Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Haber Işid Ürdünlü Pilotu Yakarak Öldürdü Mü?!

ENSAR Çevrimdışı

ENSAR

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
ATEŞLE YAKARAK CEZALANDIRMANIN VE ÖZEL KISASIN HÜKMÜ!

Ateşle yakarak
cezalandırmak yasağı umumdur/geneldir,
fakat kısas cezası olarak ateşle ceza vermek ise hastır/özeldir. Ateşle yakarak ceza vermek islam fıkhında ancak kısas yoluyla meşrudur.

Diyelim ki; bir insan,
birini bıçakla, silahla, taşla öldürse veya boğmak suretiyle öldürse
ateşle yakılarak ölüm cezası verilmez çünkü "لا يعذب بالنار إلا رب النار ateşle cezayı ancak ateşin Rabbi verir" sahih hadisi umum ifade ettiği için ona ateşle yakılma cezası verilmez. Misliyle ceza verilir.

Fakat katil,
müslüman masumları veya ferdi
kimyasal maddelerle, bombalarla yakarak öldürürse,
ona verilecek hüküm değişir. Bu durumda nasıl öldürdüyse, maktul'un ailesi misliyle öldürülmesini talep edebilir, İşte bu durumda genel hükümden has hükme dönülür ve misliyle kısas uygulanır. İşte deliller:

"Eğer ceza verecekseniz, size yapılan işkencenin misliyle ceza verin. Ama sabrederseniz, elbette o, sabredenler için daha hayırlıdır." (Nahl-126) "Ey iman edenler! Öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı. Hüre hür, köleye köle, kadına kadın (öldürülür). Ancak her kimin cezası, kardeşi (öldürülenin velisi) tarafından bir miktar bağışlanırsa artık (taraflar) hakkaniyete uymalı ve (öldüren) ona (gereken diyeti) güzellikle ödemelidir. Bu söylenenler, Rabbinizden bir hafifletme ve rahmettir. Her kim bundan sonra haddi aşarsa muhakkak onun için elem verici bir azap vardır." (Bakara-178)

Şeyh Muhammed Muhtar eş-Şankıti hafizahullah
Zâdu'l Mustakni/Kısas babının şerhinde şöyle der : "Katil/cani, yakıcı kimyasal maddelerle işlediği katliamın, tıpkı misliyle cezalandırılır"

Bu konuda selef ve halef ilim ehli ihtilaf etmemiştir.
Hatta son dönem Hanefi fıkıhçılarından Ömer Nasuhi Bilmen eserinde bunu izah eder. Lütfen bakınız.
Ubeydullah Arslan bunu paylaşmış...
 
ENSAR Çevrimdışı

ENSAR

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Muaz el-Kesasibe... Her seferinde karıştırılan bir şey var. SEBEP-SONUÇ ilişkisinde daima sonuca kitleniyoruz ama sonucu meydana getiren sebeplere asla mahâl vermiyoruz. Adam gece-gündüz Suriye de yaşayan müslümanlara ve küçücük çocuklara bombalar atsın, onları cayır cayır yakarak öldürsün, paramparça etsin.dünya ÜÇ MAYMUNU OYNASIN! aynı âkıbet gelip de el-Kesasibe'yi bulunca dünya ayağa kalksın. Suriye'li Anne çocuklarını kaybettiğinde Muaz'a sesleniyordu. ama duymuyordu. bir tuşla ateşi üzerlerine bırakıyordu. Keser döner sap döner gün gelir hesap döner misali hesap da başa geldi. Savunma adına değil de bir gerçeğe vurgu yapmak için söylüyorum; İslâm fıkhında böyle yakarak öldürmenin yeri var mıdır? Karşılıklı münâkaşa ve İhtilâf olsa bile bunun cevâz yönünün olduğunu söylüyor Mâliki, Şafiî ve Hanbeli (bir görüşüne göre) âlimleri şu delillere dayanarak:
-"Ceza verecek olursanız, size yapılan azap ve cezanın misliyle cezalandırın." (Nahl/126)
-Yahudi'nin bir cariye'nin kafasını taşla ezerek öldürmesi ve Rasûlullah'ın da yahudinin kafasının taşla ezilmesini emretmesi hadisi (Buhari)
Strateji olarak doğru mu değil mi? Bunun tartışılması gerekir verilen ceza değil. Her seferinde Işid şöyle ışid böyle diyenler, gitsinler meydanlara en güzelini yapsınlar o zaman. Uzaktan davulun sesi hoş gelir. Bir bombanın altında kalmayan, zulüm görmeyen adamların eleştirilerinde bile ZİLLET var. Bizim fıkhımız AMERİKAN'IN hesabına çalışmaz! Her seferinde İmam Amerika-İsrail ne der diyeceğimize açalım İslam fıkhını, İmâmlarımız ne der onu okuyalım biraz. Said Özdemir hocada bunu paylaşmış
 
