Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Maliki Mezhebinde Namazda Kıbleye Bakılması Konusunu Açıklayabilir misiniz?

bismillah-06 Çevrimdışı

bismillah-06

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleykum
Malikide namazin butun kisminda hep kibleye bakilir diye okudum.(namazin butun kisimlarindami?Tesehuttedemi?)
Peki kibleden kasit secde degilmi secdeye bakilmazmi tesehhudde parmaga bakilmazmi?
Hocam bu konuyu biraz acarmisiniz?
 
Ebu Selman et-Turkî Çevrimdışı

Ebu Selman et-Turkî

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
I Çevrimdışı

ibni abbas

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Soruyu diğer yerde de sormuş ama anlaşılmamış mesele. Çünkü Abdulmuizz Hoca karıştırmış meseleyi sanırım. Yukarıda sürekli kıbleye bakılır demiş ama arkasından teşehhüdde parmak takip edilir demiş. Bu yüzden de soruyu soran arkadaş meseleyi anlamamış.

Benim bildiğim/hatırladığım kadarıyla teşehhüdde parmağı gözüyle takip etme meselesi Şafi ve Hanbeli'de var. Maliki ve Hanefi'de yok. Dolayısıyla teşehhüdde de Maliki Mezhebi'ne uymak isteyen birisi Hanefideki gibi kucağa vs değil yine direkt kıbleye yani tam karşısına bakacaktır.

Kıbleden kasıt secde değildir. Direkt karşı tarafa bakacaksın. Teşehhüdde de karşı tarafa bakacaksın. Sadece bir yerde ya da iki yerde değil her yerde karşına bakacaksın .
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Rukûda nereye bakar?

Teşehhudde parmağı gözüyle takib etme meselesi Şafi'de var.
 
I Çevrimdışı

ibni abbas

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Kitapta ne yazıyorsa oraya bakar. Kitapta istisna var mı rukuda ayak ucuna bakar vs diye?

Sizin yazınızdan alıntı:

Mezheblere Göre Namazda Nereye Bakılır

Malikî'lere göre namazda devamlı olarak kıbleye bakılır. İbn Ruşd, İmam Mâlik'in mezhebinin bu olduğunu söyler.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Rukûda kıbleye bakan bir Mâliki'nin resmini koyarsan görelim. Hatta secde ve selamlarda da ekleyebilirsin.
Kardeşim; kitabda yazdığı hal, kitabı yazarın mezheblerin ulaşabildiği izahlardır, vahyler değil. Devamlı Kıbleye bakma tâbirini mâkul, imkansız olmayan yerlerde kıbleye bakar demektir diye anlaşılmalıdır diye anlıyorum. Nitekim Şerhu's Sağir'de Mâliki mezhebinin görüşü olarak kıbleye bakılsa da teşehhudde gözün parmağı geçmemesi gerektiği hadisi delil alınmıştır. Bu da mezheb âlimlerinin bir konuda kayıtlayan kat'i bir delili yoksa, aynı mezheb içerisindeki muctehidlerin farklı delillerle ictihadlerinin olabileceğini göstermektedir.

Teşehudde Parmağın Vazifesi
https://www.islam-tr.org/konu/tesehudde-parmagin-vazifesi.8728/
 
I Çevrimdışı

ibni abbas

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Ben Maliki görmedim de camide Hanefi amca gördüm kafasını rukudayken kaldıran . Tam karşısına olmasa da rahat 45 derecelik bir açı ile ruku yapıyordu :) Belki daha fazla açı ile.

Aynı şekilde Hanefi olan cemaatten bir sürü kişi kıyamdeyken ayak ucuna bakıyor kafasını iyice eğip. Hanefi Mezhebinin görüşü secde mahalline bakmak oysaki. Ve bu şekilde yanlış yapan az değil bir sürü kişi var. Siz de görüyorsunuzdur. Yani kaç kişi mezhebinin tüm ictihadlarına uyarak namaz kılıyor ki?

