Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Tevessül Ve Teberrük

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Meşhur fıkıh ansiklopedisi olan El MevsuatulFıkhiyyetul Kuveytiyye kitabında konumuz hakkında:

“Vefatından Sonra Nebiyle Tevessül.

Fakihler, vefatından sonra Nebiyle - sallallahu aleyhi vesellem - tevessül etmenin meşru olması hakkında ihtilaf etmişler. Yani, şöyle diyen kimsenin sözü hakkında: “Allahım! Nebin hatırına, Nebinin Cahı için, Nebinin hakkı için senden istiyorum”

Birinci Görüş (Caiz olduğu):
Fakihlerin çoğu (Malikiler, Şafiiler, Hanefilerin son dönem alimleri, Hanbeli mezhebinde esas görüş) tevessülün bu növünün caiz olduğuna hüküm etmişler.
Nebinin - sallallahu aleyhi ve sellem - sağlığında ve ya vefatından sonra olması arasında fark yoktur...


Kaynak: El MevsuatulFıkhiyyetul Kuveytiyye: 14/156
Kuveyt: 1408/1988
Bu şekilde (nebinin hatırı için) tevessulu kabul edenler bile; bunu "sadece Rasulullaha (s.a.v.) hasretmekle beraber, Rasulullah'ın kabrine gitmeden Allah cc'ye dua ederek, Allah'a olan duasında peygamberin hakkı-hatırı ifadesiyle istekte bulunma olarak anlamaktadırlar. Yoksa bu yoldan günümüzdeki duada şirk koşan sofiye ve cahil avamın aşırı sapıklıklarına ve kabirdeki sofi büyüklerini Allah cc'ye yanında torpili veliler kılmaları değildir. Bu. Kurayş'ın metodudur (zümre 3)
 
M Çevrimdışı

Muvahhid Faruk

* لا أمثل إلا نفسي *
İslam-TR Üyesi
Forumda bu konuyu okuyan her kese duyuru.!Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) in hakkı-hatırı ile Tevessül ihtilaflı bir konudur. Ama cumhur fukahaya göre böyle bir Tevessül caizdir. Hanbeli mezhebindeki meşhur olan görüşe göre ise Salihlerle de bu tür Tevessül caizdir.Abdul Muizz Kardeş!Duada şirk dediğin şeye örnek verirmisin?
 
M Çevrimdışı

Muvahhid Faruk

* لا أمثل إلا نفسي *
İslam-TR Üyesi
Maliki alimlerinden, Endelüsün Hafızı İbni Abdil Berr El Kurtubi (368-463 h/978-1071 m) “El İstizkar” adlı kitabında, “70 Nebinin göbeği altında kesilmiş ağac hakkında” olan hadisin şerhinde şöyle der: هذا الحديث دليل على التبرك بمواضع الأنبياء والصالحين ومساكنهم وآثارهم
وإلى هذا قصد بن عمر بحديثه هذا والله أعلم

Kaynak: İbni Abdil Berr: El İstizkar: 4/406Beyrut: Darul Kutubil İlmiyye: 1421/2000: Birinci Baskı.Diğer kaynak: Et Temhid: 13/67
 
M Çevrimdışı

Muvahhid Faruk

* لا أمثل إلا نفسي *
İslam-TR Üyesi
İmam Ebu Abdullah El Kurtubi El Maliki (Allah rahmet etsin)Hicr suresi 80-ci ayetin tefsirinde şöyle diyor:peygamberlerin ve Salihlerin Eserleri“Peygamber (sav) 'in dişi devenin içtiği kuyudan su almalarını emretmesi, Peygamber ve Salihlerin -aradaki asırlar çok olsa ve izleri ortada olmasa dahi- bıraktıkları izlerle teberrükün caiz olduğuna delildir”
 
M Çevrimdışı

Muvahhid Faruk

* لا أمثل إلا نفسي *
İslam-TR Üyesi
SELAHEDDİN-KBiz Ehli Sünnetiz ve Ehli Sünnet alimlerinin görüşlerini paylaşıyoruz. Cübbeli gibi serserilere ise ihtiyacımız yoktur. Varsa konu ile ilgili itirazın o zaman adam gibi ve delillendirme yaparak yaz laf atma.....
 
İ Çevrimdışı

İbnAbbas

Üyeliği İptal Edildi
Banned
هذا الحديث دليل على التبرك بمواضع الأنبياء والصالحين ومساكنهم وآثارهم
وإلى هذا قصد بن عمر بحديثه هذا والله أعلم

İbn Abdillber burada Peygamberlerin ve Salihlerin , yerleşim yerleri , meskenleri ve bıraktıkları ile teberrük etmenin caiz olduğunu söylüyor.

(İbni Abdil Berr: El İstizkar: 4/406)
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Abdul Muizz Kardeş!
Duada şirk dediğin şeye örnek verirmisin?


Ebû Hanife (rahimehullah) şöyle diyor:

"Dua eden bir kimsenin: Filanın hakkı için veya nebilerinin ve Rasullerinin hakkı için veya Beytu'l Haram ve Meş'ari'l-Haram hakkı için senden istiyorum demesi mekruhtur."
(ez-Zebîdî, İthafu's-Sâdeti'l-Muttekîn bi Şerhi'l-ihyail Ulûmi'd-Din, CM, s. 285; Aliyyu'l-Kârî, Şerhu'l-Fıkhi'l-Ekber, s. 198; ibnu Ebi'l-'izz el-Hanefî ,Şerhu'l-Akideti't-Tahâviyye, s. 297)

Allah rahmet eylesin, İmam Mâlik'ten gelen bilgilere göre o, dua eden kimsenin"Ya Seyyidi, ya Seyyidi (Ey Efendim, ey Efendim)" demesini hoş karşılamazdı ve şöyle derdi:
'Peygamber söylediği gibi 'Ya Rabbi, Ya Rabbi, Ya Kerim' de. İmam Mâlik "Ya Hannanu ya Mennan" denmesini de hoş görmezdi.
(Ebu Nuaym el-Esfehânî, Hılyetu'l-Evliya ve Tabakâti'l-Asfiya, C: VI, s. 320; İbn Teymiyye, Mecmûu'l-Fetavâ, C: I, s. 207-224.)



