dün cuma namazını dernekde kıldım
cuma namazını camide kılan akhileri cami çıkışında, caminin önünde çay içerken yanlarına biri gelip kimlerdensiniz diye soruyor. (malum selefi görüntüsünden) bu şekilde tanışmışlar. bu arkadaş ebu hanzalanın eski öğrencilerindenmiş, yıllarca hanzalanın cemaatinde derslere katılmış ve hanzalanın mahkeme muhabbetinden sonra ayrılmışlar. hanzalayıda tekfir ediyorlar yani, cuma günü öğle namazı kılan bu arkadaşla uzun uzun muhabbet etmişler. ben yanlarında yoktum fakat anlatılanlardan örnek vereyim.
(bu kısmını bütün forumun dikkatine sunayım) hanzala neden kafir sorusuna tagutun mahkemesine başvurması olarak anlatıyor.
delil ney? nisa suresi 60.ayet mealen :
Kendilerinin sana indirilene ve senden önce indirilene inandıklarını ileri sürüyorlar da tağuta inanmamaları kendilerine emrolunduğu halde, tağut önünde muhakemeleşmek istiyorlar.
Orda diyoki tagut önünde muhakeleşmek istiyolar yani tagut önünde karşısında onla muhakeleşmek konuşmak istiyolar peki kimler muhakeleşmek istiyolar Kendilerinin sana indirilene ve senden önce indirilene inandıklarını ileri sürenler ve taguta emr olunmadıkları halde tagut önünde konuşmak isteyenler madem tagut önünde konuşmak muhakeleşmek istemiyolarda neden o zaman ona gidiyolar ben ilk yazdıgım yorumdada oldugu gibi
dün cuma namazını dernekde kıldım
cuma namazını camide kılan akhileri cami çıkışında, caminin önünde çay içerken yanlarına biri gelip kimlerdensiniz diye soruyor. (malum selefi görüntüsünden) bu şekilde tanışmışlar. bu arkadaş ebu hanzalanın eski öğrencilerindenmiş, yıllarca hanzalanın cemaatinde derslere katılmış ve hanzalanın mahkeme muhabbetinden sonra ayrılmışlar. hanzalayıda tekfir ediyorlar yani, cuma günü öğle namazı kılan bu arkadaşla uzun uzun muhabbet etmişler. ben yanlarında yoktum fakat anlatılanlardan örnek vereyim.
(bu kısmını bütün forumun dikkatine sunayım) hanzala neden kafir sorusuna tagutun mahkemesine başvurması olarak anlatıyor.
delil ney? nisa suresi 60.ayet mealen : Şunları görmüyor musun? Kendilerinin sana indirilene ve senden önce indirilene inandıklarını ileri sürüyorlar da tağuta inanmamaları kendilerine emrolunduğu halde, tağut önünde muhakemeleşmek istiyorlar. Şeytan da onları bir daha dönemeyecekleri kadar iyice sapıklığa düşürmek istiyor.
bu ayetin nuzul sebebinde ne var? Allahın mahkemesine başvurma şansı olan birinin ısrarla taguta mahkeme olmak istemesi.
hanzala şeriat mahkemesi varken tağuta mahkeme olmayımı tercih etdi?
hayır.
eee ozaman nisa 60 nasıl bu konuya delil olabilirki?
bir ayetden, heleki tekfir gibi önemli bir konuya delil çıkarıcaksanız, ikinci bir ihtimal olmayacak kadar kesinlik olması lazım, yani '' ya kafirse'' diyerek garantiye gitmek için bir müslüman tekfir edilmez.
bu ayet birinin tekfirinde kullanılacaksa ayetin tamamının o kişiye uyması şartdır. '' tağut önünde muhakemeleşmek istiyorlar'' kısmını yok sayarsanız olmaz
hanzala tağut önünde muhakemeleşmek istemiyorki ona delil olsun,
bu arkadaş buna çevap veremiyor, fakat inadındanda dönmüyor.
ne gariptirki hanzalayı savunmakda bizlere düşüyor, halbuki bu hastalıklı insanları bu hale getiren hanzalanın kendisi
O Allahdırki insanın ağzından çıkanı karşısına çıkarır.
niyetiniz birini tekfir etmekse, istisnasız herkesi tekfir etmek için delil bulursunuz. fakat bu niyet hastalıklı bir niyetdir. aslolan müslümanım diyen kişinin müslüman oluşudur, müslümanlığı yakin olarak belli olan kişinin aynı şekilde küfrüde yakin olana kadar müslümandır.
bir kişide çıkıp deseki cuma namazının kılınması farz olduğu halde sen Allahın hükmüyle hükmetmeyerek bana farz değil diyorsun, o kişidemi kafir olacak? böyle bir mantıkla dünyada müslüman kalmaz
''O halde gücünüzün yettiği kadar Allah'tan korkun...'' Teğabun:16 bu delil tekfircilerin delilinden çok daha sağlamdır.
bu insanların peşinden gidenler her konuda ayetlerle konuşulduğu için sözkonusu olan kendi hocalarının (ebu hanzala) tekfiride olsa hiç tereddüt etmeden tekfir ediyorlar. Allahın takdiridirki kendisinide tekfir etmek zorunda kalmayan tekfirci yoktur.
ebu hanzalada buna en güzel örnekdir.
bu ayetin nuzul sebebinde ne var? Allahın mahkemesine başvurma şansı olan birinin ısrarla taguta mahkeme olmak istemesi.
hanzala şeriat mahkemesi varken tağuta mahkeme olmayımı tercih etdi?
hayır.
eee ozaman nisa 60 nasıl bu konuya delil olabilirki?
bir ayetden, heleki tekfir gibi önemli bir konuya delil çıkarıcaksanız, ikinci bir ihtimal olmayacak kadar kesinlik olması lazım, yani '' ya kafirse'' diyerek garantiye gitmek için bir müslüman tekfir edilmez.
bu ayet birinin tekfirinde kullanılacaksa ayetin tamamının o kişiye uyması şartdır. ''
tağut önünde muhakemeleşmek istiyorlar'' kısmını yok sayarsanız olmaz
hanzala tağut önünde muhakemeleşmek istemiyorki ona delil olsun,
bu arkadaş buna çevap veremiyor, fakat inadındanda dönmüyor.
ne gariptirki hanzalayı savunmakda bizlere düşüyor, halbuki bu hastalıklı insanları bu hale getiren hanzalanın kendisi
O Allahdırki insanın ağzından çıkanı karşısına çıkarır.
niyetiniz birini tekfir etmekse, istisnasız herkesi tekfir etmek için delil bulursunuz. fakat bu niyet hastalıklı bir niyetdir. aslolan müslümanım diyen kişinin müslüman oluşudur, müslümanlığı yakin olarak belli olan kişinin aynı şekilde küfrüde yakin olana kadar müslümandır.
bir kişide çıkıp deseki cuma namazının kılınması farz olduğu halde sen Allahın hükmüyle hükmetmeyerek bana farz değil diyorsun, o kişidemi kafir olacak? böyle bir mantıkla dünyada müslüman kalmaz
''
O halde gücünüzün yettiği kadar Allah'tan korkun...'' Teğabun:16 bu delil tekfircilerin delilinden çok daha sağlamdır.
bu insanların peşinden gidenler her konuda ayetlerle konuşulduğu için sözkonusu olan kendi hocalarının (ebu hanzala) tekfiride olsa hiç tereddüt etmeden tekfir ediyorlar. Allahın takdiridirki kendisinide tekfir etmek zorunda kalmayan tekfirci yoktur.
ebu hanzalada buna en güzel örnekdir.