Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Günün Sahih Hadis-i Şerif'i

kâtib Çevrimdışı

kâtib

لَا إِلَٰهَ إِلَّا ٱللَّٰهُ
İslam-TR Üyesi
Ebû Burde Bureyd ibnu Ebî Burde şöyle demiştir: "Bana dedem Ebû Burde, babası Ebû Mûsâ el-Eş'arî (radıyallahu anh)'den haber verdi ki, Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) bir hutbesinde: "Mü'minin mü'mine bağlılığı, taşları birbirine kenetleyen duvar gibidir." Buyurmuş, sonra iki elinin parmaklarım birbirine geçirmiştir."
(Buhâri, 78/36)
 
kâtib Çevrimdışı

kâtib

لَا إِلَٰهَ إِلَّا ٱللَّٰهُ
İslam-TR Üyesi
1- Bize Ma'bed ibn Hâlid el-Kaysî, Harise ibnu Vehb el-Huzâî (radıyallahu anh)'den tahdîs etti. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Dikkat edin, size Cennet ehlini haber veriyorum: Her zaif olan ve her mütevazı' olan kimsedir. O kimse ALLAH üzerine yemin etse, ALLAH onu yemininde muhakkak gerçek çıkarır. Yine dikkat edin, size ateş ehlini haber veriyorum: Her katı yürekli, her hilekâr aldatıcı, her ululuk taslayandır." [Buhâri,78/61]

2- Bize Ebû Salih, Ebû Hureyre (radıyallahu anh)'den tahdîs etti ki, Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) "Zenginlik mal çokluğundan meydana gelir değildir. Lâkin asıl zenginlik, insanın gönül zenginliğidir. buyurmuştur.

3- Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in sahabîlerinden olan Ubeydullah b. Mıhsan el Hatmî (radıyallahu anh)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Sizden her kim rûhen ve bedenen sağlıklı olup günlük yiyeceği de yanında olursa tüm dünya nimetleri ona toplanmış gibidir.”

4- Bize Ebû Recâ, İmrân ibn Husayn (radıyallahu anh)'dan tahdîs etti ki, Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem): "Ben (Mi'râc gecesi) Cennet'e üzerinden baktım da, Cennet ehlinin çoğunun fakirler olduğunu gördüm. Cehennem'e de baktım. Cehennem'dekilerin çoğunu da kadınlar gördüm!" buyurmuştur.

5- Osman b. Afvân (radıyallahu anh)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Adem oğlunun şunlardan başka şeylerde hakkı yoktur: Oturacağı bir ev, vücudunu örtecek bir elbise, ekmek ve su."

6- Mutrıf (radıyallahu anh)’ın babasından rivâyete göre, Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in sohbetine vardığında; Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem), Tekasür sûresini yorumlar durumda şöyle diyordu: "Mal biriktirip çoğaltma işi sizi oyalıyor, ademoğlu malım malım der oysa senin malından senin olan, sadaka vererek ahirete gönderdiğin, yiyip tükettiğin ve giyip eskittiğin şeydir."
[Buhâri]
 
E Çevrimdışı

Ebu SILA

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Rasûlullah ﷺ şöyle buyurdu:

"Bu ayda kim bir hayır işlerse başka zamanlarda bir farzı yerine getiren kimse gibi sevap kazanır. Bir farzı edâ eden de, başka aylarda yetmiş farzı yerine getiren gibi sevap kazanır."

(İbn-i Huzeyme, Sahih 3 192)
 
Ümmü Yasir Çevrimdışı

Ümmü Yasir

İşlerimizin hepsini düzelt Allah’ım...
İslam-TR Üyesi
Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-şöyle buyurdu:

“İnsan, ailesi, malı, nefsi, çocuğu ve komşusu ile sınanır; oruç, namaz, sadaka ve iyiliği emredip kötülükten sakındırma işte bu sınanma (esnasındaki kusurlarına) kefaret olur."