Dua ibadettir ve sadece Allaha (c.c.) yapılır ve Ondan istenir. Duada aracı alacaksan, meşru vesile olan Hz. Ömer'in(r.anh) Hz. Abbas'ı (r.anh) alıp birlikte Allah (c.c.) ye el açıp yağmur istemesi ve duasında "Ya Rabbi ! Daha önce rasulullah (c.c.) ile senden yağmur isterdik. Şimdi O'nu aramızdan aldın. Artık Habibinin sevgili Amcası ile senden istiyoruz" dediğinde, hz. Abbas (r.and) da Hz. ömer ile birlikte ellerini açmış ve ikisi de Allah (c.c.) den istiyorlardı. Hz. Ömer (r.anh) rasulun kabrine gidip "Ya rabbi ! Rasulun yüzü suyu hürmetine yağmur" demiyordu!

Bid'at olduğu kesin olan bir dua lafzına, kesin şirktir diye demesek bile; Şirk değildir, hatta sünnettir diyerek vebale de girmemek gerekir. Çünkü bu lafızlarla dua eden sofilerin pratikte şirke düşerek amel ettikleri görülmektedir. Duada "Yüzü suyu hürmetine" demeden önce uzunca bir liste ile ne Kur'anda ne hadisi şeriflerde olmayan makam ve mevkilerde peydahlanmış şahıslardan istimdada "yetişin" diye çağrılırlar.


***


UYDURMA BİR HADİSE



Yine bazı kabir sevicilerin kendilerine payanda yapabilmek için hadis olmayan fakat "bazı tarih kitaplarında geçen zayıf olayı" , sanki sahihmiş gibi aktarmaları aslında aleyhlerine delil olmaktadır. Şimdi bahsi geçen çarpıtılan olayı aktaralım ve hakiki yorumunu yapalım :


HADİSENİN HAKİKATİ


( Taberi tarihinde , İbn Esir tarihinde ve el bidaye ven nihaye isimli kitablarında aşağıdaki olayı nakledecekler. Orada birileri Rasulullah'ı aracı kılacaklar. )



Hz. Ömer’in oğlu Asım diyor ki :

Ömer zamanında insanlara kıtlık geldi . Hayvanlar oldukça zayıfladı . Çölde yaşayan Muzeyne oğullarından bir aile gelip adamlarına dediler ki : "Bizim açlığımızın ne dereceye vardığını görüyorsun , koyunlarından birini keste yiyelim" .

Koyunların sahibi dedi ki : "VAllahi koyunların üzerinde et diye bir şey yok".

Fakat onlar ısrar ettiler. Onlara bir koyun kesti . Soyduğunda kırmızı kemikten başka bir şey görülmedi .


İşte burada adam şöyle seslendi : “Ya Muhammeda” (Yetiş ey Muhammedim)

Adam rüyasında gördü ki Rasulullah s.a.v. ona geldi ve dedi ki : “sana yağmur yağacağını müjdeliyorum. Git Ömere , ona benden selam söyle ve de ki : “ Ey Ömer , benim seninle yaptığım sözleşme oldukça sağlam sözleşmedir . Sen ahde vefakar birisin . İnsanlara iyi davran , iyi davran.”


Adam geldi Hz. Ömerin kapısına vardı ve kapıda bulunan köleye : “ sen Rasulullah için Ömer’den izin iste” dedi . (Yani ben Rasulullah adına geliyorum dedi)

Köle geldi Ömer’e söyleyince Hz. Ömer telaşlandı . Dedi ki : “bu gelen adamda herhangi bir işkence izi gördün mü?” Köle dönüp baktı döndü “hayır yok" dedi. “Bırak içeri girsin” dedi.

Adam içeri girdi haberi Ömer’e anlattı.

Ömer insanları camide toplanmaya davet etti. Minbere çıktı ve şöyle dedi : “Sizi İslam’a eriştiren Allah hakkı için söyleyin bana siz benden sizin hoşunuza gitmeyecek bir şey gördünüz mü?”

Onlar da dediler “Allah için görmedik”. Ve devam ettiler “niçin böyle yaptın ya Ömer” dediler.

Ömer olayı onlara anlattı. Onlarda meselenin farkına vardılar , Ömer varamamıştı .

Dediler ki “Rasulullah’ın sana bunu söylemesi , kıtlık oldu yağmur için duada yavaş davrandın ondan olmuş olabilir. Gidelim yağmur duası yapalım”.

Hz. Ömer yağmur duasına çıktı. Kısa bir hutbe irad etti . Yine kısaca 2 rekat namaz kıldı sonra şöyle dedi : “EyAllah’ım ; yardımcılarımız aciz kaldı, bizim gücümüz kuvvetimiz aciz kaldı , hatta kendimiz kendimize karşı aciz kaldık. Senin dışında herhangi bir halden diğer hale çevirecek veya bir şeye kuvvet yetiştirecek yoktur. Ey Allah’ım sen bize yağmur gönder , kulları ve memleketleri ihya et”.