Hacca gidenler cevap verirse daha iyi olur buna. O şekilde yapan var mı diye. Her mezhepten insan oluyordur orada çünkü.

Selama gelince zaten Maliki fıkhında önce bir karşıya bakış atılmıyor mu (yani kıbleye bakılma işi burada olmuş oluyor) , selam lafızlarına başlıyorsun sonra sağa dönüyorsun.

Secde esnasında zaten imkansız .Bunu konuşmaya gerek yok. Ama secdeye giderken kıbleye yine bir bakış atılabilir :) Bunlar hep yorum. Maliki fıkhını iyi bilen bir Malikiye sormak lazım ya da onların kitabını okumak lazım.

Elbette katılıyorum her yazdığınıza. Bunlar kitap yazarının ulaşabildiği bazen de anlamı kapalı olan şeyleri kendi anladığı şekilde yazmış olduğu yazılar. Ve de bunlar birinci dereceden mezhep kitabı değil. Maliki fıkhını çok iyi öğrenebilmek için sırf Maliki fıkhını yazan kitaptan okumak lazım. Biz ise Abdurrahman Ceziri'den Vehbe Zuhayli'den okuyoruz. Mesela Hindiyye'den Hanefiyi okumak ile Vehbe Zuhayli 4 Mezhep fıkhından okumak bir mi? Değil elbet.

Hocam size bir teklifim olacak. Bu Türkçe kitapları benim gibiler de okuyor iyi kötü anlıyor. Sizin gibilerde bir tane Maliki ve Hanbeli fıkhı olsa da oradan yazsanız nasıl olur? Bu şekilde anlamı kapalı olan meseleler oluyor.

Ayrıca siz teşehhüdde de parmağı takip eder demişsiniz. Ki bu konumda kıbleye bakmak imkansız değil ki .
 
bismillah-06 Çevrimdışı

bismillah-06

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Kardesler simdi ozetliyorum meseleyi dogrumuyum?
Malikide namazin butun bolumlerinde kibleye bakilir.(SECDE ve RUKU gibi bakilmasi imkansiz olan yerler haric).
Fakat tesehhudde parmagada bakilabilir yani oylemi?

Ibni Abbas kardesimiz cok guzel dusunmus fida hocam.Bir bolum acsanizda ustu kapali seyler izaha kavussa (Maliki ve Hanbeli) cok guzel olur.

Birde bu atilan videodaki bir hoca farz Namazda tekbirden sonra bismillah cekiyor ustelik bunu SESLI olarak yapiyor.Hani bu malikide mekruhtu?
 
I Çevrimdışı

ibni abbas

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Öncelikle şunu netleştirmemiz gerekiyor. Maliki Mezhebine göre fetva sorulduğunda (mesela bu soruda) hadise zıt olsa dahi ya da ilgili hadis olsa ama mezhep bu hadise göre fetva vermemiş olsa (bu meselede yani teşehhüdde parmağı takip etme meselesinde olduğu gibi) dahi Malikideki görüş ne ise onu mu söyleyeceğiz yoksa hadis varken mezhep buna göre fetva vermemiş dahi olsa hadise göre mi söyleyeceğiz.

İşte burayı netleştirmeyince sıkıntı oluyor. Soruyu soran arkadaş sadece Maliki fıkhını öğrenmek istiyordur. Siz de teşehhüdde parmağa bakılır derseniz kafası karışır ama ben kitapta okumamıştım böyle bir şey diyebilir.

Bu gibi şeylerde ben mezhebin görüşünü söylerim ve hadis varsa da şöyle şöyle hadis var diye de eklerim. Çünkü öbür türlü ilim talebelerinin kafası karışıyor.

Videoları izledim. Bazı şeyler söylemek istiyorum:

1.Video

Mezhebe uygun olarak iftitah tekbirini aldı.
Ellerini bağlamadı.
Fatihadan sonra sesli olarak amin dedi. Cemaat ve imam.
Hem Fatiha'dan önce hem de sonra besmele çekti. İki rekatta da aynısını yaptı.
Secdeye iniş ve kalkışlar doğru. Önce ellerini koydu secdeye giderken, kalkarken ise önce dizlerini kaldırdı.