zindabad Çevrimdışı

zindabad

زينداباد
İslam-TR Üyesi
iV2h8GMm_bigger.jpeg
Mehmet Emin Akın‏@sozunhaysiyeti
Işid'ın fukahası şunu çok iyi bilmeli;davalarının haklılığını,düşmanlarına benzeyerek asla baki kalacak bir nasra dönüştüremeyeceklerdir.

iV2h8GMm_normal.jpeg
Mehmet Emin Akın @sozunhaysiyeti · şimdi9 saat önce
Haklı ve meşru' bir Cihad;ancak Müslümanlarca adalet ve sıdkla tanınan,harp srtatejisini ve ahlakını belirleyici fakihlerin emrinde olandır.


iV2h8GMm_normal.jpeg
Mehmet Emin Akın @sozunhaysiyeti · şimdi8 saat önce
İslam alimleri ve fakihleri,İslam düşmanı ve ve Kur'anla savaşan rejimlere karşı sustukları için gençlik onlardan yüz çevirdi.İşte sonuç..!

iV2h8GMm_normal.jpeg
Mehmet Emin Akın @sozunhaysiyeti · şimdi8 saat önce
Alimler,-Allah'ın merhamet ettikleri müstesna-Mücahidlerin safında yer almadılar ve İslam dışı rejimlere itaati tavsiye ettiler.

iV2h8GMm_normal.jpeg
Mehmet Emin Akın @sozunhaysiyeti · şimdi8 saat önce
Demokratik alimler;bize hep ahlaklı bir dinden söz ettiler;oysa sahih bir iman ve meşru' bir cihadın en yüce ahlak olduğunu unuttular.

iV2h8GMm_normal.jpeg
Mehmet Emin Akın @sozunhaysiyeti · şimdi20 saat önce
Muaz el-Kesasibe'yi ABD birlikte Müslümanları bombardımana gönderen Ürdün de katil. Bunu kimse kınamadı.Esir esir alındıktan sonra yakılmaz.
 
M Çevrimdışı

muhammedali80

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Ürdün kralı bu video yayınlandığında ABD'de Obama ile görüşüyordu. Bu konuda ne düşünüyorsunuz Sayın forum sakinleri?

displayimage.php

displayimage.php

displayimage.php
displayimage.php
displayimage.php
 
S Çevrimdışı

Seyyid Talha bin Asım

Sen neden korkuyorsun ölmek varken kaderde?!.
Banned
Arkadaşlar dönüp dolaşıp aynılarını yazıyorsunuz yeter bence artık konuyu güncellemeyi bırakın. Selametle.
 
S Çevrimdışı

Seyyid Talha bin Asım

Sen neden korkuyorsun ölmek varken kaderde?!.
Banned
Şeyh Allame Süleyman El Ulvan: Misliyle cezalandırman şer'an caizdir. Eğer yakarsa yakarsın! Parçalarsa parçalarsın."

Bizim referansımız Allah ve Rasulü'dür. Üşenmedim Allah Rızası için yazdım İnşeallah üşenmez Allah Rızası için okursun.

Sahabinin, alimin, imamın -ki bu saydıklarım masum ve mahfuz değillerdir/bahsi geçen kişi her kim ise- sözünü Peygamber sallalahu aleyhi ve sellem'in sözünün önüne geçirenler muhakkak ki sapmışlardır.

1, 2, 3. Battığı zaman yıldıza andolsun ki, arkadaşınız (Muhammed) sapmadı ve bâtıla inanmadı; o, arzusuna göre de konuşmaz.

4. O (bildirdikleri) vahyedilenden başkası değildir.

Necm Suresi Meali

Rasulüllah, Muhammed b. Hamza el-Eslemî'nin babasını bir seriyyeye komutan tayin etmişti. O, Rasulüllah’ın kendisine “Eğer falan kimseyi bulursanız onu ateşle yakın” diye bir emir verdiğini aktardıktan sonra sözlerine şöyle devam etti: Ben seriyyenin yanına döndüğümde, Allah Resulü beni çağırdı ve dedi ki, ‘Falan kimseyi bulursanız onu öldürün. Ancak onu yakmayın. Çünkü ateşle ancak ateşin sahibi olan Allah ceza verir.’ Ebû Dâvûd, Cihâd, 112.