Taberi Tarihi : C.4 , S: 99 ; İbn Esir Tarihi C.2, S:274 ; Bidaye ve’n Nihaye (Tarih) : C.7 , S:91.


************************************************** ********



Görüldüğü gibi Adam burada “va Muhammeda” (Yetiş Muhammedim) diyor.

Diyen adam kim ? Oradaki koyunların sahibi. Bu sahabe mi ? Değil !. Ama Hz. Ömer döneminde birileri. Bunun böyle demesi ne kadar isabetli ?

Böyle dediği niye bir hadis kitaplarında yok ta Tarih kitaplarında zikrediyor ? Ne kadar doğru ? Böyle dedi mi demedi mi ?

Velhasıl , bunu delil getirerek Rasulullah’a “ey Muhammedim yetiş” dediğine göre “onun yüzü suyu hürmetine haydi haydi denilir , yetişte denir” gibi bize mesned olamaz.

Neye varıyoruz ; Demek ki Rasulullah’ın yüzü suyu hurmetine demek ihtilaflı. Bid’attir , değildir. Ama biz demeyelim bunu telafuz etmeyelim. Çünkü kimseden bu duyulmamış . Birileri de yapıyorsa yapma bunu diye uyaralım .


Hafız İbni Hacer, Ebu Salih es Semman’a kadar olan isnadının sahih olduğunu belirtmiş, kabre gelen adamın Bilal Bin Haris olduğunu belirtmiştir. (Fethul Bari(2/412)
Elbani , üç gerekçe öne sürerek bu rivayeti kabul etmemiştir;

1- Ravi Malik ed Dar’ın zabt ve adaleti maruf değildir, o mechul bir ravidir. İbni Hacer, Malik’in mechul oluşuna işaret etmiştir.

2- Hadisin metni şeriatta mustehab olan istiska namazına ve bazı aqyetlerin ifade ettiği dua ve istiğfara aykırıdır.

3- Rivayetin sahih olduğu kabul edilse bile bu konuda hüccet olamaz. Çünkü rivayet ismi bilinmeyen bir adama dayanmaktadır. O da mechuldür. Seyf’in rivayetine dayanarak onun adının Bilal olduğunu söylemekte bir şey ifade etmez, zira seyf Bin Ömer et Temimi ittifakla zayıf bir ravidir…”



İbni Sa’d der ki; “Malik ed Dar, Ömer Bin Hattab’ın azatlısıdır. Cublan’lı, Himyer kabilesindendir. Ebu Bekr ve Ömer radıyallahu anhuma’dan hadis rivayet etmiştir. Kendisinden de Ebu Salih es Semman rivayette bulunmuştur. O maruf idi.” (İbni Sad Tabakat(5/12)


İbni Hibban, onu güvenilir ravilerin ismini saydığı Sükat adlı eserinde zikretmiş, İbni Sa’d’ın verdiği bilgileri vermiş, hakkında menfi bir söz söylememiştir. (İbni Hibban Sukat(5/384 no;5312)
Lakin İbni Hibban hakkında cerh varid olmamış meçhul ravileri güvenilir saydığından, buna itibar edilmemektedir.
Hafız İbni Hacer de şunları söyler; Malik ed Dar diye bilinen zat, Malik Bin Iyad’dır ve Asrı seadete yetişmiştir. Muaz ve Ebu Ubeyde’den rivayetleri vardır. Kendisinden iki oğlu; Avn ve Abdullah rivayette bulunmuştur. Buhari Tarih’te Ebu Salih Zekvan tarikiyle Malik ed Dar’dan, Ömer radıyallahu anh’ın kıtlık senesindeki sözünü (muhtasar olarak)rivayet etmiştir. (Buhari Tarihu Kebir(7/304)
Aynı rivayeti tafsilatlı olarak İbni Ebi Hayseme de tahric etmiştir… İbni Sad onu Medineli tabiilerin ilk tabakası içinde zikretmiştir. Ömer ve Osman radıyallahu anhuma onu mali işlerde görevlendirmiş ve bu yüzden de ona Malikud Dar adı verilmiştir. Ali İbnul Medini’den rivayete göre o, Ömer radıyallahu anh’ın haznedarı idi.” (İbni Hacer El İsabe(6/274)

İbni Ebi Hatem der ki; “Malik ed Dar, Ömer radıyallahu anh’ın azadlısıdır. Ebu Bekr ve Ömer radıyallahu anhuma’dan rivayeti vardır. Ondan da Ebu Salih es Semman rivayette bulunmuştur. Bunu babam(Ebu Hatem)dan böyle işittim.” (İbni Ebi Hatem Cerh ve Ta’dil(8/213, no;944) Mizzi Tehzibul Kemal(22/624)
Malik ed Dar’ın meçhulul aynlık vasfı kalkmış, lakin meçhulul hal (mestur) sıfatı devam etmektedir. Nitekim Hafız Munziri de; “Malik ed Dar’ın durumunu bilmiyorum” der. (Tergib(2/29) Böyle bir ravinin rivayeti zayıf hadisler kapsamındadır.
Muhammed Bin Yahya ez Zuheli der ki; “Meçhul ravi, kendisinden iki veya daha fazla kimselerin rivayette bulunması ile meçhullükten kurtulur.”(İbni Raceb elHanbeli Şerhu İlel(1/82)

Hatib el Bağdadi de der ki; “Meçhul olan bir ravi, ilimle şöhret kazanmış iki ve daha fazla kimsenin kendisinden hadis rivayet etmesi halinde meçhul olmaktan kurtulur.” (Hatib el Kifaye Fi İlmir Rivaye(s.89) İbnu Salah Ulumul Hadis(s.113) Talat Koçyiğit Hadis Terimleri Sözlüğü(s.260)

