H
Çevrimdışı
Selamun aleykum.
Çok uzun süredir kafamı karıştıran birşey var. Bu yiyecekler ve katkı maddeleri konusu.
Bundan birkaç yıl önce bir akrabam vesilesi ile Gimdes ile tanştım ve çok uzun bir süre beyaz ekmek dahi yemedim.
Sonra bazı araştırmalar sonucunda türkiyede beyaz ekmekte sistein olmadığını ve genel olarak sistein kullanımına sıcak bakılmadığını, ayrıca sisteinin istihaleye uğradığını okudum. Birde etil alkol meselesi var. Sarhoş edici şeyin azı da çoğu da haram. Etil halkol sarhoş edici madde. Azı da haram olduğuna göre tüm meyve sebzelerde var. Fakat meyveler helal. O halde etil alkol bulunan şey sarhoş etmiyorsa yenilebilir denebilir çıkıyor. Fakat etil alkol hatam deniliyor. Ayrıca eğer biz maddeye değil karıştığı şeye bakarsak bu durumda direkt şarap katılsa da yenilebilir oluyor fakat bu mümkün değil. O halde biz etil alkolü yanlış değerlendiriyorsak neden etrafta etil alkol haram deniliyor. Ayrıca Gimdes dışındaki kurumlar güvenilmez mi? Mesela TSE'ye vs güvenemezmiyiz yada ürün içeriklerine bakıp alamazmıyız? Çünkü gimdese göre çerez dahi şüpheli duruma düşüyor. Kişinin yediğinin helal olup olmaması çok önemli bu sebeple bu konu çok mühim ama vesvese yapmak ya da aşırıya gitmek istemediğim gibi haram yemek de asla istemiyorum. Lütfen herkes delilleri ile konuyu aydınlatmaya yardımcı olabilir mi? Ortada tonla farklı görüş var çünkü. Mesela ayrıca gimdes çaylarda aroma verici olabilir diyor lakin benim araştırmalarım sonucu aromalı çaylar dışında böyle bir durum yok. Yada tahin sadece susamdan yapılıyor ve herhangi bir katkı maddesine hiç ihtiyacı yok lakin gimdes'ten sertifikalı değil çoğu. Bilenler aydınlatırsa sevinirim.
Çok uzun süredir kafamı karıştıran birşey var. Bu yiyecekler ve katkı maddeleri konusu.
Bundan birkaç yıl önce bir akrabam vesilesi ile Gimdes ile tanştım ve çok uzun bir süre beyaz ekmek dahi yemedim.
Sonra bazı araştırmalar sonucunda türkiyede beyaz ekmekte sistein olmadığını ve genel olarak sistein kullanımına sıcak bakılmadığını, ayrıca sisteinin istihaleye uğradığını okudum. Birde etil alkol meselesi var. Sarhoş edici şeyin azı da çoğu da haram. Etil halkol sarhoş edici madde. Azı da haram olduğuna göre tüm meyve sebzelerde var. Fakat meyveler helal. O halde etil alkol bulunan şey sarhoş etmiyorsa yenilebilir denebilir çıkıyor. Fakat etil alkol hatam deniliyor. Ayrıca eğer biz maddeye değil karıştığı şeye bakarsak bu durumda direkt şarap katılsa da yenilebilir oluyor fakat bu mümkün değil. O halde biz etil alkolü yanlış değerlendiriyorsak neden etrafta etil alkol haram deniliyor. Ayrıca Gimdes dışındaki kurumlar güvenilmez mi? Mesela TSE'ye vs güvenemezmiyiz yada ürün içeriklerine bakıp alamazmıyız? Çünkü gimdese göre çerez dahi şüpheli duruma düşüyor. Kişinin yediğinin helal olup olmaması çok önemli bu sebeple bu konu çok mühim ama vesvese yapmak ya da aşırıya gitmek istemediğim gibi haram yemek de asla istemiyorum. Lütfen herkes delilleri ile konuyu aydınlatmaya yardımcı olabilir mi? Ortada tonla farklı görüş var çünkü. Mesela ayrıca gimdes çaylarda aroma verici olabilir diyor lakin benim araştırmalarım sonucu aromalı çaylar dışında böyle bir durum yok. Yada tahin sadece susamdan yapılıyor ve herhangi bir katkı maddesine hiç ihtiyacı yok lakin gimdes'ten sertifikalı değil çoğu. Bilenler aydınlatırsa sevinirim.