Ve Âleykum Selam ve Rahmetullahi ve Berakatuhu;
Okuma listesi paylaşacağım. İstersen bizzat temin de edebilirsin, yahut 1-2 gün beklersen çoğunu kitaplar bölümüne de yükleyeceğim. Masrafsız oradan da faydalanabilirsin inşâAllah.
1- Önce Kur'ân'a hiç aşinalığın yoksa evvela bir meâl mutlaka okumalısın. Diyanet Vakfı veya Tevhid meâlini tavsiye ederim. Meâl okurken çok dikkatli ol çünkü pek çoğu yanlış manâlar verebiliyor, hatta bazıları tahrif dahi edebiliyor.
2- Bir mu'min dini öğrenmeye başlıyorsa önce peygamberini tanımalıdır. Bu yüzden hadis ve Nebi (sav) siretini okuman gerek. İmam Nevevi'den Riyazus Salihin ve İbn Receb'den Camiul Ulum vel Hikem tavsiye ederim. Hatta Nevevi'nin Kırk Hadis'ini de okuyabilirsin. Siyer olarak da Muhammed bin Abdulvahhab'ın siyerini okuyabilirsin. Başlangıç için yeterli ve güzeldir.
a) Kur'ân ve Hadis okumalarını asla ihmal etmeni tavsiye etmem. Günlük plan yapıp okuyabilirsen mükemmel olur. Mesela meal bittikten sonra tefsir başlayabilirsin. "Abdurrahman es-Sa'dî Tefsiri" güzeldir. Sonra Seyyid Kutub, Mevdudi, Taberi, İbn Kesir... devam edebilirsin.
3- Muhammed bin Abdulvahhab'ın "Üç Temel Esas", "Dört Kaide" ve "Kitabut Tevhid" ini mutlaka okumalısın.
Üç Temel Esas ve Dört Kaide'yi Minber Yayınlarının bastığı "Ali bin Hudayr"ın şerh ettiğini tavsiye ederim. Kitabut Tevhid'i ise Guraba Yayınlarının bastığı Abdurrahman es-Sa'dî'nin şerh ettiği veya Neda Yayınlarının bastığı Fethu'l Mecid isimli Abdurrahman bin Hasen'in şerh ettiğini tavsiye ederim. Özellikle Abdurrahman bin Hasen'in şerh ettiği kapsamlı ve güzel bir şerh. Ama alacaksan mutlaka Neda yayınlarının bastığını al. Diğerler yayınevlerinin bastığı Fethul Mecid'lerde tahrife varacak şeyler ve hatalar olduğunu işittim. Allahu alem.
4- İbn Teymiyye'nin Akidetul Vasıtıyye Şerhini muhakkak tavsiye ederim. Şimdilik Useymin'in şerh ettiği Guraba Yayınlarından olan var. Ama yakında Minber Yayınları, Şeyh Süleyman el-Ulvan'ın şerh ettiğini basacak. Useymin'in şerh ettiğini Kitaplar kısmından indirebilirsin.
5- Ahlâkî boyutu diri tutabilmek için mutlaka İmam Ahmed bin Hanbel'in yazdığı, İ'tisam Yayınlarından çıkan "Sahabenin Faziletleri" ve "Kitabuz Zühd"ü tavsiye ederim. Hatta Kitabuz Zühd'de aklına gelen soru işaretlerini gidermek için de İbnül Cevzi'den "Saydul Hatır"ı öneririm.
6- Buradan sonra akideyi kavramaya başlayacağın ve biraz aşinalığın olacağı için Seyyid Kutub'un "Yoldaki İşaretler"ini önerebilirim. Bilinç konusunda harika bir kitaptır.
7- Akaid kısmındaki teferruatı daha iyi kavramak için de Yasir Burhami'nin Ehli Sünnet Akaidi'ni; Muhammed bin Abdulvahhab'ın Nevakidul İslâm(İslâm'dan Çıkaran Hususlar) kitabını, Mesailul Cahiliyye (Cahiliye Toplumunun Özellikleri) kitabı/risalesini, Keşfuş Şubuhat Şerhini [Minber Yayınlarının bastığı, Ali bin Hudayr'ın şerh ettiği] okuyabilirsin.
Daha sonra da Tahaviyye Akidesi Şerhi'ni okuyabilirsin. Tahaviyye Şerhini hem İbn Ebil İzz'den, hem de Süleyman el-Ulvan, Ali bin Hudayr gibi âlimleri yetiştirmiş olan Şeyh Hamud bin Ukla eş-Şuaybi'nin şerh ettiğini okuyabilirsin.
**Buradan sonrasında ise artık ilmini arttırmaya ve hatalarını düzeltmeye yavaş yavaş gayret edecek ve eksiklerini kapatacaksın. Mesela namaz konusunu hakkıyla yerine getiremediğini düşünüyorsan Guraba yayınlarının bastığı "Namazda Tadil-i Erkan" isimli kitabı muhakkak tavsiye ederim. Kur'ân ve Hadis ile birlikte vakit buldukça akide okumalarına güç yetirebilirsen mutlaka tavsiye ederim. Bu dinin başı da tevhid, ortası da tevhid, sonu da tevhid'dir. Mesela İbn Teymiyye'den "Kitabul İman", "Sırat-ı Mustâkim" gibi kitapları okuyabilirsin. Keza İbn Kayyım'ın kitapları da harikadır.
**Amel konusundaki eksiklerin için mutlaka bir fıkıh kitabı edin derim. Hanefi mezhebi üzere isen "Delilleriyle Hanefi Fıkhı" isimli kitap, Kitaplar bölümünde mevcut. Hanbeli mezhebi üzere isen de İbn Kudame'nin el-Muğni'sini edinebilirsin.
**Cemaat konusunda ise ben bir tavsiye vermem ama usûl bilmeyen adamları asla dinleme, derim. İnternet üzerinden Süleyman el-Ulvan, Ali bin Hudayr vs... videolarını takip edebilirsin.
**Son bir tavsiye; delilsiz olan hiçbir şeyin ardında düşme ve kimseye(âlim/allâme bile olsa) mutaassıp olma. Her daim Allah'ın Kitabına ve Rasûlünün Sünnetine tutun. Bütün insanlar hata yapabilir ve isabetli insanlar bile yeri geldiği zaman isabetsiz görüşler ortaya atabilir.
Ebu Hureyre radiyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur;
“Size iki şey bırakıyorum. (Bunlara tutunursanız) asla delalete düşmezsiniz: Allah’ın Kitabı ve Sünnetim. Bu ikisi (kıyamette) havza kadar ayrılmadan beraberce geleceklerdir.” (Hâkim, 1/93).
Rabbim seni faydalı ilimle rızıklandırsın ve o ilimle dosdoğru ve güzel amel edebilmeyi nasip etsin.
Elhamdulillahi Rabbil Âlemin