Bu durumdaki bir ravi, meçhulül ayn olmaktan kurtulur, fakat meçhulül hal (mestur) olma vasfı devam eder
Bazıları, Ömer radıyallahu anh’ın onu mali işlerde görevlendirmesini, Malik ed Dar’ın hıfz ve adalet bakımından güvenilir oluşuna delil getirmek istemiştir. Lakin bu rivayetin metninde de belirtildiği gibi, o sadece yiyecek dağıtımında görevlendirilmişti.
Nitekim İbni Kuteybe der ki; Ömer Bin Hattab’ın azatlılarından biri de Malik ed Dar idi. Ömer radıyallahu anh ona bir ev vermişti ki, o bu evde halk arasında bir şeyler bölerdi.” (İbni Kuteybe Maarif s.129)
Ebu Ya’la el Halili de, “Malik ed Dar’ın kadim bir Tabii oluşunda ittifak edilmiştir” der ve Tabiin’in ondan övgü ile bahsettiklerini belirtir. Sonra bu rivayeti aktararak Ebu Salih’in Malik ed Dâr’dan rivayetinin mürsel olduğunu söyler.(Ebu Ya’la elHalili el İrşad Fi Marifeti Ulemail Hadis(1/313-316)

Nitekim Ebu Salih bunu tahdis sigası ile değil, an’ane ile rivayet etmiştir. Yani Ebu Salih’in Malik ed Dar’dan hadis işittiği şüphelidir.
Rasulullah (s.a.v.)’in kabrine gelen zatın isim olarak tesbiti konusunda İbni Hacer tarafından Seyf Bin Ömer’in rivayetine dayanılmasına gelince, asıl itibarıyla rivayetin sahih olarak tesbiti konusunda Seyf’in alakası yoktur.
Seyf Bin Ömer, sadece gelen zatın kim olduğu sualine cevap ararken devreye girmektedir. Lakin yine de bu adamın kim olduğu önemlidir. Zira kabre gidip yağmur duası istemek sözkonudur.
Mesela Buhari’nin Tarihul Kebir’de Ebu Salih Zekvan tarikiyle Malik ed Dar’dan rivayetinde sadece; Ömer radıyallahu anh’ın kıtlık senesinde; “Rabbim! Üstesinden gelemediğim şeyler hariç, çaba sarfetmekten geri durmuyor ve elimden geleni yapıyorum!” dediğini rivayet etmiş, kıssadan bahsetmemiştir. (Buhari Tarihu Kebir(7/304)



*****

Fethu'l Bari'de geçen bir diğer rivayet ise hayli dikkat çekicidir:

3. Halkın Kıtlık Dönemlerinde İmamdan Yağmur Duası Etmesini İstemeleri


1008- Abdullah İbn Dînâr, babasının şöyle dediğini nakletmiştir: "Abdullah İbn Ömer'in, Ebû Tâlib'e ait şu şiiri sık sık okuduğunu duydum:
"Yüzü suyu hürme*tine bulutlardan yağmur inmesi İstenen böyle cömert bir insan hiç terk edilir mi!? Bu zat, yetimlerin sığınağı, dayanağı ve yardımcısı, dulların koruyuçuşudur."

1009- Abdullah İbn Ömer'in oğlu Salim, babası Abdullah'ın şöyle dediğini nakleder: "Rasul-u Ekrem (s.a.v.) yağmur duası ettiğinde daha min*berden inmeden önce bütün oluklardan gürül gürül yağmur suları akardı. Ben O sallallâhu aleyhi ve sellem yağmur duası ederken yüzüne bakar ve hep şairin şu sözlerini hatırlardım:
"Yüzü suyu hürmetine bulutlardan yağmur inmesi istenen böyle cömert bir insan hiç terk edilir mi!? Bu zat, yetimlerin sığınağı, dayanağı ve yar*dımcısı, dulların koruyucusudur." Bu şair Ebû Tâlib'tir.


Not : Üstteki 2 rivayet Rasulullah (s.a.v.) ile alakası olmadığı gibi, kendilerinden Hadis de değildir. Üstelik Bahsi geçen Şiir Sözlerin sahibi, Ehli sunnetin cumhuruna göre Cehennemlik kafir olan Ebu Talib'e aittir. Bundan ibret alamayan düşüncesizlerin, Rasulullah (s.a.v.)'in sunneti yerine Ebu talib'in sunnetine(!) uymaları, takib etmeleri yadırganmamalıdır!


1010- Enes İbn Mâlik'ten nakledilmiştir: "Hz. Ömer (r.anh) kıtlık dönem*lerinde insanlar sıkıntıya düştüğü zaman Abbâs İbn Abdulmuttalib ile tevessul ederek Allah'a yalvarır ve yağmur duasına çıkardı. O dua ederken şöyle derdi:
"Allah'ım, biz önceden Peygamber Efendimiz ile tevessul ederek/onu aracı kıla*rak senden yağmur isterdik. Şimdi de Peygamber Efendimizin amcası ile sana tevessul ediyoruz. Ne olur bize yağmur lütfet!"
İşte bu dua hürmetine insanlara yağmur lütfedilirdi.

(Fethu'l Bari ; Yağmur Duası Bölüm 15, C. 3, Bab 3, Sayfa 75 - 76)



Buhârî Sahîh'inde Enes'ten şunu nakletmektedir:
"Kıtlıkla karşı karşıya kaldıklarında Ömer b. el-Hattab, Abbas İbn Abdulmuttalib'le istiskâ eder ve:
"Allahım, (hayattayken) Peygamberimizle tevessül ederdik; bize yağmur ihsan ederdin. Şimdi de Sana Peygamberimizin amcasıyla tevessül ediyoruz, bize yağmur ver, derdi."
Râvî diyor ki: Bu dua üzerine yağmur yağdırılırdı.
(Buhârî, İstiskâ 3, Fedâilu Âshâbi'n-Nebî 11).