2.Video
Getirilen kamet mezhebe uygun.
Ellerini bağladı.
İftitah tekbiri doğru.
Teşehhüdde kucağına bakıyor. Kıbleye veyahut parmağına değil.
Fatiha'dan sonra imam da cemaat de amin diyor.
İlk namazda değil de ikinci namazında Fatiha'dan sonra besmele çekiyor. Önce çekmiyor ve ikinci rekatında hiç besmele çekmiyor. İlk namazında da hiç besmele çekmiyor.
Fatihadan sonra sesli olarak amin denildi.

Şimdi Mezhebe göre kısa değerlendirme yapalım:

Eller bağlanmaz ama güç almak gibisinden el bağlamak mekruhtur. Peygambere uymak niyetiyle el bağlamak mekruh değildir. Nafile namazda ise niyeti güç almak dahi olsa mekruh değildir. Birinci imam bağlamadı mezhebine sadık kaldı. İkincisi ise delillerden dolayı ya da zaten bizde de niyet peygambere uymaksa el bağlamak menduptur diyerek bağladı. Yani el bağlama konusunda sorun yok. Bağlasa da mezhebine aykırı olmuş olmaz.

Fatihadan sonra iki videoda da cemaat sesli olarak amin diyor. Oysaki Maliki Mezhebinde sesli değil, sessiz amin denir.

Maliki Mezhebinde Fatihadan önce veyahut sonra ne besmele ne de euzu okunur. Bu ikisi de mekruhtur. Ama birinci imam iki rekatında da besmele çekti Fatihadan önce ve sonra olmak üzere.

İkinci imam ise farzı kıldırırken besmele çekmedi hiçbir yerde açıktan. Gizli çektiyse bilemeyiz onu zaten. Ama teravihe geçince birinci rekatta Fatihadan sonra besmele çekti, öncesinden çekmedi. İkinci rekatta ise hiç besmele çekmedi. Neden böyle yaptı hiçbir fikrim yok.

Elleri bağlama meselesi iki şekilde de olabilir. Ama açıktan amin demek ya da açıktan ya da gizliden besmele çekmek mezhebe uygun değildir. Ki bu iki mesele mezhepte ihtilaflı da değildir.

İki imam da teşehhüdde parmak oynatmayı doğru olarak yaptı. Ama arkasındaki kişi sağa sola değil yukarı aşağı yapıyordu o dikkatimi çekti :)

"Teşehhudde parmağı gözüyle takib etme meselesi Şafi'de var."

Sonradan yazmışsınız bunu. Ben yanıldım sanırım .Çünkü Muğni'ye baktım öyle bir şey yazmıyor. Ben Hanbeli'de öyle görüş gördüğümde yazarım inşaAllah.
 
bismillah-06 Çevrimdışı

bismillah-06

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Malikide nafile namazlarda euzu besmele cekmek caiz diye okudum.Bunun oncesinde bir iftitah duasida okunabilir diyede okudum.Bu duayi orada belirtmemis nedir acaba bir fikri olan varmi?
 
I Çevrimdışı

ibni abbas

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Bidayetül Müctehid'e baktım şimdi.

Besmele çekmek farzlarda mekruh, nafilelerde caizmiş. Yani mendup, sünnet vs değil. Yaparsan sevap yok; ama kerahat vs da.yok.

İftitah duası için de, ne vacip ne sünnettir yazıyor. Farz-sünnet ayrımı yazmıyor.

Ben bir süredir uzak kalınca bu konulara unutmuşum bazı meseleleri. Siz deyince İmam Malik'in nafile-farz ayrımı geldi aklıma.

İmamların farz mı nafile mi kıldırdığını da bilemiyoruz tam olarak. Birinci imamın iki rekat kıldırması var. Başında kamet yok. Nafile varsayabiliz bunu sanırım.

İkinci imam ise teravihte besmele çekti. Ama ikinci rekatta çekmedi mesela. Burası çok ilginç.
 
