1- Bize Ma'bed ibn Hâlid el-Kaysî, Harise ibnu Vehb el-Huzâî (radıyallahu anh)'den tahdîs etti. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Dikkat edin, size Cennet ehlini haber veriyorum: Her zaif olan ve her mütevazı' olan kimsedir. O kimse ALLAH üzerine yemin etse, ALLAH onu yemininde muhakkak gerçek çıkarır. Yine dikkat edin, size ateş ehlini haber veriyorum: Her katı yürekli, her hilekâr aldatıcı, her ululuk taslayandır." [Buhâri,78/61]
2- Bize Ebû Salih, Ebû Hureyre (radıyallahu anh)'den tahdîs etti ki, Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) "Zenginlik mal çokluğundan meydana gelir değildir. Lâkin asıl zenginlik, insanın gönül zenginliğidir. buyurmuştur.
3- Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in sahabîlerinden olan Ubeydullah b. Mıhsan el Hatmî (radıyallahu anh)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Sizden her kim rûhen ve bedenen sağlıklı olup günlük yiyeceği de yanında olursa tüm dünya nimetleri ona toplanmış gibidir.”
4- Bize Ebû Recâ, İmrân ibn Husayn (radıyallahu anh)'dan tahdîs etti ki, Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem): "Ben (Mi'râc gecesi) Cennet'e üzerinden baktım da, Cennet ehlinin çoğunun fakirler olduğunu gördüm. Cehennem'e de baktım. Cehennem'dekilerin çoğunu da kadınlar gördüm!" buyurmuştur.
5- Osman b. Afvân (radıyallahu anh)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Adem oğlunun şunlardan başka şeylerde hakkı yoktur: Oturacağı bir ev, vücudunu örtecek bir elbise, ekmek ve su."
6- Mutrıf (radıyallahu anh)’ın babasından rivâyete göre, Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in sohbetine vardığında; Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem), Tekasür sûresini yorumlar durumda şöyle diyordu: "Mal biriktirip çoğaltma işi sizi oyalıyor, ademoğlu malım malım der oysa senin malından senin olan, sadaka vererek ahirete gönderdiğin, yiyip tükettiğin ve giyip eskittiğin şeydir."
[Buhâri]