Hz. Ömer’in Sözünün Anlamı :

Biz peygamber (s.a.v.) den bizim için dua etmesini , böylece onun duasıyla Allah’a yakın olmayı kastediyorduk. Şimdiyse O , Allah’ın rahmetine kavuştuğundan dolayı bizim için dua edemez. Bu nedenle bizim için dua etmesini amcasından istiyoruz .



Burada da gördüğümüz gibi Hz. Ömer (r.a.), Peygamberin kabrine gidip aracıl yapmıyor , HAYATTA olan peygamberin amcası hz Abbas ile BERABER Allah'a dua ediyorlar



Ebû Davud'un Sünen'i ile başka hadis kitablarında da şöyle bir rivayet nakledilmektedir :
Bir bedevi Peygamber (sallAllahu aleyhi ve sellem)'e:
"Sıkıntıya düşüldü, çoluk-çocuk aç kaldı; mal helak oldu. Bizim için Allah'a dua et. Allah nezdinde seni şefaatçi kılıyoruz. Senin nezdinde de Allah'ı şefaatçi kılıyoruz" dedi.
Bunun üzerine Rasûlullah (sallAllahu aleyhi ve sellem): "Fesubhânellah", dedi.

O kadar kî durumun vehameti ashabın yüzlerinden okunuyordu. Rasûlullah, devam ederek şöyle dedi:
"Yazıklar olsun, sen neler söylüyorsun! Allah, yaratıklarından hiç kimsenin nezdinde şefaatçi olmaz. Allah'ın şânı bundan yücedir... ilh"
(Ebû Dâvud, Deavât 19),



Rasûlullah (s.a.v.) bedevinin; "Senin nezdinde Allah'ı şefaatçi kılıyoruz" sözünü reddetmiş, ama "Allah nezdinde seni şefaatçi kılıyoruz" sözünü reddetmemiştir.

Böylece bunun caiz olduğu anlaşılmaktadır. Kim bunu inkâr ederse sapıktır, hatalıdır ve bid'atçıdır. Ama tekfir edilmesi tartışmalıdır ve bu konuda tafsilât vardır.

Kur'ân, Sünnet ve icmâ ile sabit olan şefaat, tevessül ve benzeri şeyleri kabul edip "Allah'tan başkasına dua edilmez; günahların affedilmesi, kalblerin hidayeti bulması, yağmurun yağdırılması, bitkilerin bitirilmesi gibi Allah'tan başka kimsenin gücünün yetmediği şeyler yalnızca Allah'tan istenir" diyene gelince:

Bu söylediklerinde isabet etmiştir. Hattâ bu, müslümanlar arasında tartışmasız kabul edilen bir konudur.

Nitekim yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

"O kimseler bir fahşa yaptıklarında veya kendilerine zulmettiklerinde Allah'ı zikrederek günahları için bağışlanma dilerler. Günahları Allah'tan başka bağışlayacak kim vardır? Onlar yaptıkları (kötü) işlerde bile bile ısrar etmezler." (3 Âl-i İmrân 135)

"Gerçek şu ki, (Ey Muhammed) sen, sevdiğini hidayete eriştiremezsin, ancak Allah, dilediğini hidayete eriştirir; O, hidayete erecek olanları daha iyi bilendir." (Kasas 56)

"Ey insanlar, Allah'ın sizin üzerinizdeki nimetini anın. Gökten ve yerden sizi rızıklandıran Allah'ın dışında da bir başka yaratıcı var mı? O'ndan başka ibadete layık ilah yoktur. Öyleyse nasıl olur da çevriliyorsunuz?"(Fâtır 3)

"Allah bunu ancak size müjde olması ve böylece kalplerinizin mutmainleşmesi için yapmıştır. Yardım ancak Aziz ve Hakim olan Allah katındadır." ( Al-i îmrân 126)

"Siz ona (peygambere) yardım etmezseniz, Allah ona yardım etmiştir. Hani kâfirler ikiden biri olarak onu(Mekke'den) çıkarmışlardı; ikisi mağarada olduklarında arkadaşına (Ebû Bekir'e) şöyle diyordu:
"Hüzne kapılma, elbette Allah bizimle beraberdir." Böylece Allah ona 'huzur ve güvenlik duygusunu' indirmişti, onu sizin görmediğiniz ordularla desteklemiş, küfre sapanların da kelimesini (küfür çağrılarını)alçaltmıştı. Oysa Allah'ın kelimesi ise, yüce olandır. Allah üstün ve güçlü olandır, hüküm ve hikmet sahibidir." (Tevbe 40)



"Kitab ve Sünnet'te kabul edilenlerin kabul edilmesi, reddedilenlerin de reddedilmesi gerekir. Allah ve Rasulunun sözlerinde hangi şey red veya kabul edilmişse, ayniyle kabul edilmesi gerekir. Başkasının sözlerinde bu anlamlar bulunuyor ve sözünden neyi kasdettiği anlaşılıyorsa, sözünün hükmü kendisi için de geçerli olur. Değilse, ne kasdettiği kendisine sorulur.

Bazen, Allah ve Rasulunün sözleri açık anlamlar ifade ettiği halde insanlardan kimisi, onlardan Allah ve Rasulunün kasdettiklerinden farklı şeyler anlar. İşte böyle anlayanların anlayıştan kendilerine iade edilir."