Ebû Hureyre dedi ki, “Resulullah bizi bir seriyye ile gönderdi ve Kureyş'ten adlarını saydığı iki kişi için, ‘Falan ve falan kişilere rastlarsanız onları yakalayıp ateşte yakın.’ dedi.” O, sözlerini şöyle sürdürmektedir: Yola çıkacağımız zaman veda etmek için Resulullah’a geldik. O, bize, “Ben size falan ve falanı ele geçirdiğinizde yakarak öldürmenizi söylemiştim. Oysa ateşle yalnız Allah cezalandırır. Siz onları yakalarsanız yakmadan öldürün.” Buhârî, Cihâd, 107.

Hz. Ali irtidat eden bir topluluğu yakmıştı. Bu haber İbn Abbâs’a ulaşınca o dedi ki, ‘Ben olsaydım onları yakmazdım. Çünkü Resulullah, “Allah'ın azabıyla cezalandırmayınız.” demişti. Ben onları yakmadan öldürürdüm. Nitekim Resulullah “Din değiştireni öldürünüz.” diye buyurmuştur. Buhârî, Cihâd, 149; Ebû Dâvûd, Hudûd, 1; Nesaî, Muharebe, 14.

* Ali r.anh yakmadı, ateş yaktırıp onlara dumanını vererek nefes almakta zorlayarak tevbe ettirmeye çalıştı diye biliyorum. (Sözün sahibi @@Abdulmuizz Fida)

Halid bin Velid radiyallahu anh'in böyle bir uygulaması olabilir ama bu şu gerçeği değiştirmez;

Fakih sahabîlerden Abdullah b. Ömer radıyallâhu anhuma kendisine bir mesele hakkında soru sorulup da "Baban bunu yasaklamıştı." diyen kimseye şöyle demiştir: "Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in emri mi uyulmaya daha layık, yoksa babamın emri mi?" İmam Şatıbi, el-İ'tisam.

*Abdullah b. Ömer radıyallâhu anhuma'nın babasının Emirü’l–Mü’minin Ömer İbnu’l–Hattab radıyallâhu anhuma olduğunu göz ardı etmemek gerekir.

Abdullah İbn Abbas radıyallâhu anhuma, Ebû Bekir ve Ömer'in radıyallahu anhuma sözleriye sünnete karşı çıkan kimseye şöyle demiştir: "Yakında üzerinize gökten taş yağacak. Ben size, 'Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu.' diyorum. Siz bana; 'Ebu Bekir şöyle dedi; Ömer böyle dedi.' diyorsunuz." Abdurrazzak, el-Mûsânnef. (Sahih bir senedle)

İmam Mâlik rahimehullah, zikri geçen bütün imamların sözlerini özetleyen büyük ve önemli bir kaideyi şu sözlerle ortaya koymuştur: "Bu ümmetin başı ne ile düzelmişse sonu da ancak onunla düzelecektir. O gün din olmayan hiçbir şey, bugün de din olamaz." Bk. Kadı'lyad, eş-Şifa, 2/88.

Onun bu cezayı uygulamasını engelleyen husus ise aziz ve celil Allah'tan başkasının ateşte yakmakta cezalandırmayışıdır.
el-Fıkhu'l-Müyesser fi Dav'i'l-Kitabi ve's-Sünne.

Son olarak;

Büyük sahabî Ebu'd-Derda radıyallâhu anhuma şöyle demiştir: "Hadislerle amel ettiğin sürece asla sapıtmazsın." İbn Batta, el-İbâne.

Mücahid Hafız İmam Abdullah b. el-Mubârek rahimehullah şöyle demiştir: "Güvenip dayandığın şey hadis olsun. Reyden hadisi sana açıklayacak kadarını al." Beylaki, Sünenu'l Kübra.

Maksatları ceza vermekten çok göz korkutmak gibi. Allah müstehaklarını versin. Selametle
 
N Çevrimdışı

Nizamı Furkan

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Akhiler Işid Ürdünde Elkaideli mücahidler içinmi esir takası istemiş öyle birşey duymuştum. Doğrumudur? Işidin El kaide ile arası iyi değilse buda bir birleşme işaretimidir?
 
hebbit kerrih Çevrimdışı

hebbit kerrih

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
yakma demiyorum yine yak ama dunyaya duyurmanin manasi ne esirlerin adini verdikten sonra hele. sen sov yapacaksin die muslumanlar asilacak.
 