(Sahihi Müslim, Fiten 26)
 
Ahıskalı Çevrimdışı

Ahıskalı

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
29095










Rasulullah صلى الله عليه وسلم buyurdu ki;
''Siz alimlerim çok, hatiblerin az olduğu bir zamandasınız, bu devirde bildiklerinden 1/10'u terkeden kimse helak olmuştur. Sonra alimlerin az, hatiplerin çok olduğu bir döneme denk gelinir. Bu devirde bildiklerinin 1/10 ile amel ederse kurtulmuştur.'' (Silsiletü's-Sahiha/251 nolu hadis/Elbani)

29097












Rasulullah صلى الله عليه وسلم buyurdu ki;
''Hatiblerin az olduğu ve fakihlerin çok olduğu bir döneme denk geldiniz, öyle ki soru soran az olurdu cevap veren çok olurdu. Bu devirde amel ilimden hayırlıdır. Öyle bir döneme gelecek ki hatibler çok olur, soru soranlar da hayli ziyadedir ama cevap veren az olur işte bu dönemde ilim amelden daha hayırlıdır.'' (Silsiletü's-Sahiha/3189 nolu hadis/Elbani)
 
Ahıskalı Çevrimdışı

Ahıskalı

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
29105













İbn Abbas رضى الله عنهما İsa Peygamberin şöyle dediğini naklediyor;

Durumlar ve işler üç çeşittir:

  • Doğruluğu ayan beyan ortada olanı, işte buna tabi ol!
  • Çirkinliği apaçık olanı, işte bundan sakın!
  • Bir iş veya durum ki, kendisinde ihtilaf edilmiştir, bu mevzuyu da alimine taşı! (Mecmeu'z-Zevaid, 712 numara, Ricali sikadır)
 
Ahıskalı Çevrimdışı

Ahıskalı

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
29106





Rasulullah صلى الله عليه وسلم buyurdu ki;

''Şüphesiz, size iki halife bırakıyorum; Birisi Allah'ın kitabı, diğeri de ehli beytimdir. Bu ikisi havzu kevsere varıncaya kadar asla aralarında bir ayrılık olmayacaktır.'' (Mecmau'z-Zevaid, Heysemi, 1/170, ricali güvenilirdir)

Ayrıca benzer manada bir hadiste Hakim'in Müstedrekinde geçmektedir. Ricalinden en düşük seviye bile makbuldur.

İmam Tahavi'nin رحمه الله Müşkilu'l-Asar adlı eserinde yukarıdaki rivayetlerin şu varyantı mevcuttur, Rasulullah صلى الله عليه وسلم buyurdu ki;


''Sanki da'vet edildim ve icabet ettim. Size sekaleyni bırakıyorum, biri diğerinden daha büyüktür. Birisi, Allah azze ve celle'nin kitabıdır ve diğeri de soyumun devam ettiricileri ehli beytimdir. Onlar hususunda onlarla nasıl muaşeret edeceksiniz dikkat kesilin. Zira bu ikisi havzıma varıncaya kadar asla benden ayrılmayacaklardır. Sonra şöyle dedi;

Allah azze ve celle benim Mevlamdır. Ben de her müminin velisiyim. Sonra Ali رضى الله عنه'nun elini tutup; Ben kimin velisi isem Ali de onun velisidir. Allahım ona dost olanlara dost, düşman olanlara da düşman ol.''

Linkini bıraktıgım sitede tahkik yapılırsa görülücek ki senette bir kopukluk yoktur ve rivayet edenler de güvenilir kişilerdir.''


Bu hadisi burada paylaşayım gerektiğinde tekrar dönüp buraya müracaat edebileyim. Hayırlı forumlar!!
 
E Çevrimdışı

Ebu SILA

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
✏Cündüb bin Abdullah ra. anlatıyor:

Biz ergenlik çağına yaklaşmış bir grup genç, Rasûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) ile beraberdik. Kur’an’ı öğrenmezden önce imanı öğrendik.
Sonra da Kur’an’ı öğrendik. Kur’an'ı öğrendikçe imanımız daha da arttı.