Buna örnek, Taberânî'nin "el-Mu'cemu'l Kebir"inde aktardığı şu rivayettir:

Rasulullah (s.a.v.) yaşarken bir munafık vardı , mu'minlere durmadan eziyet ediyordu.
Bir gün Ebubekir Sıddik (r.a.) dedi ki :
"Kalkın gidelim bu munafığa karşı Rasulullahtan yardım dileyelim".
Kalkıp Rasulullaha (s.a.v.) gittiler.
Rasulullah (s.a.v.) buyurdu ki :
Benimle yardım (istiğase) dilenilemez , Allahtan yardım (istiğase) dilenilir.
(Taberânî'nin "el-Mu'cemu'l Kebir)


Rasûlullah (sallAllahu aleyhi ve sellem) bu sözüyle ikinci anlamı, yani ancak Allah'ın güç yetirdiği bir şeyin kendisinden istenilmesini reddetmiştir. Değilse, sahabe duasını istiyor ve onunla istiskâ ediyorlardı.



https://www.islam-tr.org/tevhid/10768-caiz-ve-sirk-olan-tevessul-istigase-ve-sefaat.html

https://www.islam-tr.org/tevhid/10768-caiz-ve-sirk-olan-tevessul-istigase-ve-sefaat.html



https://www.islam-tr.org/tevhid/10768-caiz-ve-sirk-olan-tevessul-istigase-ve-sefaat.html


Orijinali:
https://www.islam-tr.org/tasavvuf-v...yu-hurmetine-denilerek-dua-etmenin-hukmu.html







MUŞRİKÇE DUA!
Allah'a Yalvarırsan Yardım Gelmez, Şeyh'ten Yardım İstersen Gelir!
https://www.islam-tr.org/tasavvuf-n...dim-gelmez-seyhten-yardim-istersen-gelir.html

CAİZ VE ŞİRK OLAN TEVESSUL, İSTİĞASE VE ŞEFAAT
https://www.islam-tr.org/tevhid/10768-caiz-ve-sirk-olan-tevessul-istigase-ve-sefaat.html

Uzaktaki Diri veya Ölüyü Duada Aracı Kılmak Caiz mi?
https://www.islam-tr.org/tasavvuf-v...ri-veya-oluyu-duada-araci-kilmak-caiz-mi.html
 
İ Çevrimdışı

İbnAbbas

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Ebû Hanife (rahimehullah) şöyle diyor:


"Dua eden bir kimsenin: Filanın hakkı için veya nebilerinin ve Rasullerinin hakkı için veya Beytu'l Haram ve Meş'ari'l-Haram hakkı için senden istiyorum demesi mekruhtur."
(ez-Zebîdî, İthafu's-Sâdeti'l-Muttekîn bi Şerhi'l-ihyail Ulûmi'd-Din, CM, s. 285; Aliyyu'l-Kârî, Şerhu'l-Fıkhi'l-Ekber, s. 198; ibnu Ebi'l-'izz el-Hanefî ,Şerhu'l-Akideti't-Tahâviyye, s. 297)


Allah rahmet eylesin, İmam Mâlik'ten gelen bilgilere göre o, dua eden kimsenin"Ya Seyyidi, ya Seyyidi (Ey Efendim, ey Efendim)" demesini hoş karşılamazdı ve şöyle derdi:
'Peygamber söylediği gibi 'Ya Rabbi, Ya Rabbi, Ya Kerim' de. İmam Mâlik "Ya Hannanu ya Mennan" denmesini de hoş görmezdi.
(Ebu Nuaym el-Esfehânî, Hılyetu'l-Evliya ve Tabakâti'l-Asfiya, C: VI, s. 320; İbn Teymiyye, Mecmûu'l-Fetavâ, C: I, s. 207-224.)


Hoş görmezdi demesi yada Mekruhtur demesi Şirk olduğu anlamına mı geliyor?

Ebu Hanifenin mekruhtur dediği doğrudur.Fakat bizzat kendi talebesi Ebu Yusuf caizdir diyor.Konuyu uzatmaya gerek yok aşağıda Mezheplerin ittifaklı görüşü yazıyor zaten.

ذَهَبَ جُمْهُورُ الْفُقَهَاءِ (الْمَالِكِيَّةُ وَالشَّافِعِيَّةُ وَمُتَأَخِّرُو الْحَنَفِيَّةِ وَهُوَ الْمَذْهَبُ عِنْدَ الْحَنَابِلَةِ) إِلَى جَوَازِ هَذَا النَّوْعِ مِنَ التَّوَسُّل سَوَاءٌ فِي حَيَاةِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَوْ بَعْدَ وَفَاتِهِ

Fukahânın cumhuru (Mâlikiler,Şâfîler,Hanefîlerin müteahhirun Alimleri ve Hanbelî mezhebinin görüşü) bu tür tevessül şeklinin Nebi (sallallahu aleyhi vesellem)'in hayatında da ölümünden sonrada caiz olduğu şeklindedir.


(El Mevsuatul Fıkhiyyetul Kuveytiyye: 14/156)

(Şerhul Mevahib,8/304 ; Mecmua,8/274 ; İbn Âbidin,5/254 ; Fetavâl Hindiyye,1/266 ; Fethul Kadîr,8/497-498 , Alal Ezkar,Nevevî,5/36)
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Hoş görmezdi demesi yada Mekruhtur demesi Şirk olduğu anlamına mı geliyor?