S Çevrimdışı

Salim Suheyb

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
mesele ihtilaflı yakmak haram diyen var mekruh diyen var yakılabilir diyen var

bu ihtilaflı mesele yüzünden dünya müstekbirlerinin yanında olmak yerine ışidin yanında olmak benim tercihimdir en azından susmak gerek

görüyorum ki müslümanlar tağut recimlerden bile daha fazla konuşuyor bu konuda.
 
S Çevrimdışı

Seyyid Talha bin Asım

Sen neden korkuyorsun ölmek varken kaderde?!.
Banned
mesele ihtilaflı yakmak haram diyen var mekruh diyen var yakılabilir diyen var

bu ihtilaflı mesele yüzünden dünya müstekbirlerinin yanında olmak yerine ışidin yanında olmak benim tercihimdir en azından susmak gerek

görüyorum ki müslümanlar tağut recimlerden bile daha fazla konuşuyor bu konuda.

Hepinize tek tek mi yazmak gerekiyor. Önceki mesajları okumadan aynı şeyleri yazıp duruyorsunuz. Daha önceki mesajları okursa bu yazdıklarına cevap verildi. Selametle.
 
H Çevrimdışı

haradirm

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Ateşle yakarak öldürmek Allaha ait olan bir azap bicimi onu biliyoruz burada tartisilan bu değil zaten. Burada ateşle yakma cezasi kisas olarak uygulanabilir mi ? Soru bu ayni şeyleri söyleyip duruyor herkes bizde biliyoruz ateş ile azap etmek caiz değil.
 
hebbit kerrih Çevrimdışı

hebbit kerrih

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
Kisas yapilsa da isim verip urdune o kisilerin idamina sebep olmak ne kadar dogru? show yapacaklar diye esirler udam edilecek. illa videoya cekip yaymann mi lazim, bana sacma gelen bu yanan adama uzulecek deilim.
 
Sayfullah at-Turki Çevrimdışı

Sayfullah at-Turki

حَسْبُنَا ٱللَّهُ وَنِعْمَ ٱلْوَكِيل
İslam-TR Üyesi
Ateşle yakarak öldürmek Allaha ait olan bir azap bicimi onu biliyoruz burada tartisilan bu değil zaten. Burada ateşle yakma cezasi kisas olarak uygulanabilir mi ? Soru bu ayni şeyleri söyleyip duruyor herkes bizde biliyoruz ateş ile azap etmek caiz değil.

Okuduğum ve anladigim kadariyla,
mutlak hüküm dediğin gibi haram olduğudur, kısas durumunda ihtilaf var, kimilerine göre aynı şekilde öldürülebilir delil kısas ve misilleme ayetleri, kimilerine göre kısas dışında da uygulanır şirk ve irtidad fitnesini engellemek için hz ali ve hz halid bin validin uygulaması da bazı durumlarda kısas dışında da istisnaların olabilecegini gösteren deliller her ne kadar ıbn abbas ve Ömer (ra) ictihadlari buna karşı çıksa da, kimilerine göre ateşle azab etmenin haramligi umumdur, misillemeyle istisna getirilemez, öldürülecekse de yakmadan öldürülür. Ancak Ürdün hapishanelerinde müslüman kardeş ve bacilar olduğu halde, kamera önünde pilotun yakılmasının ayrı bir fıkhi boyutu olması gerekir, maslahat ve mefsedette seriattandir, işin ehli bu durumları ayri ayrı değerlendirerek bir hüküm verir. Kaldı ki eğer misilleme ise mesele niye kafesin içine bomba konulmadi da ateşle öldürüldü. Misillemesi bile vak'a da tartışmalıdır, Allahu alem
 
ENSAR Çevrimdışı

ENSAR

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Sırf İşid'in yakma ile infaz etme yöntemini sormak için önce Hüsnü Aktaş Hoca sonrada Mehmet Emin Akın hoca ile irtibat kurdum. Şeri anlamda bu eylemin meşruiyyetini sordum. İkiside yakılarak öldürmenin hiç bir biçimde Şer-i tarafının bulunmadığını, bu yöntemin batıl olduğunu özellikle belirttiler. Bu konuda zorlama yorum yapanların ise ilimden nasipsiz olduğunu söylediler. İslam bu infaza cevaz vermiyor. Ancak İşid'i putlaştıranlar için zaten ne desek fayda etmiyor. Onlar için İşid'in her yaptığı doğrudur ve sayısız hikmet barındırıyor. Çünkü onlar ilmi ve İslam Şeriatını değil sadece hevalarını rehber ediniyorlar.Bunuda Yılmaz Bilgen Abi paylaşmış..
 
Üst Ana Sayfa Alt