Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Oruçluyken Ağız Spreyi Sıkmanın Kazası Kaç Gündür?

Ö Çevrimdışı

Ölüm yanıbaşımızda

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun aleyküm.

Yaşım daha genç iken fakat oruç ile yükümlü olduğum bir zamanda doktordan sonra eczaneye gitmiştim. Eczacı ağız spreyi verip bunu kullanacaksın dedi ve oruçlu olup olmadığımı sormadan bir kere ağzıma sıkmamı söyledi. Ben de ne yazık ki spreyi sıktım ama yutmadım ve sonradan ağzımdan attım. Bu durumda 1 gün mü yoksa 61 gün mü oruç tutmalıyım?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullah

Ağız spreyi sıkmışsınız fakat yutmamışsanız orucunu bozulmamıştır. Eğer yutmuşsanız (bilmediğinizden dolayı) güne gün olarak 1 gün kaza etmeniz gerekir.

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Spreyi sıkarken oruçlu olduğum aklımdaydı. Spreyin birazı boğazımdan geçmiş olabilir. Buna rağmen 1 gün mü kaza etmeliyim?
Kişi oruçlu olduğunu bilerek ağız spreyi sıkıp bunu yutarsa, Hanefi mezhebine göre bu durum orucu bozar ve kaza ile birlikte keffâret de gerekir. Çünkü bu, kasıtlı olarak orucu bozan fiiller arasına girer.

Yani, kişi hem oruçlu olduğunu hem de spreyi yuttuğu zaman orucu bozacağını bilerek ağız spreyi sıkıp yutsa, 2 hicri ay keffâret ve 1 gün kaza oruç tutması gerekir.
Ancak, eğer kişi ağız spreyinin orucu bozacağını bilmiyorsa veya yanlışlıkla yutmuşsa, sadece 1 gün kaza gerekir, keffâret gerekmez.

Ö Çevrimdışı

Ölüm yanıbaşımızda

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Kişi oruçlu olduğunu bilerek ağız spreyi sıkıp bunu yutarsa, Hanefi mezhebine göre bu durum orucu bozar ve kaza ile birlikte keffâret de gerekir. Çünkü bu, kasıtlı olarak orucu bozan fiiller arasına girer.

Yani, kişi hem oruçlu olduğunu hem de spreyi yuttuğu zaman orucu bozacağını bilerek ağız spreyi sıkıp yutsa, 2 hicri ay keffâret ve 1 gün kaza oruç tutması gerekir.
Ancak, eğer kişi ağız spreyinin orucu bozacağını bilmiyorsa veya yanlışlıkla yutmuşsa, sadece 1 gün kaza gerekir, keffâret gerekmez.
Bilerek sıktım fakat yutmadım. Ağzımdan çıkarmak için eve gidene kadar yutkunmadım. Spreyin birazının boğazımdan geçip geçmediğini hatırlamıyorum. Hatırlamadığım için kefaret orucu mu tutmalıyım?

Üst Ana Sayfa Alt