Ebu Hanifenin mekruhtur dediği doğrudur.Fakat bizzat kendi talebesi Ebu Yusuf caizdir diyor.Konuyu uzatmaya gerek yok aşağıda Mezheplerin ittifaklı görüşü yazıyor zaten
1- Cevabım seni ilgilendirmiyor, alıntısını yaptığım soru soran kardeşedir yazım.
2- İhtilaflı olduğunu önceki mesajımda zaten dedim, ısıtıp ısıtıp. aynı yerde dolaşma.
3- Uzun alıntı, İhtilaflı olduğuna delildir; " duada şirk" türlerine misal olarak ta aşağıdaki verdiğim linklerde mevcuttur. İstiyorsan tasavvufcuların. o şirk dua çeşitlerini savunabilirsin...
 
İ Çevrimdışı

İbnAbbas

Üyeliği İptal Edildi
Banned
1- cevabım seni ilgilendirmiyor, alıntısını yaptığım soru soran kardeşedir yazım.
2- İhtilaflı olduğunu önceki mesajımda zaten dedim, ısıtıp ısıtıp. aynı yerde dolaşma.
3- uzun alıntı, İhtilaflı olduğuna delildir; " duada şirk" türlerine misal olarak ta aşağıdaki verdiğim linklerde mevcuttur. İstiyorsan tasavvufcuların. o şirk dua çeşitlerini savunabilirsin...

Ey benim zekalı kardeşim . İhtilaf olması diye naklettiğim kaynakta ihtilaf edenler olarak şunlar var:

Ebu Hanifenin mekruhtur dediği ve İbn Teymiyyenin böyle şeylere tamamen karşı çıkmasıdır.

Onun dışında Mezhepler ve İmamları caizdir diyor.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Şubheli meselelerden sakınma hakkında lgili bir hadis işittin mi?

Bu arada Kinayeli hitabından dolayı 1 gün yazma cezalısın. İnşeallah bundan sonra seviyeyi düşürmezsin
 
M Çevrimdışı

Muvahhid Faruk

* لا أمثل إلا نفسي *
İslam-TR Üyesi
Abdul Muizz Kardeş!
Malik Ed Dar kıssasına sadece İbn Hacer El Askalani değil bununla yanaşı İmam Hafız İbn Kesir ve diğer Şafi alimi İbnul Hacer El Heytemi de sahih hükmü vermiştir.
 
A Çevrimdışı

Ahmed1

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Abdul Muizz Kardeş!
Malik Ed Dar kıssasına sadece İbn Hacer El Askalani değil bununla yanaşı İmam Hafız İbn Kesir ve diğer Şafi alimi İbnul Hacer El Heytemi de sahih hükmü vermiştir.

Malik Ed Dar kıssası. İbnu Ebi Şeybe (159-235 h/776-849 m) hadisleri topladığı “El Musannef” isimli kitabında şöyle der:

حدثنا أبو مُعاويةَ عن الأَعْمَش عن أبي صالحٍ عن مالكِ الدار , قال : وكان خازِنَ عمرَ على الطَّعام , قال : أصابَ الناسَ قَحْطٌ في زَمَن عمرَ , فجاءَ رجلٌ إلى قبْر النبي صلى الله عليه وسلم , فقال : يا رسولَ الله , اِستسقِ لأمتِك فإنهم قد هلَكوا , فأُتيَ الرجلُ في المَنام فقيل له : اِئْتِ عمرَ فأقْرَئْه السلامَ , وأخبِرْه أنكم مَسقِيُّون وقلْ له : عليك الكَيْسَ , عليك الكَيْسَ , فأتى عمرَ فأخبرَه فبكَى عمرُ , ثم قال : يا ربّ لا آلُو إلا ما عجَزتُ عنه

“32665 : Ebu Muaviye - Ameş – Ebu Salih – Malik Ed Dardan – ki bu adam Ömerin erzak hazinedarı idi – böyle dediyini tehdis etdi:
Ömer zamanında insanlara kuraklık üz verdi. Bir adam Nebinin – sallAllahu aleyhi ve sellem – kabrine gelerek: Ey Allahın Rasulu! Ümmetin için yağmur iste, Zira onlar helak olmak üzredirler.
O adama rüyasında şöyle buyruldu: Ömere git, salam de ve ona yağmura kavuşacaklarını haber ver ve ona şunu söyle: Müdrik ol! Müdrik ol!
Adam gedip Ömere bunu haber verdi ve Ömer ağladı. Sonra ise, “Ya Rabbim ben bacardığımı ediyorum” dedi.”


Kaynak: İbnu Ebi Şeybe: El Musannef: 17/63-65

Not: İbn Hacer El Askalani “Fethul Bari” adlı eserinde (2/494) şöyle der: “İbnu Ebi Şeybe sahih isnadla rivayet etmiştir… (kıssanı zikr edir) … Seyf (bin Ömer Et Temimi/v. 200 h/815 m) “El Futuh” (El Futuh El Kebir) adlı eserinde mezkur uykunu görenin sahabeden Bilal bin El Haris olduğunu rivayet etmiştir.”

Kıssanı zikr eden başka alimler:

İbn Hacer El Askalani “El İsabe fi Temyizis Sahabe” adlı eserinde
İbnu Abdil Berr “El İstiab fi Mearifetil Ashab”
Ebu Bekr El Beyhaki “Delailun Nubuvve”
Ebu Yala El Halili “El İrşad fi Mearifeti Ulamail Hadis”
Muhibbuddin Et Taberi “Er Riyadun Narda fi Menakibil Eşara”
El Beğavi “El Fedail”
Celaluddin Es Suyuti “Camiul Ehadis”
Alauddin Ali El Muttaki “Kenzul Ummel fi Sunenil Ekval val Efal”
 
A Çevrimdışı

Ahmed1

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Resulullah ile tevessüle karşı çıkanlara soruyorum.(Sahih olan yukarıdaki rivayete göre) Acaba o kişi rüyasını Hz.Ömer(ra)'e anlattıktan sonra Hz.Ömer(ra) '' Bu yaptığından şirk kokusu alıyorum'' gibi bir laf mı demiş acaba..Yoksa hadiseyi duyduğunda ağlamış mı ??
 
