiliz. Ama özellikle kendisi de tasavvufa yakın olduğu için Cübbeli'nin taraftarlarınca kabul edilen birisi olduğundan ve Cübbeliye özel olarak bu videoyu çektiğinden paylaşmak istedim bu sayfaya genellikle tasavvufçuların tıklayacağını düşünerekten. Çünkü ben burda bizim Hocalarımızdan paylaşsam alacağım ilk cevap aa Selefiymiş aa Vahhabiymiş geç bunu olacak diye tahmin ediyorum. Ön yargıyla direkt olarak geçilecek diye tahmin ediyorum.
Son olarak da Mevzu Hadis demek kısaca Peygamber SAW isnad edilen uydurma rivayetler demektir. Zayıf bile değil yani. Bunu belirtmemin sebebi bu videolara cevap olarak Cübbelinin bakın zayıfsa da faziletinden dolayı amel edilir diye cevap vermesidir.