Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Hakkınızı helal edin.

A Çevrimdışı

Azeribirmuvahhid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Televizyonlarda selefilere sallayıp, münazara teklif edilince kaçması ayrı bir sinir bozucu.

Devletin propagandasını yapan adama medyanın kapılarını açıyorlar.
Bu sadece Türkiye'de böyle değil yani. Hangi tağut devlet kendisini cesurca eleştiren alimin ünlenmesini ister

Böyle kendi propagandasını yapan hocaları ünlendirirler. Ondan sonra da cemaatler devlete sızıyor diye bir ton uğraşırlar.
Aslında ben bunun altında şöyle bir psikolojinin de yattığı kanaatindeyim. Hasetçi bir insan, birisinin kendisinden daha ahlaklı ve dini daha iyi yaşadığını görürse ona saldırmaya başlar. Onun zaaflarını ve günahlarını bulmaya ve onu sürekli eleştirmeye böylece kendi vicdanını rahatlatmaya çalışır. Zira ona baktıkça kendisinin kirli olduğunu fark eder ve vcidanı rahatsız olur

Bugün dikkat ederseniz atatürkçüler hükümetten aşırı nefret ediyor. Hükümet onlardan daha çok İslâma yakın ve daha çok temiz olma gayretinde, hükümetten rahatsız oluyorlar. Ancak devlet de yani kendini İslâma nisbet eden hükümet de selefilerden hazetmiyor çünkü selefiler daha çok dine uygun yaşıyorlar ve sistemin karşısına dikilip vakarlı duruş sergiliyorlar, demokratça davranıp sıvışıp sürekli bir o yana bir bu yana göz kırpıp dansözlük yapmıyorlar, haliyle devlet de selefilerden haz etmiyor ve cemaatleri ön plana çıkararak selefileri engelliyor.
Herkes nefsini yense bitecek bu iş :))

A Çevrimdışı

Azeribirmuvahhid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Şeriata karşı çıkan kimse cahil olsa bile kafir olmaz mı
Neticede Allah'a hükümde ortak tanıyor
Bunun "ben Mâide 44 ü okumadım" diye bir bahanesi olabilir mi, Şeriat istemiyor adam çıkıp Allah'a kafa tutuyor bir nevi
Abi şimdi böyle bir şey de var, diyelim ki bir tane ateist var daha dün İslamı kabul etti. Bu adam daha Allahın varlığını, peygamberi, melekleri, kaderi, islamı yeni kabul etmiş bu adam hakimiyet ve şirk mevzularını nasıl bilecek. He dediğiniz türk halkı gibi islam ulaşmış halklar içinse evet cehalet mazeret değildir ama daha yeni imana gelmiş bir ateistte mazerettir çünkü aksini düşünürsek Allahın adillik sıfatında çelişkiye düşeriz.

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Ben şunu anlamıyorum,
bence bu konu aşırı önemli.
Tekinde aileme tebliğ etmemek daha mantıklı kabul etmezlerse şirkten gitmezler en azından.
Cehalet mazeretse elimden geldiğince kimseye tebliğ yapmam. Bence bu konu çok zor ama anlaşılmayacağımı biliyorum.
Diğer konuda abime anlatma çabam da onun daha önceden tebliğ alması olmuş yoksa ona da anlatacak değildim. Selefi oldum dedim tebliğ yapmadım, detay vermemiştim. Birisi ona anlattı ve o artık sorumlu olduysa şimdi hepsini anlatmam gerekebilir.

bu konu aşırı önemli...
Bunu daha önce de sormuştunuz, ve cevap olarak tekraren: tebliğ göreviniz var ve gücünüz yettiği kadar bundan siz mesulsünüz. Ailenizin geçerli bir mazereti varsa onlar kurtulabilir ancak siz susmanın bedelini hafif sanıyorsunuz sanırım. Emr-i bil maruf nehy-i anil münker bizlere farzdır ve bunları terk edenler için ciddi ikazlar vardır. Eğer henüz ilminiz oturmadı diye susuyorsanız, bu anlaşılır, ki hatta doğru da. Ancak devamında susmaya devam edemezsiniz, anlatmak mecburiyetindesiniz, bizzat kendiniz için.