I Çevrimdışı

ibni abbas

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Veccehtu ya da subhaneke okunabilir. Fark etmemesi lazım. Çünkü bu mezhebin zaten en az mendup seviyesinde bir görevdir dediği felan yok iftitah duasına .Hatta okunmaması sünnettir. Dolayısıyla görüşü okunmaması evla olan mezhep, elbetteki ikisinden birini tercih edecek ya da farklı bir giriş duası tespit edecek değildir :)
 
I Çevrimdışı

ibni abbas

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Rukûda nereye bakar?

Teşehhudde parmağı gözüyle takib etme meselesi Şafi'de var.

Hanbebîlere göre ise, baş parmağını orta parmağı ile birlikte halka yapar.
Sonra işaret parmağı ile işaret ederek "İllallah" sözünde parmağı kaldırır, fakat sağa sola hareket ettirmez. Hz. Peygamber (a.s.) böyle yapmıştır. Devamlı olarak da yukarıda İbni Zubeyr'in rivayetinde geçtiği üzere parmağına bakar.


Hocam hatırlıyorum Hanbeli'de de parmağa bakılır görüşünü demiştim. Yanılmamışım elhamdülillah :) Kaynak yazmıyordu kopyaladığım yerde . Ama ben zaten kitabın birinde de gördüm bu manadaki yazıyı. Öyle hatırlıyorum yani.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Hanbebîlere göre ise, baş parmağını orta parmağı ile birlikte halka yapar.
Sonra işaret parmağı ile işaret ederek "İllallah" sözünde parmağı kaldırır, fakat sağa sola hareket ettirmez. Hz. Peygamber (a.s.) böyle yapmıştır. Devamlı olarak da yukarıda İbni Zubeyr'in rivayetinde geçtiği üzere parmağına bakar.


Hocam hatırlıyorum Hanbeli'de de parmağa bakılır görüşünü demiştim. Yanılmamışım elhamdülillah :) Kaynak yazmıyordu kopyaladığım yerde . Ama ben zaten kitabın birinde de gördüm bu manadaki yazıyı. Öyle hatırlıyorum yani.
Kardeşim; bu rivayet Vehbe Zuhayli'de geçiyor. Fakat alıntı yaptığın "Hanbebîlere göre ise, baş parmağını ..." ifadesinden önce Şafiilere göre diyerek parmak kaldırmada elin şeklini tarif ediyorken arada Hanbeliler de "baş parmağını orta parmağı ile birlikte halka yapar. " deyib tekrar kaldığı yerden Şafii mezhebinin tarifine geçer ve parmağı ne zaman ("İllAllah") kaldıracağını tarif etmekte.

Şöyle :

Şâfiilere göre teşehhudde oturan kişi sağ elini sağ uyluğu üzerine kor ve elin küçük parmağı ile onun yanındakini ve orta parmağım yumar.
Hanbelîlere göre ise, baş parmağını orta parmağı ile birlikte halka yapar.
Sonra işaret parmağı ile işaret ederek "İllAllah" sözünde parmağı kaldırır, fakat sağa sola hareket ettirmez. Peygamber (a.s.) böyle yapmıştır. Devamlı olarak da yukarıda İbni Zubeyr'in rivayetinde geçtiği üzere parmağına bakar.

Abdullah ibni Zubeyr (r.anh)'dan rivâyetle;
Peygamber (a.s) işaret parmağı ile işaret eder, onu hareket ettirmez, gözü bu parmağından öteye geçmezdi."
(Şevkâni, Neylu'l-Evtâr, II, 283)


TEŞEHUDDE PARMAĞIN VAZİFESİ

İlmi Konu - Teşehudde Parmağın Vazifesi
 
I Çevrimdışı

ibni abbas

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Bende suç yok hocam müellifin suçu bence bu. Yanlış anlamaya sebep olacak şekilde yazmış :( Benim bu bilgiyi bir yerde okudum dediğim Vehbe Zuhayli olabilir :(
 
Üst Ana Sayfa Alt