(İbn-i Mace, İman:61)
 
kâtib Çevrimdışı

kâtib

لَا إِلَٰهَ إِلَّا ٱللَّٰهُ
İslam-TR Üyesi
Enes bin Malik'ten (radıyallahu anh) rivayet edildiğine göre, Nebi(sallallahu aleyhi we sellem); "Ne mutlu, beni görüp de iman edenlere!" sözünü bir kere söyledi. "Ne mutlu, beni görmeden iman edenlere!" sözünü ise yedi defa tekrarladı."
 
kâtib Çevrimdışı

kâtib

لَا إِلَٰهَ إِلَّا ٱللَّٰهُ
İslam-TR Üyesi
Kim bir mü’mini bir münâfığa (gıybetçiye) karşı himaye ederse, ALLAH da onun için, kıyamet günü, etini Cehennem atesinden koruyacak bir melek gönderir. Kim de kötülenmesini dileyerek Müslümana bir iftira atarsa, ALLAH onu, kıyamet günü, Cehennem köprülerinden birinin üstünde, söylediğinin (günâhından) kurtuluncaya kadar hapseder.” [Ebû Dâvûd, Edeb, 36/4883]
 
kâtib Çevrimdışı

kâtib

لَا إِلَٰهَ إِلَّا ٱللَّٰهُ
İslam-TR Üyesi
"Kim bütün dertlerini bir tek dert haline getirirse (yalnız ahireti düşünürse), onun dünyevi uhrevi dertlerini/sıkıntılarını gidermeye ALLAH kâfidir. Kimin dertleri, dalbudak salmışsa, ALLAH onun hangi vadide helak olacağına aldırış etmez."
[Hakim, 7934; Beyhaki, Şuabu’l-İman, 1744]
"Kimin derdi âhiret ise, ALLAH onun gönlünü zengin kılar. Dağınık vaziyetini bir araya getirip toplar. Dünya ona boyun eğerek gelir. Kimin derdi dünya ise, ALLAH onun fakirliğini iki gözünün arasına bırakır. İşlerini dağınık hâle getirir. Kendisi için takdir edilen şeyler dışında dünyadan ona bir şey gelmez."
[Tirmizi, Kıyamet, 30/2465]
 
November Guy Çevrimdışı

November Guy

Üye
İslam-TR Üyesi
Zühre İbnu Ma'bed, ceddi Abdullah İbnu Hişam'dan naklen anlatıyor:

"Abdullah Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ı görmüş idi. Annesi Zeyneb Bintu Humeyd onu (Abdullah'ı) Resûlullah'a götürüp şöyle dedi:

"Ey Allah'ın Resûlü; bundan biat al!" Aleyhissalâtu vesselâm efendimiz:

"O henüz küçük!" deyip başını okşadı, bereketle dua etti.

Onu (Zühre İbnu Ma'bed'i) ceddi Abdullah İbnu Hişam çarşıya çıkarır, yiyecek satın alırdı. Bir gün, ona İbnu Ömer'le, İbnu'z-Zübeyr (radıyallâhu anhümâ) rastladılar:

"(Satın aldıklarına) bizi de ortak kıl, zîra Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) sana bereketle dua buyurdu!" dediler. O, (bu teklifi kabul ederek) onları ortak yaptı.

(Abdullah İbnu Hişam o duanın bereketine) bazan bir deve yükü kâr ederdi de olduğu gibi eve gönderirdi."

Buhârî, Şirket: 13, Daavât: 31, Ahkâm: 46; İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 8/176
 
November Guy Çevrimdışı

November Guy

Üye
İslam-TR Üyesi
Hz. Ebu Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bir gün elimden tuttu ve şu açıklamayı yaptı:

"Allah toprağı cumartesi günü yarattı. Ondaki dağları pazar günü yarattı; ağaçları pazartesi günü yarattı. Mekruhları salı günü yarattı. Nuru çarşamba günü yarattı ve onda hayvanları perşembe günü yaydı.

Hz. Âdem (aleyhisselam)'i cuma günü ikindi vaktinden sonra, ikindi ile gece arasındaki gündüz vaktinin en son saatinde en son mahluk olarak yarattı."