Yorgun Mucahid Çevrimiçi

Yorgun Mucahid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Abi şimdi böyle bir şey de var, diyelim ki bir tane ateist var daha dün İslamı kabul etti. Bu adam daha Allahın varlığını, peygamberi, melekleri, kaderi, islamı yeni kabul etmiş bu adam hakimiyet ve şirk mevzularını nasıl bilecek. He dediğiniz türk halkı gibi islam ulaşmış halklar içinse evet cehalet mazeret değildir ama daha yeni imana gelmiş bir ateistte mazerettir çünkü aksini düşünürsek Allahın adillik sıfatında çelişkiye düşeriz.

Bunu her şey için ele alabilir miyiz

Yani Hz. Peygamber sav gelmeden önce puta tapan insanlar ebedi cehennemlik oldular. Demek ki büyük şirkte cehalet mazeret değil. Üstelik onların Peygamber hakkında bilgisi aşırı kısıtlıydı birkaç yüz sene evvel İbrahim as ve İsmail as gelmiş sonra müşrik Amr bin Luhayy gibileri yüzünden bozulmuş bir yaşantı vardı

A Çevrimdışı

Azeribirmuvahhid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi

Yani Hz. Peygamber sav gelmeden önce puta tapan insanlar ebedi cehennemlik oldular. Demek ki büyük şirkte cehalet mazeret değil. Üstelik onların Peygamber hakkında bilgisi aşırı kısıtlıydı birkaç yüz sene evvel İbrahim as ve İsmail as gelmiş sonra müşrik Amr bin Luhayy gibileri yüzünden bozulmuş bir yaşantı vardı
İyi de hocam peygamberimizin annesinin durumu ben bildiğim kadarıyla belli değil, o yüzden her mekkeli müşrik için cehenneme gidecek diyemeyiz. Mesela babası cehennemde ama annesi cehennemde diye bir şey okumuştum ama sanırım zayıftı. O yüzden ihtilaflı ve derin bir konudur.

A Çevrimdışı

Azeribirmuvahhid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi

Bu konuda aşırıya gitsek harici, hafifliğe gitsek murcie gibi düşünürüz o yüzden dediğim gibi Allah en doğrusunu bilendir.

S Çevrimdışı

Sidretul Munteha

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Bunu daha önce de sormuştunuz, ve cevap olarak tekraren: tebliğ göreviniz var ve gücünüz yettiği kadar bundan siz mesulsünüz. Ailenizin geçerli bir mazereti varsa onlar kurtulabilir ancak siz susmanın bedelini hafif sanıyorsunuz sanırım. Emr-i bil maruf nehy-i anil münker bizlere farzdır ve bunları terk edenler için ciddi ikazlar vardır. Eğer henüz ilminiz oturmadı diye susuyorsanız, bu anlaşılır, ki hatta doğru da. Ancak devamında susmaya devam edemezsiniz, anlatmak mecburiyetindesiniz, bizzat kendiniz için.
şimdilik susmamın sebebi cehalet mazeret mi değil mi meselelerini çok anlamamak açıkçası
sonrasında anlatacak ilmimin olmaması
şimdi anlatsam ikna edecek bilgim yok, bu yüzden onlar da ikna olmaz aynı zamanda da sorumlu duruma düşerse problem

birde sizlerin süreci nasıldı bilmiyorum ama 2 aydır sadece hayret ederek ilerliyorum. geçmişte sevdiğim hocalar geliyor aklıma (bu kişiler tarikatlı değil Örn: Nurettin Yıldız, Halis Aydemir, Muhammed Emin Yıldırım vb) bu kişileri düşünüyorum bu insanlar neden gerçeği saklasın diyorum anlamaya çalışıyorum. maalesef hemen her gün güvendiğim bir dal kırılıyor. Celaleddin rumi gibi...

şimdilik tebliğ için yeterli değilim (biliyorum abla diyorsun ki ne kadar bilgin varsa o kadarı ile devam et ama girdiğim dünyayı anlamaya çalışıyorum, çelişkiler var vs ayrılıklar bölünmeler var. hak değil demiyorum ama daha kendim de bilmiyorum doğru nedir)

Yorgun Mucahid Çevrimiçi

Yorgun Mucahid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
şimdilik susmamın sebebi cehalet mazeret mi değil mi meselelerini çok anlamamak açıkçası
şimdi anlatsam ikna edecek bilgim yok, bu yüzden onlar da ikna olmaz aynı zamanda da sorumlu duruma düşerse problem

birde sizlerin süreci nasıldı bilmiyorum ama 2 aydır sadece hayret ederek ilerliyorum. geçmişte sevdiğim hocalar geliyor aklıma (bu kişiler tarikatlı değil Örn: Nurettin Yıldız, Halis Aydemir, Muhammed Emin Yıldırım vb) bu kişileri düşünüyorum bu insanlar neden gerçeği saklasın diyorum anlamaya çalışıyorum. maalesef hemen her gün güvendiğim bir dal kırılıyor. Celaleddin rumi gibi...