İ Çevrimdışı

İbnAbbas

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Resulullah ile tevessüle karşı çıkanlara soruyorum.(Sahih olan yukarıdaki rivayete göre) Acaba o kişi rüyasını Hz.Ömer(ra)'e anlattıktan sonra Hz.Ömer(ra) '' Bu yaptığından şirk kokusu alıyorum'' gibi bir laf mı demiş acaba..Yoksa hadiseyi duyduğunda ağlamış mı ??

Bunlar Resulullah(sav) ile tevessüle bile şirk diyorlar.Bizi ve bu forumdakileri Allah hidayet etsin.Yaptıkları insanları sadece dinin dışına atmak...
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aynı anda farklı isimlerle aynı konuda kendi kendinden alıntı yapmandan dolayı 4 gün yazma cezası aldın. ibn Abbas ise bu sene yok. Musait zamand cevab yazılacak.
 
M Çevrimdışı

Muvahhid Faruk

* لا أمثل إلا نفسي *
İslam-TR Üyesi
Alimlerimizin kitablarında zikir ederek caiz gördüyü bir sürü fiil var ki günümüzdeki “Selefiyye” ekolu bu tür fiillerin şirk küfür olduğunu diyorlar. Mesela İmam Ahmed bin Hanbele (Allah rahmet etsin) kendi oğlu Abdullah Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) in kabrini öpen onunla teberrük eden birisi hakkında soru sormuş İmamımız Ahmed bin Hanbel (Allah rahmet etsin) de cevabında bunda bir beis yoktur cevabını vermiş. Şimdi bunlara sormak lazım Ehli Sünnetin İmamı Ahmed bin Hanbelmi (Allah rahmet etsin) Tevhidi anlamamış yoksa sizlermi?Hatta İmam Ahmed bin Hanbelin Teberrük kastıyla İmam Şafinin (Allah rahmet etsin) gömleğini yuyub suyunu içtiği nakl edilmiştir kitablarda.... Ehli Sünnetin büyük imamlarından Muhaddis İbn Hibban (Allah rahmet etsin) "Es Sikat" 8/457 adlı eserinde İmam Ali bin Musa Er Rızanın Allah ondan razı olsun – kabrini ziyaret ettiğini ve orada Tevessül ettiğini söylemiştir. Muhammed bin Abdil Vahhab En Necdi Tevessülün ictihadi bir mesele olduğunu ve Tevessül edenin de inkar edilmeyeceğini söylemiştir.Kitab: "Fetava va Mesail Şeyh Muhammed bin Abdil Vahhab"Hatta yanlış hatırlamıyorumsa bir kitabında ("Âdâbu'l-Meşyi İlessalât") böyle bir duanı....Ve Ey Allahım!.. Ben, (Senden) isteyenlerin Sendeki hakkıyla ve bu yürüyüşüm hakkıyla Sen'den istiyorum...' demesini "Namaza Yürüyüp Gitmenin Âdâbı"ndan ve "Sünnet" olarak görmüştür.
 
Çay-Şakird Çevrimdışı

Çay-Şakird

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Alimlerimizin kitablarında zikir ederek caiz gördüyü bir sürü fiil var ki günümüzdeki “Selefiyye” ekolu bu tür fiillerin şirk küfür olduğunu diyorlar. Mesela İmam Ahmed bin Hanbele (Allah rahmet etsin) kendi oğlu Abdullah Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) in kabrini öpen onunla teberrük eden birisi hakkında soru sormuş İmamımız Ahmed bin Hanbel (Allah rahmet etsin) de cevabında bunda bir beis yoktur cevabını vermiş.
Şimdi bunlara sormak lazım Ehli Sünnetin İmamı Ahmed bin Hanbelmi (Allah rahmet etsin) Tevhidi anlamamış yoksa sizlermi?
Hatta İmam Ahmed bin Hanbelin Teberrük kastıyla İmam Şafinin (Allah rahmet etsin) gömleğini yuyub suyunu içtiği nakl edilmiştir kitablarda....
Ehli Sünnetin büyük imamlarından Muhaddis İbn Hibban (Allah rahmet etsin) "Es Sikat" 8/457 adlı eserinde İmam Ali bin Musa Er Rızanın Allah ondan razı olsun – kabrini ziyaret ettiğini ve orada Tevessül ettiğini söylemiştir.
Muhammed bin Abdil Vahhab En Necdi Tevessülün ictihadi bir mesele olduğunu ve Tevessül edenin de inkar edilmeyeceğini söylemiştir.
Kitab: "Fetava va Mesail Şeyh Muhammed bin Abdil Vahhab"
Hatta yanlış hatırlamıyorumsa bir kitabında ("Âdâbu'l-Meşyi İlessalât") böyle bir duanı....
Ve Ey Allahım!.. Ben, (Senden) isteyenlerin Sendeki hakkıyla ve bu yürüyüşüm hakkıyla Sen'den istiyorum...' demesini "Namaza Yürüyüp Gitmenin Âdâbı"ndan ve "Sünnet" olarak görmüştür.


Alimler din hakkında delil midirler? Peygamberin öğretmediği bir şey hakkında o alim bir şey der bir başkası başka bir şey, hatasız değil ya peygamberler dışında?
 
Üst Ana Sayfa Alt