Öncelikle şunu netleştirmemiz gerekiyor. Maliki Mezhebine göre fetva sorulduğunda (mesela bu soruda) hadise zıt olsa dahi ya da ilgili hadis olsa ama mezhep bu hadise göre fetva vermemiş olsa (bu meselede yani teşehhüdde parmağı takip etme meselesinde olduğu gibi) dahi Malikideki görüş ne ise onu mu söyleyeceğiz yoksa hadis varken mezhep buna göre fetva vermemiş dahi olsa hadise göre mi söyleyeceğiz.
İşte burayı netleştirmeyince sıkıntı oluyor. Soruyu soran arkadaş sadece Maliki fıkhını öğrenmek istiyordur. Siz de teşehhüdde parmağa bakılır derseniz kafası karışır ama ben kitapta okumamıştım böyle bir şey diyebilir.
Bu gibi şeylerde ben mezhebin görüşünü söylerim ve hadis varsa da şöyle şöyle hadis var diye de eklerim. Çünkü öbür türlü ilim talebelerinin kafası karışıyor.
Videoları izledim. Bazı şeyler söylemek istiyorum:
1.Video
Mezhebe uygun olarak iftitah tekbirini aldı.
Ellerini bağlamadı.
Fatihadan sonra sesli olarak amin dedi. Cemaat ve imam.
Hem Fatiha'dan önce hem de sonra besmele çekti. İki rekatta da aynısını yaptı.
Secdeye iniş ve kalkışlar doğru. Önce ellerini koydu secdeye giderken, kalkarken ise önce dizlerini kaldırdı.
2.Video
Getirilen kamet mezhebe uygun.
Ellerini bağladı.
İftitah tekbiri doğru.
Teşehhüdde kucağına bakıyor. Kıbleye veyahut parmağına değil.
Fatiha'dan sonra imam da cemaat de amin diyor.
İlk namazda değil de ikinci namazında Fatiha'dan sonra besmele çekiyor. Önce çekmiyor ve ikinci rekatında hiç besmele çekmiyor. İlk namazında da hiç besmele çekmiyor.
Fatihadan sonra sesli olarak amin denildi.
Şimdi Mezhebe göre kısa değerlendirme yapalım:
Eller bağlanmaz ama güç almak gibisinden el bağlamak mekruhtur. Peygambere uymak niyetiyle el bağlamak mekruh değildir. Nafile namazda ise niyeti güç almak dahi olsa mekruh değildir. Birinci imam bağlamadı mezhebine sadık kaldı. İkincisi ise delillerden dolayı ya da zaten bizde de niyet peygambere uymaksa el bağlamak menduptur diyerek bağladı. Yani el bağlama konusunda sorun yok. Bağlasa da mezhebine aykırı olmuş olmaz.
Fatihadan sonra iki videoda da cemaat sesli olarak amin diyor. Oysaki Maliki Mezhebinde sesli değil, sessiz amin denir.
Maliki Mezhebinde Fatihadan önce veyahut sonra ne besmele ne de euzu okunur. Bu ikisi de mekruhtur. Ama birinci imam iki rekatında da besmele çekti Fatihadan önce ve sonra olmak üzere.
İkinci imam ise farzı kıldırırken besmele çekmedi hiçbir yerde açıktan. Gizli çektiyse bilemeyiz onu zaten. Ama teravihe geçince birinci rekatta Fatihadan sonra besmele çekti, öncesinden çekmedi. İkinci rekatta ise hiç besmele çekmedi. Neden böyle yaptı hiçbir fikrim yok.
Elleri bağlama meselesi iki şekilde de olabilir. Ama açıktan amin demek ya da açıktan ya da gizliden besmele çekmek mezhebe uygun değildir. Ki bu iki mesele mezhepte ihtilaflı da değildir.
İki imam da teşehhüdde parmak oynatmayı doğru olarak yaptı. Ama arkasındaki kişi sağa sola değil yukarı aşağı yapıyordu o dikkatimi çekti
"Teşehhudde parmağı gözüyle takib etme meselesi Şafi'de var."
Sonradan yazmışsınız bunu. Ben yanıldım sanırım .Çünkü Muğni'ye baktım öyle bir şey yazmıyor. Ben Hanbeli'de öyle görüş gördüğümde yazarım inşaAllah.