şimdilik tebliğ için yeterli değilim (biliyorum abla diyorsun ki ne kadar bilgin varsa o kadarı ile devam et ama girdiğim dünyayı anlamaya çalışıyorum, çelişkiler var vs ayrılıklar bölünmeler var. hak değil demiyorum ama daha kendim de bilmiyorum doğru nedir)

Gerçeği saklamaktan ziyade bir fikrin mutaassıbı olma riski var.

A Çevrimdışı

Azeribirmuvahhid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi

Muhammed Emin Yıldırım bana da garip geliyor. Hiç kötü niyeti yok gibi geliyor bana. Ama neden bu sistemin belamlarından olmayı tercih etsin bu adam. Sahabeleri insanlara sevdiren, şiilere karşı Muaviye radıyallahu anhı savunan adam hakkında garip düşünceler oluyor ister istemez.

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı

Ben tevhidi ilk öğrendiğimde, tekfir konusunu hiç bilmiyordum bile ve uzun süre de bilmedim. Ve bunun tebliğime de hiç etkisi olmadı. Konuyu anlayana kadar "Sen kafir/müşrik oldun" şeklinde hiçbir girişimim olmadı; insanları sadece "Bu şirktir" diye bilgilendirdim. Ki bu konuda siz de netliğe ulaştınız değil mi?

Eğer ulaştıysanız, en önemli kısım bu. Maksat insanları şirkten sakındırmaksa, bunu "şu şu şirktir" diyerek de yapabiliyoruz. Tekfir konusuna gelince, bu konuda belli bir birikime gelene kadar hiç kelâm etmeyin. Bilmediğiniz konuda "Bilmiyorum" demek insanı çok beladan kurtarır.

Ve tekraren: acele etmeyin. Çünkü acele ile yanlış kararlar verme olasılığınız ciddi anlamda yüksek. İnsanlar stres altında doğru düşünemez. Biraz akışına bırakın yani.

AbdulFettah Çevrimdışı

AbdulFettah

94.7 - Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul.
İslam-TR Üyesi
Kardeş bence bu çok önemli ya, bana öyle geliyor.
Birisinde cehalet mazeret değil ve tüm ailemiz ALLAH muhafaza ateşin içinde oluyor.
Çoook fark ediyor.

Kardeşim ben meseleye farkli bir açıdan yaklaşacağım

Peygamberimiz sav bu konunun ehemmiyetini bize bildirmiştir

Bir müslümanı tekfirden sakindırmakla alakalı birçok hadis vardır birçoğunu biliyorsunuz o yüzden buraya yazmayacağım

Peki bir müslümanı bir ameli yüzünden tekfir etmeye yönlendirmekle alakalı bir tane hadis bulabilir misiniz? Yanlış anlasilmamasi açısından şöyle örnek bir hadis var mi

Bir müslüman .... amelini işlediğinde onu tekfir etmeyen kafir olur.

Demek istedigim Böyle bir sorumluluk veren bir hadis var mı? Aksine müslümanı Tekfirden sakınmakla alakalı bircok hadis var fakat müslümani tekfirle alakalı işte misal bir müslüman şu ameli işlerde direk tekfir etmezsen şöyle şöyle olur sende kafir olursun gibisinden bir tane hadis bulamadim önemli hadis kitaplarında bu konuyla ilgili bab başlığı bile yok. bu bile müslümanı müslümanın tekfirinden sakindirmaya yeter. Neden alimler ilk sapık firkalari direk tekfir etmedi? Veya sahabeler haricileri direk tekfir etmedi? Çünkü kendisine müslüman diyen birisini tekfir etmenin çok tehlikeli ve ince bir iş olduğunu biliyorlardı..

Son olarak sen orta yolda olduğun sürece orta yolda olmanın gereği olarak mutlaka seni tekfir edenlerde olacaktır. Sahabeyi tekfir etmişler varmi ötesi, o yüzden bu meseleye doğal bakman gerekir. Yani neticede senin başına sahabenin başına gelmeyen bir durum gelmiyor onlar nasil tepki verdilerse sende ayni tepkiyi gücün yettiği miktarda vermen gerekir.