Müslim, Sıfatu'l-Kıyâme 27, (2789)
 
November Guy Çevrimdışı

November Guy

Üye
İslam-TR Üyesi
İbnu Abbâs radıyallahu anhümâ anlatıyor:

"Bir kişinin ridasını rüzgâr savurmuştu, tutup rüzgâra lanet etti. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) müdahele buyurdu:

"Sakın rüzgâra lanette bulunmayın. O memurdur, (Allah'ın emriyle) iş görmektedir.

Şunu bilin ki, kim bir şeye haksızlıkla lanet ederse, lanet kendisine döner."

Ebu Dâvud, Edeb 53, (4908); Tirmizî, Birr 48, (1979)
 
November Guy Çevrimdışı

November Guy

Üye
İslam-TR Üyesi
Muğîre İbnu Şu'be radıyallahu anh anlatıyor:

"Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

"Ölüler hakkında kötü konuşmayın, sonra dirileri üzersiniz."

Tirmizî, Birr 51, (1983)
 
November Guy Çevrimdışı

November Guy

Üye
İslam-TR Üyesi
Ebu't-Tufeyl (radıyallahu anh) anlatıyor:

"Ali İbnu Ebi Talib (radıyallahu anh)'e bir adam gelerek:

"Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın sana tevdi ettiği sır nedir?" diye sormuştu. Hz. Ali buna öfkelendi ve:

"Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm), halka gizlediği hiçbir şeyi bana sır olarak vermedi. Şu kadar var ki, bana dört kelime söyledi!" dedi. Adam:

"Nedir onlar, söyler misin?" deyince, Hz. Ali:

"Allah'tan başkasının adına kesene Allah lanet etsin. Ebeveynine lanet edene Allah lanet etsin. Bid'atçıyı himaye edene Allah lanet etsin. Tarlanın sınır taşlarını değiştirene Allah lanet etsin!"

Müslim, Edahi 43, (1978); Nesâî, Dahaya 34, (7, 232)

Rezin, İbnu Abbas'tan şu ziyadede bulundu: "A'mayı yoldan men eden mel'undur. Bir hayvana temasta bulunan mel'undur. Lut kavminin pis işini yapan mel'undur."
 
G Çevrimdışı

Genç55

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Rasûlullah ﷺ şöyle buyurdu:

“Kim bir şey yer ve; ‘Bana bu yiyeceği yediren ve tarafımdan hiçbir güç ve kuvvet olmadan bunu bana rızık kılan Allah’a hamdolsun.’ derse geçmiş günahları affolunur.” (Ebû Dâvud, “Libâs”, 1)
 
E Çevrimdışı

Ebu SILA

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Rasûlullah ﷺ şöyle buyurmuştur:

" Ben, sizi Cehennem'den korumak için bileğinizden tutup çektiğim halde sizler kelebek gibi kendinizi ateşe atıyorsunuz .!

(Ahmed bin Hanbel, Musned, c,1. s, 390,424.
 
G Çevrimdışı

Genç55

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
ALLAH'A HAS OLAN AZAP İLE AZAP EDİLMEZ

حدثنا قتيبة بن سعيد: حدثنا الليث، عن بكير، عن سليمان بن يسار، عن أبي هريرة رضي الله عنه أنه قال: بعثنا رسول الله صلى الله عليه وسلم في بعث فقال: (إن وجدتم فلانا وفلانا فأحرقوهما بالنار). ثم قال رسول الله صلى الله عليه وسلم حين أردنا الخروج: (إني أمرتكم أن تحرقوا فلانا وفلانا، وإن النار لا يعذب بها إلا الله، فإن وجدتموهما فاقتلوهما).


[-3016-] Ebu Hureyre r.a. anlatıyor: "Bir defasında Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem bizi askeri bir göreve gönderdi ve bize şu talimatı verdi: "Şu iki adamı yakalarsanız onları ateşte yakın!" Daha sonra biz hazırlıklarımızı yapıp yola çıkacağımız zaman Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem bize şöyle dedi: "Ben daha önce size şu iki kişinin ismini vermiş ve onları yakalarsanız ateşte yakmanızı söylemiştim. Ateşle azap etmek sadece Allah'a mahsustur. Onları ele geçirecek olursanız sadece öldürün!"
 
Üst Ana Sayfa Alt