Yorgun Mucahid Çevrimiçi

Yorgun Mucahid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi

Bir müslümanı tekfirden sakindırmakla alakalı birçok hadis vardır birçoğunu biliyorsunuz o yüzden buraya yazmayacağım

Peki bir müslümanı bir ameli yüzünden tekfir etmeye yönlendirmekle alakalı bir tane hadis bulabilir misiniz? Yanlış anlasilmamasi açısından şöyle örnek bir hadis var mi

Demek istedigim Böyle bir sorumluluk veren bir hadis var mı? Aksine müslümanı Tekfirden sakınmakla alakalı bircok hadis var fakat müslümani tekfirle alakalı işte misal bir müslüman şu ameli işlerde direk tekfir etmezsen şöyle şöyle olur sende kafir olursun gibisinden bir tane hadis bulamadim önemli hadis kitaplarında bu konuyla ilgili bab başlığı bile yok. bu bile müslümanı müslümanın tekfirinden sakindirmaya yeter. Neden alimler ilk sapık firkalari direk tekfir etmedi? Veya sahabeler haricileri direk tekfir etmedi? Çünkü kendisine müslüman diyen birisini tekfir etmenin çok tehlikeli ve ince bir iş olduğunu biliyorlardı..

Son olarak sen orta yolda olduğun sürece orta yolda olmanın gereği olarak mutlaka seni tekfir edenlerde olacaktır. Sahabeyi tekfir etmişler varmi ötesi, o yüzden bu meseleye doğal bakman gerekir. Yani neticede senin başına sahabenin başına gelmeyen bir durum gelmiyor onlar nasil tepki verdilerse sende ayni tepkiyi gücün yettiği miktarda vermen gerekir.

O şundan dolayı yapılıyor sanırım
Diyelim bir adam çıkıp Allah'tan başka x şahsı ya da sistemi hüküm sahibi olarak tanıyorum derse ve biz buna rağmen bu adama "Mumindir" dersek biz sıkıntıya düşmüş oluruz çünkü işin ucu tevhidi ve Ayetleri inkara gidiyor. Allahın kafir ilan ettiğini Mumin ilan etmek gibi bir şey oluyor o yüzden bu tekfir meselesine ehemmiyet veriliyor.

S Çevrimdışı

Sidretul Munteha

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Diyelim bir adam çıkıp Allah'tan başka x şahsı ya da sistemi hüküm sahibi olarak tanıyorum derse ve biz buna rağmen bu adama "Mumindir" dersek biz sıkıntıya düşmüş oluruz çünkü işin ucu tevhidi ve Ayetleri inkara gidiyor. Allahın kafir ilan ettiğini Mumin ilan etmek gibi bir şey oluyor o yüzden bu tekfir meselesine ehemmiyet veriliyor.
Birde şu var:
Mesela kime göre Müslüman ?

Laikliğin bile şirk olduğunu bilen kaç insan var ki ? Birebir benim tanıdıklarım var hem namaz kılıyor hem atatürkçü laik )) o zaman bu kişi de müslüman.

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Bunu açıkça böyle, bizim anladığımız anlamda diyen kişide iman sorunu kesin vardır.
Birde şu var:
Mesela kime göre Müslüman ?

Laikliğin bile şirk olduğunu bilen kaç insan var ki ? Birebir benim tanıdıklarım var hem namaz kılıyor hem atatürkçü laik )) o zaman bu kişi de müslüman.
Laikliğin anlamını net biliyor mu acaba?

Benim çevremde onca Atatürk seven kişiden sadece 2 kişi çıktı anlamını net bilen ve bu şekilde kabul eden. İnsanların çoğu dini bilmediği gibi, İnkılap tarihini de bilmiyor )

S Çevrimdışı

Sidretul Munteha

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi

Abi bazı noktalarda ben farklı düşünüyorum bir önceki mesajda yazdım ama
dediğiniz gibi bir süre sonra tekfir etmek hastalık oluyor sanırım. herkes birbirini tekfir etmeye başlıyor.
Ben şimdilik Ebubekir Sifil meselesindeyim. Seri halinde Selefiler için reddiye yapmış ama bizden kimselerin cevapladığını göremedim şu an. Bilen kimseler aşağıdaki video serisine cevaplar hazırlasa çok iyi olur.

S Çevrimdışı

Sidretul Munteha

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Bunu açıkça böyle, bizim anladığımız anlamda diyen kişide iman sorunu kesin vardır.

Laikliğin anlamını net biliyor mu acaba?

Benim çevremde onca Atatürk seven kişiden sadece 2 kişi çıktı anlamını net bilen ve bu şekilde kabul eden. İnsanların çoğu dini bilmediği gibi, İnkılap tarihini de bilmiyor )
peki bu kişiler de mi cahil olarak sayılıyor bu kısmı gerçekten bilmiyorum yoksa oy konusunda mı cehalet mazeret sadece ?

AbdulFettah Çevrimdışı

AbdulFettah

94.7 - Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul.
İslam-TR Üyesi

Oy kullanan birisine oy kullanma niyetini sorduğunda sana bu cevabı veriyorsa yani Allah'ın hükmünü değilde ben beşeri hükmü istiyorum ikrar ile söylüyorsa evet sen Kafir oldun tevbe et de, zaten akli başında bir müslümannda kolay kolay bunu söylemez

Ama sana, ya ben bir hocaya sordum o da bana kullan dedi veya ben ehveni şer için kullanıyorum veya benim niyetim Kur'an kurslari kapanmasin tevhidi cemaatlere dokunulmasın gibi islamı bir niyetle veriyorum diyorsa orada tevil sahibinin tevilini çürütmen gerekir.

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
peki bu kişiler de mi cahil olarak sayılıyor bu kısmı gerçekten bilmiyorum yoksa oy konusunda mı cehalet mazeret sadece ?
Gerek Kur'an-ı Kerim'i yanlış anlama, gerek sistemin işleyişini bilmeme, bu konuyla ilgili ne varsa cehalet mazeret. Kişi Kur'an-ı Kerim ve Sünnete uyduğunu sandığı halde, hataen yanlışa düştüğü sürece yani. Buradaki kilit nokta: bu kişilerde dinden yüz çevirme yok, yanlış anlama var.

Yorgun Mucahid Çevrimiçi

Yorgun Mucahid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Abi bazı noktalarda ben farklı düşünüyorum bir önceki mesajda yazdım ama
dediğiniz gibi bir süre sonra tekfir etmek hastalık oluyor sanırım. herkes birbirini tekfir etmeye başlıyor.
Ben şimdilik Ebubekir Sifil meselesindeyim. Seri halinde Selefiler için reddiye yapmış ama bizden kimselerin cevapladığını göremedim şu an. Bilen kimseler aşağıdaki video serisine cevaplar hazırlasa çok iyi olur.

Selefi hocalar genel reddiyeler yapıyorlar Maturidiyye ve Eşariyye'ye. Herkese tek tek yapsalar bitmez ki. En son bu yüzden -ismini burada yazamayacağım- bir hoca İsmailağadan bir hocayla bir araya gelip münazara etti

Bu arada Selefiliği pek bildiğini zannetmiyorum Ebubekir hocanın. İlmine lafım yoktur ama reddiye yapılacak kitlenin önce bilinmesi lazım

Mesela selefilerin Allah gökte derken dünya göğünü kastettiklerini zannediyor. Halbuki arşın üzerinde olduğunu söylüyoruz. Dünyadaki göğü kastetmiyoruz.

Zaten selefiliği tenkit edenler neden bilmiyorum ama hoca bile olsalar selefilerin ne dediğini pek bilmiyorlar. Mesela bir hoca da selefileri tenkit ederken felsefi yorumlar yapıyor Allah arşın üzerindeyse o zaman şöyle olmaz mı o zaman bunu napacağız falan diye

Selefiler diyor ki biz dinimizi felsefeye göre yorumlayamayız, Allah'ın nasıl bir şey olduğunu bilmemiz akılla mümkün değil. Rasûlullah sav da düşünmekten men etmiş.
O yüzden Allah Kendisini nasıl anlattıysa biz de onu kabul edip susacağız diyorlar.
Ancak bize cevaben getirdikleri iddialar felsefi yorumlar.. Burda zaten selefiliği bilmedikleri ortaya çıkıyor.
Sahabelerden gelen nakiller, ashabın da bizim gibi yaptığını gösteriyor. Hatta İmam Tirmizi gibi meşhur muhaddisler bunları aynen kabul edip keyfiyetini Allah'a havale etmenin esas ehli sünnet görüşü olduğunu söylüyorlar.

Üst Ana Sayfa Alt